Canada depășește Australia, e noua campioană a Cupei Davis

Radu Marina | 27 noiembrie 2022

Felix Auger-Aliassime și Denis Shapovalov aduc Canadei primul trofeu al Cupei Davis, într-un sezon și așa extraordinar pentru ei, în care au cucerit, la începutul sezonului, și ATP Cup, o altă competiție pe echipe.

Echipa de Cupa Davis a Canadei – formată din Felix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov, Vasek Pospisil și coordonată de Frank Dancevic (un fost jucător, retras în 2020) – câștigă pentru prima dată Cupa Davis, după o victorie asupra Australiei. A fost 2-0 la general pentru Canada, punctele fiind aduse de Denis Shapovalov, care l-a învins, 6-2, 6-4, pe Thanasi Kokkinakis, și de Felix Auger-Aliassime, după victoria cu Alex de Minaur.

Jucătorii canadieni termină, așadar, sezonul exact așa cum l-au început: tot cu un titlu într-un turneu pe echipe, după ce în ianuarie, la Sydney, au triumfat în ATP Cup, după o finală dramatică cu Spania.

După ce în 2019 a fost aproape de titlu, fiind învinsă greu de Spania, anul acesta Canada s-a revanșat, câștigând pentru prima dată în istorie trofeul Cupei Davis, după un traseu complicat, în care a trecut de Germania (2-1), Italia (2-1) și, în finală, de Australia. 

Cum în ultimii ani formatul Cupei Davis a tot suferit modificări, e important de reamintit că, între 13-18 septembrie, în patru orașe diferite (Bologna, Glasgow, Hamburg și Valencia) s-a desfășurat o etapă a Cupei Davis care a inclus 16 echipe, împărțite în patru grupe a câte patru echipe. Mai departe au mers primele două echipe din fiecare grupă, calificate la turneul final, desfășurat anul acesta la Malaga. La acest turneu final au luat startul Italia, SUA, Australia, Canada, Germania, Olanda, Croația și Spania. 

După lupte grele, Canada și Australia au ajuns în finală. Canada a trecut de Germania și Italia, întâlnirea cu Italia fiind probabil cel mai echilibrat și tensionat duel din acest weekend de la Malaga: Lorenzo Sonego a trecut în trei seturi maraton de Denis Shapovalov (7-6, 6-7, 6-4), Felix Auger-Aliassime l-a învins în două seturi pe Lorenzo Musetti, iar dublul Felix Auger-Aliassime/Vasek Pospisil a adus victoria Canadei prin succesul contra italienilor Berrettini/Fognini. 

În partea cealaltă, Australia, cu Thanasi Kokkinakis și Alex De Minaur, a trecut de Olanda și Croația fără a pierde vreun meci. 

Finală a fost una fără vreun istoric aparte. Denis Shapovalov n-a avut emoții cu Thanasi Kokkinakis, într-un meci pe care l-a controlat cu ușurință și în care și-a pierdut serviciul o singură dată. Iar Felix Auger-Aliassime și-a continuat forma bună de pe final de sezon cu o victorie facilă, 6-3, 6-4, în fața lui Alex De Minaur. 

De la anul, Cupa Davis devine o competiție care va face parte din calendarul ATP și va oferi puncte în clasamentul oficial, o nouă încercare de a revitaliza interesul din jurul competiției.

https://twitter.com/DavisCup/status/1596895388077674497?s=20&t=Lx2DuY5vw-Op79OFfYxXwQ
https://twitter.com/DavisCup/status/1596898363659587584?s=20&t=Lx2DuY5vw-Op79OFfYxXwQ

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi