Ca un campion de Slam: Medvedev supraviețuiește maratonului cu Auger-Aliassime, continuă după o minge de meci salvată

Treizecizero | 26 ianuarie 2022

Semifinalele AO sunt acum stabilite: Matteo Berrettini – Rafael Nadal și Stefanos Tsitsipas – Daniil Medvedev. Meciurile vor avea loc vineri.

Daniil Medvedev a ieșit cu bine din cel mai greu test din turneu, depășind o situație critică în duelul de cursă lungă cu Felix Auger-Aliassime. A fost o revenire a rusului de la 0-2 la seturi și de la minge de meci, în drum spre un triumf în patru ore și 42 de minute: 6-7, 3-6, 7-6, 7-5, 6-4.

Semifinalele AO sunt acum stabilite: Matteo Berrettini – Rafael Nadal și Stefanos Tsitsipas – Daniil Medvedev. Meciurile vor avea loc vineri.

Auger-Aliassime a fost grozav vreme de patru seturi, pentru că, deși a pierdut seturile 3 și 4, sunt puține lucruri care i se pot reproșa. Canadianul, favorit 9 aici, dar în căutarea unei victorii-semnătură în turneele de Slam, a fost jucătorul mai agresiv mare parte din meci, încheind cu 64 de lovituri direct câștigătoare și cu 41 din 48 la fileu. Serviciul a fost ca o stâncă pentru o bună bucată din meci; la un moment dat, Felix a servit patru ași consecutivi pentru a-și câștiga serviciul.

Canadianul a bătut la ușă în mai multe ocazii, forțând break-ul în setul al treilea. La 4-4, Medvedev a trebuit să iasă dintr-o groapă de 0-30 pe propriul serviciu. Setul s-a dus în tiebreak, unde, după un scurt intermezzo din cauza ploii, rusul s-a desprins, forțând continuarea meciului. Dar Felix n-a căzut mental după acel episod și a continuat să preseze și să caute o oportunitate. În game-ul al 10-lea a primit-o pe cea mai mare dintre ele; și-a făcut rost de o minge de meci la 5-4. Dar Medvedev, proaspăt venit după o dublă greșeală, a trimis cel mai puternic serviciu al serii chiar la acel punct, 213 km/h, anulând mingea de meci. Game-ul imediat următor, Daniil a găsit acel mix perfect de apărare și atac, făcând break-ul în ceea ce a fost punctul culminant al meciului, un nivel splendid de ambele părți. Deși Felix a revenit în game-ul următor de la 0-40 la deuce, Medvedev s-a strecurat cu hold-ul pentru 7-5, forțând decisivul.

Un decisiv în care tot Felix a avut primele șanse de break, trei la număr în chiar primul game. Dar tot Felix a avut, în cele din urmă, și un moment de slăbiciune. Când ceasul tocmai ce trecea de patru ore, canadianul a făcut un serviciu mai slab, cu două duble greșeli – poate singurul moment al serii când nivelul său a scăzut mult sub medie. I-a fost suficient lui Medvedev să facă break-ul care l-a purtat în cele din urmă spre victorie.

Asta, deși la 4-3, Felix – între timp revenit la un joc de o calitate foarte bună – a obținut o altă minge de break. Din nou Medvedev a servit repede și tare și bine, acceptând cu bucurie să joace la o ruletă rusească la care se pricepe atât de bine. O altă oportunitate s-a ivit când Daniil a servit pentru meci la 5-4 în decisiv. Dar rusul a salvat cele două mingi de break pe care i le oferise adversarului.

Felix va trebui să treacă repede peste acest episod dureros – al doilea an la rând când ratează un avantaj de 2-0 la seturi la Australian Open; și, judecând după raportul său în finalele ATP jucate (0-8), e limpede că Auger-Aliassime suferă încă la capitolul clutch time. Însă acest turneu a fost un alt pas înainte pentru un jucător cu un potențial în continuare masiv.

Întrebarea acum este dacă, după acest efort masiv pe toate planurile, fizic și emoțional, mai poate fi Medvedev principalul favorit la titlu. Sau, dimpotrivă, este cu atât mai mult favorit după ce s-a extras dintr-o situație atât de complicată.  

Judecând după mindsetul său, Medvedev e fix acolo unde și-a dorit să fie și unde ar trebui să fie. Întrebat de Jim Courier la interviul de după meci ce și-a spus la 0-2 la seturi, rusul a răspuns, nu înainte de a avertiza fanii din tribune, cu o plăcere deloc ascunsă, că n-o să le placă ce o să audă. „M-am gândit la ce-ar face Novak într-o astfel de situație”.

După ce fluierăturile au trecut ca o rutină pe care Medvedev era evident că și-o asumase conștient, raționamentul rusului a părut limpede ca apa de izvor. Dacă vrei să fii cel mai bun din lume, trebuie să gândești precum cei mai buni din lume și să acționezi precum cei mai buni din lume. „Aveam zero încredere în mine și într-un rezultat favorabil. Așa că m-am întrebat ce ar face cei mai buni jucători într-un astfel de moment. Mi-am zis că-l voi face să muncească. Și că voi munci până la ultimul punct”.

După a doua lui revenire a carierei de la 0-2 la seturi, Medvedev va căuta să repete rezultatul de anul trecut cu Stefanos Tsitsipas, într-o rivalitate pe care o domină deocamdată destul de confortabil (6-2). Grecul a jucat excelent în sferturi, fiind mai matur decât Sinner. Va trebui acum să dovedească același lucru în fața lui Medvedev.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1486436281496313858?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1486343469698371592?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1486330716212322313?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1486349289777422337?s=20

Suntem singurul site de sport din România cu interviuri exclusive cu jucătorii români la majoritatea turneelor de Grand Slam. Dacă apreciezi articolele și analizele 30-0, precum și interviurile exclusive cu jucătorii români, susține-ne cu un abonament la 30-0+, alegându-și unul dintre pachetele disponibile AICI. Ai acces la mai mult conținut exclusiv, doar pentru abonați (plus alte surprize frumoase), și ne ajuți astfel să facem un jurnalism mai valoros și mai cuprinzător pe 30-0 și în toate proiectele noastre.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi