Carlos Alcaraz își apără trofeul la Madrid, câștigă finala cu Jan-Lennard Struff

Radu Marina | 7 mai 2023

Carlos Alcaraz își trece în cont al 10-lea trofeu al carierei și al 4-lea în 2023 după Buenos Aires, Indian Wells, Barcelona și acum Madrid. Turneul de la Madrid e al patrulea titlu Masters din cariera lui Carlos.

Carlos Alcaraz a câștigat pentru al doilea an la rând turneul de la Madrid după ce a trecut, în trei seturi, 6-4, 3-6, 6-3, de Jan-Lennard Struff, ajungând astfel la 11 meciuri consecutive fără înfrângere pe această suprafață. Campion la Barcelona săptămâna trecută, Alcaraz devine, prin victoria de azi, cel mai tânăr jucător din istorie care își apără un titlu ATP 1000. De asemenea, e primul jucător de la Rafael Nadal încoace care se impune la Madrid de doua ori la rând.

Carlos Alcaraz, care e neînvins în Spania de 20 de meciuri, își trece în cont al 10-lea trofeu al carierei și al 4-lea în 2023 după Buenos Aires, Indian Wells, Barcelona și acum Madrid. Turneul de la Madrid e al patrulea titlu Masters din cariera lui Carlos.

Finala a fost una cu adevărat spectaculoasă și calitativă, iar asta nu e de mirare. Când Struff și Alcaraz s-au întâlnit, întotdeauna au ieșit meciuri pe cinste (la Roland Garros 2021 Struff s-a impus în patru seturi, la Wimbledon 2022 Alcaraz a câștigat în cinci seturi), iar meciul de astăzi nu a fost mai prejos. Dacă la Alcaraz lucrurile erau clare și știam că își va aduce tenisul lui bun, Struff a fost – precum a fost în întregul turneu – o surpriză plăcută.

În primul set, Struff a avut sclipiri (retururi câștigătoare, veniri la fileu geniale), dar i-a lipsit consistența, un capitol la care Alcaraz excelează și pe care spaniolul a și mizat în cele din urmă, căutând să-l atragă pe german în schimburi de mingi mai prelungite pentru a-i forța eroarea.

Doar că, din setul doi, lucrurile au luat o altă întorsătură. Struff a început să simtă mingea mai bine, iar asta i-a permis să fie mai creativ cu venirile la fileu (pentru a nu-i mai oferi ritmul dorit lui Alcaraz) și mult mai sigur pe execuțiile sale. A început setul cu break, s-a distanțat la 3-0 și 5-2 pe fondul unui joc absolut încântător: o combinație de tenis puternic, variat și extrem de imprevizibil au făcut ca Struff să îl ducă, încă o dată, pe Alcaraz într-un set decisiv.

Decisivul i-a aparținut însă lui Alcaraz, care a fost, per total, jucătorul mai echilibrat și mai lucid în momentele importante. A simțit rapid când e momentul să accelereze, a presat în fazele în care Struff a lăsat garda jos. Alcaraz nu avut un meci ușor și nu i-a fost ușor să scoată la capăt cu bine această finală – dar spaniolul este, la momentul actual, pur și simplu prea rapid, prea puternic și extraordinar de solid în fiecare departament al jocului, iar asta se vede cu adevărat atunci când contează, în momentele mari.

Carlos Alcaraz impresionează, afară de altele, prin rapiditate. E foarte rapid în deplasare, deci e rapid și când lovește, e rapid oricând. Dacă faci un exercițiu și te concentrezi aspra modului în care face pașii spre minge, o să observi că tot timpul ajunge la minge în momentul optim, lovind mereu din cea mai bună poziție. Asta îi oferă tot timpul o multitudine de avantaje: lovește sănătos și foarte curat, are timp să gândească lovitura/ce vrea să facă cu lovitura, iar adversarul e tot timpul surprins de rapiditatea cu care mingea i se întoarce, lovind mereu în întârziere.

Multor jucători le e dificil cu Alcaraz tocmai pentru că tenisul lui pare mult prea compact, fără nicio fisură și de cele mai multe ori adversarii lui ajung să joace după cum dictează el, pentru că nu au de unde să îi apuce tenisul: e bun în defensivă, lovește tot timpul devreme și alert, e solid în faza de contraatac, stăpânește loviturile de finețe și poate face puncte importante dacă e necesar. Pe scurt, Alcaraz face totul bine, intens și precis iar în momentul în care atinge acel nivel pur și simplu pare greu de bătut, greu de trecut mingea prin el, greu de făcut punct contra lui.

Deși e momentul lui Alcaraz, trebui scos în evidență și Struff – atât pentru cum a jucat în finală, cât mai ales pentru parcursul lui din săptămâna asta. A fost eliminat în finala calificărilor, a intrat ca lucky loser pe tabloul principal, a învins un jucător de top 5 (Stefanos Tsitsipas), l-a învins în semifinale pe Aslan Karatsev (cel care îl eliminase în finala calificărilor) și s-a calificat în prima lui finală Masters din carieră.

Poate e ciudat cum de un jucător atât de spectaculos și solid precum Struff nu obține mai mult – sau nu a obținut până acum mai mult în cariera sa. Neamțul, care a jucat a doua lui finală ATP la Madrid, este probabil cel mai bun jucător care NU a câștigat un trofeu ATP până acum. Ajuns la 33 de ani, Struff a urcat în top 30 ATP, a învins până acum 12 jucători de top 10 (!), dar a fost constat oprit de accidentări care l-au tot deraiat de la drumul inițial; cel mai recent exemplu e perioada 2020-2021, când a jucat prima lui finală ATP, a ajuns în optimi la Roland Garros și a intrat în premieră în top 30, dar apoi o accidentare în 2022 care l-a forțat să stea mult timp departe de tenis, ieșind la un moment dat în afara primilor 150. Practic tot ce a construit în acei doi ani (încredere, clasament, moral) s-a risipit în 2022.

De altfel, Struff a început acest an fiind clasat pe locul 167, iar în decurs de câteva luni el a reintrat în top 100 după o serie de victorii în turnee challenger, dar și la nivelul turneelor mari (la Montecarlo a ajuns în sferturile de finală venind din calificări). Cu finala jucată la Madrid, Struff va avea, de mâine, un nou career best ranking (28 ATP).

Azi ai reduceri de primăvară la tricourile 30-0! 
Folosește la check-out codul TSHIRT pentru a te bucura de un discount de 40 la sută din valoarea coșului. Comandă AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi