Caroline Garcia triumfă la Fort Worth, e noua campioană de la WTA Finals!

Radu Marina | 8 noiembrie 2022

De la Amelie Moresmo (2006) încoace, Caroline Garcia e prima jucătoare din Franța care câștigă cel puțin 8 meciuri contra jucătoarelor de Top 10 în același sezon.

După o bătălie intensă și echilibrată cu Aryna Sabalenka, Caroline Garcia a devenit noua campioană a Turneului Campioanelor. Garcia a câștigat în două seturi finala de la Texas cu Sabalenka, 7-6, 6-4, reușind astfel cel mai important titlu și cea mai strălucitoare performanță a carierei ei de până acum.

Caroline e a doua jucătoare din Franța care se impune la WTA Finals. Prima a fost Amelie Mauresmo, în 2005. În același timp, acesta al 11-lea ei trofeu și al patrulea în 2022. Garcia nu a pierdut nicio finală în acest sezon; de fapt, în întreaga ei carieră a pierdut doar trei finale din 14 jucate.

Finala WTA Finals a fost mai echilibrată și mai dură decât scorul o arată. Pe parcursul celor două seturi a existat un singur break, respectiv o singură minge de break, cele două jucătoare fiind greu de despărțit. Totul a stat în detalii; jucătoarea care a clipit, a scăzut nivelul și a lăsat garda jos doar pentru câteva minute a fost Sabalenka, iar Garcia a luat cu ambele mâini fiecare mică oportunitate.

Sabalenka a simțit și ea că, deși învinsă, nu a făcut un meci rău. „Am scăzut puțin nivelul în tiebreak și în primele game-uri din setul doi, și asta a fost”, a spus ea după meci.

În primul set a fost un echilibru aproape perfect: fără mingi de break, impecabile la serviciu, Aryna și Caro au jucat la un nivel asemănător până la 6-6. În tiebreak, Sabalenka a fost cea care a început cu mini-break și a urcat la 2-0, dar de acolo a urmat acea scurtă cădere, în urma căreia a pierdut 5 puncte la rând.

Ce s-a întâmplat în setul doi nu a fost cu mult diferit, dar dinamica a fost alta: Garcia a început cu break și nu s-a mai uitat în urmă: a fost de neatins la serviciu – ca în multe alte meciuri – iar acel break izbutit în chiar primul game al setului doi i-a fost suficient pentru a închide meciul și a reuși performanța carierei.

Caroline Garcia își încheie perfect un sezon pe care l-a început în afara topului 50, cu multe incertitudini, după doi ani complicați, în care i s-a reproșat constant că ceea a reușit în 2017 a fost o întâmplare, o excepție. Despre titlul WTA Finals, obținut după alte trei titluri în 2022, puțini îi mai pot reproșa ceva Carolinei, revenită acum între primele patru jucătoare ale lumii.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi