Când vine vorba de victorii la rând, în tenis sunt serii și serii. Și, peste toate, e seria lui Chris Evert

Radu Marina | 12 mai 2020

Ziua în care seria istorică de 125 de victorii consecutive pe zgură a lui Chris Evert a fost oprită.

În urmă cu 41 de ani, pe 12 mai 1979, Chris Evert, numărul doi mondial la acea vreme, își vedea oprită seria istorică și fără precedent de 125 de victorii consecutive pe zgură. Începută pe 14 august 1973 (6-0, 6-0 cu Patricia Bostrom), seria de victorii pe zgură a lui Evert a fost oprită în 1979, în semifinalele turneului de la Roma, după înfrângerea (4-6, 6-2, 6-7) suferită în fața lui Tracy Austin, în vârstă de 16 ani. 

Astfel, ziua de 12 mai 1979 e una de referință pentru istoria tenisului, pentru că acea înfrângere punea capăt celei mai lungi serii de victorii consecutive reușite la simplu de vreun tenismen în Era Open, pe aceeași suprafață. 

Când Chris Evert a început această formidabilă serie, avea doar 18 ani; la vârsta asta deja câștigase 19 titluri la simplu, 14 dintre ele pe zgură. Doar în sezonul 1973 ea a câștigat opt turnee și a jucat patru finale, printre care una la Roland Garros (învinsă de Margaret Court) și una la Cincinnati, turneu jucat pe zgură în vremea aceea. Acest din urmă eșec (2-6, 5-7 în fața australiencei Evonne Goolagong) avea să fie și ultima ei înfrângere suferită pe zgură în următorii șase (!) ani.

De acolo a început, practic, povestea a celei pe care o putem numi cu siguranță cea mai bună jucătoare pe zgură a tuturor timpurilor. În cifre, asta s-ar traduce astfel: dintr-un total 404 meciuri disputate pe zgură, Evert a câștigat 382 (a pierdut doar 22 de meciuri, deci un procent de victorii de 94.55%). Între august 1973 – mai 1979 a fost dusă în decisiv doar de opt ori în meciurile jucate pe suprafața roșie. Mai mult de un sfert din cele 258 de seturi jucate în acest interval le-a câștigat cu 6-0, iar în 1976 a câștigat US Open cedând doar 12 game-uri  în tot turneul. De notat, între 1975 – 1977, US Open s-a disputat pe zgură, iar Evert a câștigat turneul de fiecare dată. 

În mai 1979, Evert ajungea în Italia având în spate 24 de turnee consecutive câștigate pe zgură și se pregătea să-l câștige pe al 25-lea la Roma. Doar că, deși a avut inclusiv mingi de meci în semifinala cu Tracy Austin, în vârstă de 16 ani la vremea aceea, Evert a trebuit să se recunoască în sfârșit învinsă. Prima ei înfrângere după 125 de victorii consecutive pe zgură. Prima ei înfrângere după 2.096 de zile în care n-a știut cum e să pierzi un meci pe această suprafață. 

“Să știu că seria asta a fost oprită îmi ia niște presiune de pe umeri, dar cu siguranță nu mă bucur că am pierdut”, a spus Evert atunci, sugerând indirect că își va lua dat revanșa. Ceea ce avea să se întâmple mai devreme decât s-ar fi crezut. 

După eșecul în fața lui Austin, Evert a început o altă serie de victorii pe zgură, de data asta câștigând 72 de meciuri la rând, inclusiv turneul de la Roland Garros în 1979 și 1980.

Cu alte cuvinte, din august 1973 și până în mai 1981, ea a strâns 197 de victorii pe zgură și doar o singură înfrângere. 

La trasul liniei, Evert a câștigat în cariera ei 18 titluri de Grand Slam, dintre care șapte la Roland Garros – un record în tenisul feminin. În 2013, recordul ei de titluri câștigate la Paris avea să fie depășit de Rafael Nadal, în prezent cu 12 titluri la Roland Garros. Însă seria de 125 de meciuri fără înfrângere rămâne și astăzi un record aproape imposibil de bătut. Chiar și când vorbim de Rafael Nadal, cel mai bun bărbat din istorie pe această suprafață. Nadal a ajuns, la un moment dat, la 81 de victorii consecutive pe zgură. Dar seria lui, la rându-i excepțională, a fost oprită de Roger Federer, în finala turneului de la Hamburg în 2007.

Dincolo de cele 18 titluri de Grand Slam câștigate și dominația ei pe zgură, Chris Evert a adunat 157 de titluri la total, fiind pe locul doi în topul all time al numărului de trofee câștigate în tenisul feminin. La Roland Garros stă cel mai bine: 72 de victorii din totalul celor 78 de meciuri jucate la Roland Garros. Foarte important, din 56 de turnee de Grand Slam la care a luat parte, a ajuns (cel puțin) în semifinale la 52 dintre acestea, adunând 34 de finale!

Evert a încheiat un sezon pe locul 1 de șapte ori, și a petrecut un total de 260 de săptămâni pe prima poziție a clasamentului WTA, for al cărei președinte a ajuns, ulterior, conducând WTA timp de 11 ani.

În 2018, trofeul decernat la final de sezon jucătoarei de pe locul 1 a primit numele ei, iar Simona Halep a fost prima jucătoare căreia i-a fost înmânat.

Îți place?
Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi