Care-s mizele finalei Murray – Federer?

Adrian Țoca | 3 martie 2012

Care-s mizele finalei Murray – Federer?

Am tot insistat pe ideea că rezultatul turneului de la Dubai, oricare ar fi învingătorul, nu o să conteze fantastic de mult în marea schemă a sezonului 2012. Şi rămân la aceeaşi părere, obiectivele majore sunt altele. Dar asta nu înseamnă că meciul dintre Federer şi Murray nu are mizele şi implicaţiile lui.

După Australian Open, este prima finală a anului în care se întâlnesc doi dintre primii patru, din aşa numitul The Big Four. În plus, după ce  s-a vorbit atât de mult în ultima perioadă numai de rivalităţile Nadal – Djokovic, Federer – Nadal sau Federer – Djokovic, meciul de azi e o schimbare binevenită, aducând pe tapet un alt head-to-head interesant, trecut un pic în umbră, dat fiind că Roger şi Andy nu s-au întâlnit de mai bine de un an. 

De ce e important titlul pentru Murray:

– Convingerea că poate să-i bată pe primii trei. Totul e mental în tenis, ştim asta, iar Andy Murray aude toată ziua o mulţime de răutăţi din partea presei şi a fanilor, majoritatea centrată în jurul ideii că scoţianul nu poate concura de la egal la egal cu Djokovic, Nadal sau Federer. Seria bună de la Australian Open, consolidată acum de victorii succesive la Novak şi Roger, ar mai diminua din presiunea care apasă pe scoţian şi i-ar întări încrederea că poate trece la nivelul următor.  

– Confirmarea victoriei cu Djokovic. Murray tocmai i-a provocat liderului mondial una dintre rarele lui înfrângeri în ultimele 15 luni. Satisfacţia acelei reuşite ar fi dublată de obţinerea unui trofeu care să completeze săptămâna. Cum trofeul ar fi unul în premieră, cu atât mai bine. 

– Confirmarea unei serii excelente. Un stat care adesea trece neobservat, dar Andy are 14-1 în 2012, pierzând un singur meci, cel cu Djokovic, la AO. Ce-i drept, n-are multe succese la nume grele (doar Berdych şi, evident, Djokovic, se califică drept nume grele), dar victoriile sunt victorii şi, cel mai adesea, ele aduc alte victorii. Britanicul e în grafic pentru cel mai bun sezon al carierei.

– Clasamentul. Finala cu Federer e şi o bătălie pentru locul 3. Murray n-are, practic, nimic de apărat în această lună. Anul trecut, el a suferit trei eliminări succesive în primul tur, imediat după AO 2011, pierzând la Baghdatis (Rotterdam), Young (Indian Wells) şi Bogomolov (Miami). Practic, el e deja pe plus în clasament, ceea ce-i dă speranţe că va putea urca măcar pe locul trei.

De ce e important pentru Federer:

– Încă un record. Când eşti Federer şi ai stabilit deja mai multe recorduri decât au loc într-un articol scurt, apariţiile unor noi recorduri de doborât se răresc după o vreme. Chiar şi aşa, cu o victorie în faţa lui Murray, Federer ar obţine titlul pentru a cincea oară la Dubai. Elveţianul e deja singurul jucător din lume care a câştigat cinci turnee diferite de câte cel puţin cinci ori (Halle, Basel, US Open – de cinci ori, Wimbledon, World Tour Finals – de şase ori)

– Confirmarea unei serii excelente. Înfrângerea cu Nadal, de la Australian Open, a mai domolit din valul de entuziasm pe care fanii elveţianului îl regăsiseră la finele lui 2011. Dar, chiar şi aşa, Federer este într-o perioadă foarte bună. De la începutul US Open şi până acum, elveţianul a câştigat 37 dintre cele 40 de meciuri oficiale disputate în toate competiţiile, eşecurile numindu-se Djokovic (US Open), Nadal (Australian Open) şi Isner (Cupa Davis). În toată această perioadă, el şi-a trecut în cont titlurile de la Basel, Paris, Londra şi Rotterdam. 

– Victorii împotriva unui alt membru The Big Four. În pofida rezultatelor de mai sus, de la începutul lui 2011 şi până azi Federer e abia 2-8 versus Nadal + Djokovic + Murray (29-36 în întreaga carieră). Orice victorie care să mai scadă din acest scor ajută la moral, mai cu seamă că şi Murray îl conduce în meciurile directe (8-6).

– Lupta pentru locul 3. Federer are ca obiectiv pe acest an revenirea pe primul loc, dar asta nu înseamnă că nu poate să cadă pe locul 4. Ca şi Murray, şi el e pe un uşor plus faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar, spre deosebire de britanic, el are puncte de apărat la Indian Wells şi Miami. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi