Campion la Rotterdam la a treia încercare: Horia Tecău obține primul titlu al anului

Treizecizero | 15 februarie 2015

La a treia apariție într-o finală la prestigiosul turneu din Olanda (învins în 2012 și 2014), Horia a reușit să-și apropie trofeul. Primul pe 2015

Horia și Jean Julien continuă într-un ritm excelent sezonul; azi au reușit să obțină primul lor titlu împreună la Rotterdam, în țara colegului lui Horia, după ce triumfaseră anul trecut și în România. Un triumf important pentru amândoi, care face rapid uitată înfrângerea din semifinalele de la Australian Open și-i menține pe linia bună din sezonul anterior. 

Horia mai pierduse la Rotterdam în 2014, într-o finală dramatică, dar și anul trecut, de fiecare dată francezul Llodra fiind de cealaltă parte a fileului. De data asta, adversarii au fost perechea britanico-australiană Jamie Murray – John Peers, cei care îi eliminaseră în semifinale pe Florin Mergea și pe Dominic Inglot. A fost o victorie cu revenire pentru Tecău și Rojer. Momentul psihologic s-a petrecut în startul setului doi. După ce l-au câștigat pe primul cu 6-3, Murray și Peers au avut două șanse de break în chiar primul game al setului secund și, judecând după cum au servit în primul set, când au pierdut doar cinci puncte pe propriul serviciu, s-ar putea ca acel potențial break să le fi fost suficient.

Dar Tecău și Rojer au salvat mingile, iar de acolo totul a curs repede și bine în direcția dorită. Un singur break le-a fost suficient pentru a lua setul doi, iar supertiebreak-ul, deși strâns, nu a fost niciun moment în pericol să le scape din mână: 3-6, 6-3, 10-8 în o oră și zece minute și primul trofeu al lui 2015. 

VIDEO | Championship point! Rojer and Tecau win the @abnamrowtt #doubles tournament!

A video posted by ABN AMRO WTT (@abnamrowtt) on

Per total, este al 9-lea câștigat împreună de cei doi, un procentaj excelent, dat fiind că au jucat 11 finale. Iar dacă acea semifinală de la Melbourne nu le-ar fi scăpat din control în decisiv, am fi putut vorbi acum de un start senzațional de an. 

Cariera lui Horia a ajuns acum la cota 25 de trofee ATP de dublu (din 40 de finale), în vreme ce Rojer a crescut la un bilanț de 18-13. 

 

Irina Begu, cap de serie 2 la Rio

Tot azi, Monica Niculescu a fost eliminată de Sabine Lisicki în primul tur de la Dubai. La Sao Paulo, un turneu de 25k, Andreea Mitu a câștigat titlul la dublu și a pierdut finala la simplu, iar Ana Bogdan a trecut de calificări la Rio de Janeiro, după o victorie în trei seturi cu belgianca Bonaventure. Tot la Rio, Irina Begu este favorită numărul 2, una dintre primele ocazii de când și-a îmbunătățit dramatic clasamentul în care Irina apare pe un tablou cu o cifră atât de bună. Prima adversară a Irinei va fi Olivia Rogowska, cu potențială adversară în turul al doilea în persoana lui Mattek-Sands, recenta adversară a Simonei de la Australian Open. 

De asemenea, după finala de la Sao Paulo, Andreea Mitu este pe tablou și o va întâlni pe Julia Glushko. Favorită 1 este Sara Errani, iar capi de serie 3 și 4 sunt Roberta Vinci și Madison Brengle, recenta mini-revelație de la Australian Open. Adversara Anei Bogdan n-a fost încă stabilită.

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii și jucătoarele din România în 2015, ATP și WTA: două titluri  – patru finale

Titluri

Simona Halep – Shenzhen

Horia Tecău – Rotterdam

Finale

Monica Niculescu – Hobart

Florin Mergea – Auckland

Florin Mergea – Montpellier

Horia Tecău – Sydney

Hard fought title. @julrojer @wilsontennis @atpworldtour @abnamrowtt #romania

A photo posted by Horia Tecau (@horiatecau) on

 


Sorana își confirmă absențele de la Rio și Acapulco

 

 


Simona, în Dubai: „Cred că explicația saltului meu valoric e pe plan mental”

Primele declarații ale Simonei de la Dubai, acolo unde românca așteaptă să-și afle adversara din turul al doilea, s-au centrat pe saltul fantastic făcut de Halep între ediția din 2013 a turneului și cea de anul acesta. Mai exact, jurnaliștii au observat că acum doi ani Simona a trebuit să joace calificări, în vreme ce acum diferența n-ar putea fi mai mare, cu Simona găsindu-se în postura de principala favorită. 

„Am muncit zi de zi și am schimbat multe lucruri, atât în jocul meu, cât și mental, dar cred că diferența s-a făcut mental, pentru că am început să cred că pot să joc la cel mai înalt nivel, că pot să joc bine în turneele de Grand Slam. Înainte, nu realizam că tenisul meu e deja foarte bun și am un joc complet. Am avut nevoie de ceva timp ca să încep să cred în mine, să cred că pot să bat jucătoarele de top. Zi după zi, meci după meci, am găsit acea încredere în mine. Dar încă mai am mult de lucru în ce privește ambele laturi, tehnic și mental”.

Simona, care a reluat ideea că are nevoie să fie înțeleasă de echipa ei tehnică pentru a explica de ce lucrează cu o formulă în întregime românească, a vorbit și despre obiectivul unui titlu de Slam: „Să câștig un turneu de Grand Slam e visul meu, nu e simplu, dar am fost aproape anul trecut. Încă mai am de muncit și mai trebuie să acumulez experiență, pentru că abia de anul trecut am început să joc bine în Slamuri. Ai nevoie de experiență și de puțin noroc”.

Despre Dubai, Simona crede că e un turneu deschis, în condițiile absenței Serenei: „Da, acum doi ani jucam calificări, iar acum sunt principala favorită. Nu vreau să mă gândesc la asta, abordarea va fi meci cu meci și vom vedea cât de bine voi juca. Nu contează dacă Serena e aici sau nu, pentru că e o campioană mare și îmi place să joc cu ea. De asemenea, cariera mea nu depinde de prezența unei jucătoare într-un turneu”.

„Fiecare turneu e important, dar acesta este un turneu mare. E și greu, de asemenea, așa că dacă îl voi câștiga îmi va da multă încredere. Primul meci este întotdeauna cel mai greu, așa că va trebui să fiu atentă. Absența Serenei a deschis turneul, oricine din Top 10, Top 15 îl poate câștiga”, a spus Simona, într-o serie de declarații preluate de agenția Reuters.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi