Caroline Wozniacki este eliminată, în timp ce Kyrgios se află, fără voia lui, din nou în centrul atenției după un moment cel puțin bizar

Radu Marina | 31 august 2018

Kyrgios a fost, fără voia lui, protagonistul unuia dintre cele mai bizare momente petrecute pe un teren de tenis în istoria recentă. Australianul a părut ajutat de situație, iar acum se pregătește pentru un super meci cu Roger Federer în turul al treilea. Elvețianul s-a antrenat deja pentru excentrități printr-un meci cu Benoit Paire

US Open este oferit de

După Simona Halep și Garbine Muguruza, Caroline Wozniacki este cea mai nouă favorită importantă care părăsește devreme US Open. Wozniacki era, de asemenea, una dintre cele mai predispuse favorite la o eliminare prematură, după ce în sezonul de hard american a pierdut toate meciurile jucate, s-a retras de la două turnee și a acuzat o serie de probleme fizice (genunchiul stâng, piciorul drept).

Înfrângerea cu Lesia Tsurenko, 2-6, 4-6, vine în contextul în care Wozniacki avusese o evoluție solidă în turul 1 cu Sam Stosur, campioana din 2011 și declara că jocul ei și-a găsit locul, iar din punct de vedere fizic se simte foarte bine. Adăugând la asta și istoricul ei la New York (două finale, patru semifinale), perspectivele erau încurajatoare.

Doar că o adversară inspirată, care a venit cu un plan bine pus la punct, executat exemplar, a fost suficient pentru a răsturna toate calculele și a-i închide danezei cercul în Slamurile acestui sezon. Sezon pe care l-a început cu un titlu de Slam la Australian Open și îl încheie cu încă o eliminare în turul doi, după cea de la Wimbledon.

Ce e curios în această înfrângere e faptul că Tsurenko a învins-o pe Wozniacki cu armele danezei, ceea nu se întâmplă tocmai des. Ani la rândul, puține jucătoare puteau alerga ore în șir, puteau trimite înapoi zeci de mingi sau erau capabile să oblige adversara să lovească o minge în plus într-un meci cu Caroline, așa cum o făcea daneza.

Acum însă lucrurile sunt puțin schimbate: Wozniacki nu se află, nici pe departe, în cea mai bună formă fizică, dar mai important, motivația ei pare să fi scăzut drastic după titlul câștigat la Melbourne, lucru perfect explicabil. Când reușești, în fine, să-ți îndeplinești un vis după care ai tânjit toată cariera, devine dificil să-ti mai găsești motivație apoi.

Tsurenko nu a devenit niciun moment previzibilă. A bătut-o pe Wozniacki cu propriul său joc, dar în același timp a făcut-o constant să se întrebe care va fi următorul pas, unde va veni următoarea lovitură. Per total un joc inteligent, cu viziune, greu de ghicit – adică un joc la care Wozniacki nu reușește să găsească răspunsuri ușor, vezi cele trei înfrângeri consecutive în fața Dariei Kasatkina.

Pe partea de tablou a lui Wozniacki se află și favorita 4, Angelique Kerber, care și-a complicat existența cu Johanna Larsson, fiind la câțiva pași de o eliminare. Ceea ce a început ca un meci controlat categoric de Kerber, care s-a desprins la 6-2, 5-2, avea să continue într-un stil cu care Kerber ne-a mai obișnuit prin 2017: mult haos, joc la întâmplare, multe game-uri pierdute pe greșeli ușoare. Iar după mingile de meci ratate la 5-3, Larsson a intrat complet în meci, încărcată cu încredere și energie și i-a făcut viața grea nemțoaicei; a întors-o de la 2-5 la 7-5 și a stat foarte aproape în decisiv, până la 4-4, când câteva erori din preajma fileului au costat-o și au dus-o pe Angie în situația de a servi pentru meci, după mai bine de o oră de la primele mingi de meci avute la 5-3.

Afară de eliminarea suferită de Wozniacki, favoritele au mers bine în a patra zi la US Open. Petra Kvitova a fost prea puternică pentru Yafan Wang, Madison Keys își continuă apărarea finalei de anul trecut cu o victorie confortabilă la Bernarda Pera, iar Caroline Carcia a trecut încă un test important, după cel din primul tur cu Jo Konta, și a eliminat-o greu pe o Monica Puig în formă. Jelena Ostapenko (favorită 10) și Naomi Osaka (favorită 20) sunt și ele în turul trei, fiind cumva în umbră, ceea ce le face bine; marile lor rezultate au venit când în jurul lor a fost liniște.

Kiki Bertens își continuă liniștită șirul de victorii început la Cincinnati. A ajuns la opt meciuri fără înfrângere, iar aici la Flushing Meadwos a cedat doar opt game-uri în cele două meciuri jucate. La fel ca Bertens, și Aryna Sabalenka își duce mai departe sezonul grozav de hard american cu încă o victorie, obținută în fața Verei Zvonareva, ceea ce înseamnă că a ajuns la șapte victorii la rând, după titlul câștigat la New Haven. Pentru Sabalenka, care e în premieră cap de serie la un Slam urmează un meci pe cinste, cu Petra Kvitova.

Singura jucătoare mai puțin norocoasă a fost Daria Kasatkina, cap de serie 11, eliminată de Aliaksandra Sasnovich, în două seturi. Aici surpriza e și nu prea e; Sasnovich e o jucătoare care se simte confortabil pe suprafețele rapide, învingând-o anul acesta în primul tur la Wimbledon pe Kvitova; în schimb Kasatkina încă e în stadiul în care suprafețele rapide îi pun probleme mai mult decât o ajută, US Open, alături de Australian Open fiind, de altfel turnee de Slam unde încă nu a trecut de optimi.

Nici pe tabloul masculin surprizele nu s-au înghesuit. Singurii capi de serie eliminați în a patra zi au fost Fabio Fognini (favorit 14), învins de John Millman, Hyeon Chung (favorit 23), coreeanul cu ceva probleme la picior în meciul pierdut în trei seturi cu Mikhail Kukushkin, plus semifinalistul de anul trecut, Pablo Carreno Busta (favorit 12), nevoit să abandoneze în setul cinci contra lui Joao Sousa. În rest, de la Djokovic, Federer, Cilic, Zverev, Goffin și până la Nishikori, Pouille, Kyrgios, Gasquet și Schwartzman toți favoriții și-au câștigat meciurile, unii fără dificultăți, alții cu mici emoții.

În această ultimă categorie, n-ar fi tocmai greșit dacă i-am încadra și pe Djokovic și Federer. Djokovic a cedat un set cu Sandgren, în timp ce Federer n-a excelat cu Paire; victoriile lor ar putea părea facile prin prisma scorului, dar ca evoluție, nici unul, nici altul n-au rupt gura târgului. Ambii au alternat momentele bune, cu cele mai puțin bune și per ansamblu n-au arătat prea multă siguranță, dar pentru a câștiga un Slam nu e necesar să joci în cele șapte meciuri cel mai bun tenis al tău, atâta timp cât la trasul liniei ieși pe plus.

Nick pur și simplu nu se poate ține departe de controverse

E clar însă că e loc de mai bine și e nevoie de mai mult pentru următoarele lor meciuri, acolo unde îi așteaptă niște adversari care i-au învins măcar o dată: Nole îl întâlnește pe Gasquet, care nu l-a mai învins pe sârb din 2007, pierzând ultimele 10 meciuri, iar Federer pe Kyrgios, care a pierdut greu ultimele două meciuri (din trei) jucate contra elvețianului. Va fi însă prima lor întâlnire în formatul trei seturi din cinci, și e interesant de văzut cum va gestiona acest lucru australianul. Adesea, lui Nick i-a fost mai ușor să fie un adversar de temut pentru Big 4 în formatul 2 din 3, dar rezultatele lui la Slamuri nu sunt încă ieșite din comun.

Și apropo de Nick Kyrgios, nu puteam încheia recapitularea decât cu el și cu unul dintre cele mai bizare momente petrecute pe un teren de tenis în istoria recentă. Povestea pe scurt stă cam așa: Kyrgios pierde primul set, 6-4, cu Pierre-Hugues Herbert și mai apoi se vede condus cu 3-0 în setul doi de francez, pe fondul acelorași stări cu care australianul ne-a obișnuit; pe scurt, dezinteres.

La 0-3 în setul doi, arbitrul meciului, Mohamed Lahyani coboară din scaun, merge la Kyrgios și începe să-l încurajeze, spunându-i, printre altele: “Vreau să te ajut”, “Ți-am văzut meciurile, ești foarte bun pentru tenis”, “Știu că ăsta nu ești tu”. După această intervenție, care ar putea fi considerată oricând în circuitul WTA un OCC, Kyrgios câștigă 19 din ultimele 25 game-uri, implicit meciul.

Până în acest moment, USTA a precizat doar că s-au început niște investigații cu privire la modul în care a acționat Lahyani, respectiv un comunicat în care s-a prezentat/sumarizat situația. Comunicatul sugerează că Lahyani, la rândul său un arbitru cu un stil aparte, a coborât din scaun pentru a se face mai bine înțeles, pentru a-l întreba pe Kyrgios dacă are nevoie de intervenție medicală, dar și pentru a-l avertiza pe Kyrgios că, dacă va mai da senzația că nu-și apără șansele, va trebui să ia niște decizii. Nu e tocmai limpede, însă, dacă înregistrarea confirmă această variantă.

Deocamdată, cazul nu e încă lămurit definitiv, ancheta continuând. Evident, situația a provocat numeroase comentarii la New York, poate cel mai echilibrat fiind cel al lui Andy Roddick.

Francezul Herbert, partea „vătămată” din toată această tărășenie, și-a prezentat și el punctul de vedere, în vreme ce Andy Murray s-a amestecat în comentariile postării Kyrgios în stilu-i caracteristic.

Ce poate fi cert e că în mod categoric, atribuțiile unui arbitru nu sunt de a sfătui și încuraja un jucător, cu atât mai mult cu cât acesta se află într-o situație mai puțin delicată în timpul unui meci.

***

Nou de la 30-0: Icecream Tee! 

Răcorește-te cu un tricou cu un design fresh! Tennis to melt for înseamnă acel tenis suprem, pentru care ai trece munții ca să-l poți vedea, trăi, respira. Înseamnă pasiune pentru tenis. Înseamnă și optimism, zâmbet și relaxare.

Mai înseamnă și că te topești după Simona ta, după Federerul tău, după Nadalul tău, după Djokoviciul tău, după tot ce te face să simți că trăiești. Și că e cald și bine.

Topește-te după tenis cu acest nou tricou de la 30-0!

Comenzi de pe stoc AICI.

 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi