Blestemul semifinalelor: Sorana a ajuns la a 10-a semifinală WTA pierdută la rând

Adrian Țoca | 28 iulie 2013

Sorana Cîrstea a pierdut semifinala de la Stanford cu Cibulkova, dar va reveni în top 30 de săptămâna viitoare, ceea ce înseamnă că România va avea două reprezentante în primele 30 de jucătoare ale lumii.

Pentru o jucătoare care e prezentă de atâta timp în elita tenisului feminin mondial, Sorana Cîrstea are un ghinion fantastic când vine vorba de prezențe în finale, capitol la care contabilizează doar două apariții. 

Judecând după forma din startul turneului de la Stanford, aici ar fi trebuit să vină a treia finală. Din păcate, a fost fix pe dos, iar Sorana contabilizează o nouă bifă la o serie deloc plăcută, o statistică poate prea puțin cunoscută publicului. Mai exact, în ultimele 10 ocazii în care a ajuns în semifinalele unui turneu WTA, Sorana a pierdut de fiecare dată. Cu alte cuvinte, în 10 ocazii consecutive ea s-a oprit exact înaintea finalei. Per totalul carierei, bilanțul ei în semifinalele WTA este acum de 2-11. Singurele excepții sunt Tashkent, 2008, când a ajuns în finală și a și câștigat singurul titlu, învingând-o cu 7-6 în decisiv pe Sabine Lisicki, și Budapesta 2007, la numai 17 ani, când a cedat în finala cu Gisela Dulko. Vorbim numai de turnee WTA, pentru că, afară de ele, Sorana mai are titluri la nivel de ITF. 

Cumva și mai îngrijorător este o tendință care se regăsește în toate aceste 10 eșecuri de care vorbim, și pe care o veți observa dacă parcurgeți tabelul de mai jos. În doar două meciuri a câștigat Sorana un set; în rest, a pierdut multe seturi la scor, ceea ce sugerează și o posibilă problemă de încredere atunci când se apropie foarte mult de o performanță mare, precum accederea într-o finală de WTA.

Lista semifinalelor pierdute la rând de Sori

Stanford, 2013 – Dominika Cibulkova 6-4, 6-0

Pattaya, 2013 – Maria Kirilenko 6-0, 6-2

Guangzhou, 2012 – Laura Robson 6-4, 6-2

Stanford, 2012 – Serena Williams 6-1, 6-2

Pattaya, 2012 – Maria Kirilenko 6-2, 5-7, 6-4

Barcelona, 2012 – Dominika Cibulkova 6-1, 6-1

Estoril, 2010 – Arantxa Parra-Santonja 6-1, 6-4

Los Angeles, 2009 – Samantha Stosur 6-3, 6-2

Marbella, 2009 – Carla Suarez-Navarro 6-2, 6-7, 6-2

Luxemburg, 2008 – Elena Dementieva 6-2, 6-2

Acest pattern s-a păstrat și azi, cu Cibulkova. Meciul a început echilibrat, cumva în oglindă, pentru că am văzut la treabă două fete destul de similare în joc. Ambelor le place să lovească puternic, ambele caută lovituri direct câștigătoare, așa că am avut parte de ceea ce se numește hard hitting în prima parte a meciului. Și Dominika, și Sorana, au navigat în siguranță în primele șase game-uri, deși Sorana a avut două mingi de break în game-ul doi; românca a fost îndeosebi mai sigură la serviciu, caz elocvent fiind chiar primul game, pe care l-a câștigat servind trei ași.

Din păcate, a fost suficient doar un game mai slab, ca să se producă un declic, iar echilibrul să se rupă neașteptat de brusc. Cibulkova a profitat de prima șansă de break, la 3-3, apărută din senin, pe fondul unor erori neforțate. Sorana a avut șansa să recupereze break-ul în game-ul imediat următor, unul lung, de peste 12 minute, în care s-a decis, practic, primul set, și aveam să vedem mai apoi, și meciul. Patru șanse de rebreak au venit și s-au dus, slovaca reușind, cumva, să atragă erorile neforțate în marea majoritate a situațiilor critice. Cibulkova a ținut serviciul, apoi a servit în siguranță pentru set. Unul în care numărul erorilor neforțate a fost sensibil egal, iar Sorana a reușit cu 11 lovituri câștigătoare mai mult (15-4). Și totuși, diferența în ce privește conversia mingilor de break și-a spus cuvântul: 0/6 Sorana, 1/1 Cibulkova. 

Dar era doar un set, timp berechet ca meciul să fie întors, de aici, cumva inexplicabilă ușurința cu care Sorana a cedat lupta în setul secund. Din păcate, forehandul și serviciul au părăsit-o pe Sorana, laolaltă cu încrederea, iar setul doi a trecut în doar o jumătate de oră.

Rămâne un turneu solid pentru Sori, cu trei victorii clare, semne bune la primul turneu de hard al verii. O așteptăm totuțo să se întoarcă într-o semifinală, poate chiar săptămâna viitoare, la Washington, unde potențialul drum către ultimele patru ar arăta așa: Tsurenko | Riske | Watson/Wickmayer.

Iar odată ajunsă iar într-o semifinală, o așteptăm să spargă în sfârșit această tradiție nefastă. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Pentru că sunt convins că această serie atârnă undeva în mintea ei, fie și inconștient, la fel cum atârnă multe alte detalii nevăzute, neștiute sau neînțelese de către fani. Odată spartă această blocadă, lucrurile nu pot decât să meargă spre mai bine pentru Sorana.

A, iar România are, de luni, două reprezentante în Top 30: Simona Halep, locul 23 (sau 24 dacă Hampton a trecut de Radwanska, meci jucat după publicarea inițială a acestui articol) și Sorana Cîrstea, locul 28. Not bad pentru o țară cu atât de puține resurse direcționate către tenis. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi