Carlos Alcaraz câștigă primul titlu de Grand Slam al carierei. E noul campion de la US Open și noul numărul 1 din lume!

Treizecizero | 12 septembrie 2022

Alcaraz devine, în același timp, și noul număr 1 din clasamentul ATP. El este cel mai tânăr lider mondial din istoria tenisului masculin, depășind precedentul record stabilit de Lleyton Hewitt.

US Open este oferit de

Spaniolul Carlos Alcaraz a reușit! La doar 19 ani, Carlos a câștigat cea mai importantă partidă a carierei și unul dintre meciurile cu cea mai încărcată miză din istoria foarte recentă a tenisului. Alcaraz l-a învins în patru seturi pe norvegianul Casper Ruud, 6-4, 2-6, 7-6 (1), 6-3, devenind astfel campionul ediției 2022 a US Open.

Alcaraz devine, în același timp, și noul număr 1 din clasamentul ATP, al 28-lea de când există clasamentul. El devine cel mai tânăr lider mondial din istoria tenisului masculin, depășind precedentul record stabilit de Lleyton Hewitt. Și al patrulea jucător din toate timpurile care saltă de pe locul 4 pe locul 1, cel mai mare salt făcut de un jucător pentru a deveni lider.

Ambii jucători aveau șansa de a deveni numărul 1 cu o victorie, dar a fost până la urmă spaniolul cel care a obținut-o, după trei ore și 20 de minute de luptă pasionantă, și foarte spectaculoasă pe pasaje lungi de meci.

Setul al treilea a fost cel mai frumos, cu un nivel de joc extrem de ridicat, cu puncte absurde pe alocuri, similare cu ce-am văzut în meciurile lui Alcaraz din sferturi, cu Sinner, și din semifinale, cu Tiafoe. A fost, totodată, și momentul cheie al meciului. Pentru că Ruud, un norvegian aflat la a doua finală de Grand Slam a anului, a avut două mingi de set în game-ul de la 6-5, cel mai frumos și mai disputat al finalei. Pe ambele, Alcaraz le-a salvat venind cu un curaj nebun în față, la fileu, cu volee spectaculoase.

În tiebreak-ul care a urmat, Carlos a legat șapte puncte la rând, iar efectul pe plan mental al acestei reușite s-a văzut curând, nu mult după startul setului patru, în care norvegianul nu a mai putut menține același nivel de concentrare și și-a pierdut serviciul.

Carlos devine campion US Open după ce a salvat mingi de meci în sferturile de finală cu Jannik Sinner și a câștigat trei meciuri consecutive în câte cinci seturi, cu Cilic, Sinner și Tiafoe.

Alcaraz este și jucătorul care a petrecut cel mai mult timp pe teren într-un turneu de Grand Slam din istorie.

Casper Ruud pierde a doua finală de Grand Slam a carierei și a sezonului și urcă pe locul 2 de luni.

Este a patra schimbare de lider în ierarhia ATP din 2020 încoace, perioadă în care Nadal, Djokovic, Medvedev și, acum, Alcaraz au ocupat locul 1.

Setul al treilea, momentul cheie al finalei

Cei doi au început finala căutându-și ritmul pe serviciul, și, poate sub emoțiile celui mai mare meci al carierei lor, e explicabil că nu și l-au găsit din prima. Primele trei game-uri pe serviciu au avut toate mingi de break, dar doar Alcaraz a reușit să și concretizeze una. A fost suficient pentru câștigarea primului set, pentru că spaniolul, care s-a năpustit să atace fileul încă din start, a jucat cu un sens de urgență necesar în situații în care încerci să-ți impui autoritatea devreme. Privind retrospectiv, a fost cel mai bun lucru pe care-l putea face Alcaraz, pentru că importanța setului întâi a fost masivă.

Împins, Ruud n-avea decât o soluție, să caute să schimbe ceva. Interesant, i-a fost necesară lui Casper o atitudine aproape alcaraziană (e deja timpul să-i acordăm astfel de cuvinte, așa cum există djokovician sau nadalian) pentru a forța setul doi să meargă în direcția lui. Ruud a crescut impresionant intensitatea în lovituri și în felul în care a acoperit terenul, și a reușit să câștige o suită de puncte spectaculoase în stilul lui Carlos: cu putere, varietate și un court-coverage nebun. Ruud, un tip care se exteriorizează rareori, a ridicat pumnul sărbătorind aproape ca Nadal către tribună; când se întâmplă asta, știi că încărcătura este uriașă.

Norvegianul a reușit apoi încă un break, în drum spre un 6-2 categoric, care sigur i-a făcut bine la încredere. Și asta s-a văzut și în setul al treilea; după un scurt schimb de break-uri în startul lui, cei doi au mers cap la cap pe serviciu, provocându-se unul pe altul să răspundă la întrebări din ce în ce mai grele.

Era limpede că finala se joacă în mare măsură în acest set: condus cu 2-1, lui Alcaraz, cu toată energia lui, i-ar fi fost mult mai dificil să mai revină. Ruud a reușit, o vreme, să facă finala să se joace în condițiile lui, o luptă de pe baseline pe care el o preferă și în care Alcaraz s-a lăsat o vreme angrenat, încercând să-l bată cu armele lui pe Casper. Carlos a fost mai puțin lucid în perioada asta, dar s-a regrupat și, pe măsură ce setul a avansat, nivelul lui a continuat să crească.

A fost cea mai bună parte a meciului, când ambii au jucat la un nivel extrem de ridicat, același tenis în mare viteză pe care l-am văzut și în tururile anterioare, un tenis în care nicio minge nu e imposibil de ajuns, niciun centimetru de teren nu e imposibil de acoperit. Au fost și câteva schimburi absolut senzaționale, cu Ruud clătinând a neîncredere din cap la finalul unuia, parcă nevenindu-i să creadă ce trebuie să facă pentru a câștiga un punct.

Schimbul de la 4-4, 30-30 intră în galeria punctelor turneului, la fel, poate, și cel de la 5-5.

La 5-6 s-a jucat cel mai lung game al serii și, odată cu el, meciul. Alcaraz a servit ca să stea în set, iar Ruud și-a pus toată forța, energia și speranțele în acel game, atacând virulent ori de câte ori a avut ocazia. Dar pentru fiecare lucru grozav pe care l-a făcut Ruud, Alcaraz a avut un răspuns.

Casper a găsit două forehanduri explozive în lung de linie, la care nici măcar Carlos n-a mai putut ajunge, apoi un retur senzațional în cross, obținând în două ocazii o minge de set. La fiecare dintre ele, în momente de maximă tensiune, Alcaraz a venit în față cu un curaj nesăbuit, dar genul de atitudine care câștigă meciuri și schimbă cariere, salvând cele două mingi de set cu volee puse cu mâna. Cu șansa lui dusă, Ruud s-a resimțit în tiebreak-ul care a urmat, cedând șapte puncte la rând, de parcă tot aerul se dusese din partea lui de teren.

Deși echilibratul norvegian a căutat să-și păstreze sus nivelul în setul patru și să caute o cale să reseteze meciul, a devenit curând evident că n-o mai poate face cu aceeași convingere. Break-ul reușit de Alcaraz a venit după o combinație de puncte care a stors toată viața rămasă în Casper: întâi acel lob cu topspin executat în plin sprint, la care Ruud n-a putut găsi răspuns, apoi un schimb în care Alcaraz a scos absolut tot, până când oponentul lui a făcut, până la urmă, eroarea.

Ajutat de serviciu, tot mai bun pe măsură ce meciul a avansat, Alcaraz a servit cu aplomb cel mai important game al carierei sale. De până acum. Pentru că, după toate semnele, ne aflăm abia la începutul unei lungi liste de titluri la cel mai înalt nivel.

De-a lungul turneului, Alcaraz a arătat o ușurință neobișnuită de a-și ridica nivelul parcă la comandă, ori de câte ori a avut de înfruntat o situație foarte dificilă. A făcut-o încă o dată și în această finală: acele două mingi de set salvate târziu în setul trei, dar mai ales maniera în care le-a salvat, i-au câștigat, practic trofeul. Și, odată cu asta, aprecierea a sute de mii de fani, oricum captivați deja de combinația lui de forță, creativitate, rezistență fizică, tehnică și o defensivă ieșită din comun.

„M-am surprins și pe mine cu cât de tare mental am fost: după ce am pierdut setul 3 cu Sinner, setul 4 cu Tiafoe am rămas puternic. N-am fost mereu puternic mental în copilărie”, a spus Carlos la conferință.

Alcaraz poate câștiga în mai multe feluri un meci, dar chiar și așa, e încă un jucător care abia începe să se formeze, la doar 20 de luni de la prima lui victorie într-un turneu de Grand Slam. „Sunt de acord cu Juan Carlos (n.a. Ferrero), probabil că sunt undeva la 60 la sută. Sunt multe lucruri de îmbunătățit. Nadal, Federer, Djokovic s-au îmbunătățit mult în carierele lor”, a spus noul campion, la conferința de presă. Potențialul lui de creștere e uriaș, ceea ce face captivant de urmărit traseul lui de aici înainte. Carlos a fost declarat viitor campion de Slam încă de la sosirea lui în tenisul mare, și iată-l confirmând deja tot acest hype, și încă într-o viteză extraordinară.

Carlos este, de acum, noul număr 1 în lume și campion de Grand Slam. Va avea, curând, de înfruntat un circuit motivat să-l înfrunte și să găsească un antidot la tenisul lui, dar până acolo are timp să se bucure de momentul său.

https://twitter.com/usopen/status/1569108978684264448?s=20&t=Ij9Pexs3vyhi7piW81SMSA

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi