Bienvenidos a Miami: Aduceţi-vă umbrelă, lanternă şi aşteptări cât mai mici

Camelia Butuligă | 23 martie 2013

Bienvenidos a Miami: Aduceţi-vă umbrelă, lanternă şi aşteptări cât mai mici

Turneul de la Miami este ca ziua de 1 ianuarie. Toată lumea  e mahmură şi/sau ruptă de oboseală după Anul Nou (a se citi Indian Wells). Nimeni n-are chef să joace tenis, toată lumea vrea să doarmă sau să vegeteze în faţa televizorului, ca să fie odihnită pentru Sf Ion (a se citi sezonul de zgură). În afară de Andy Murray, care e în permanenţă pregătit să atace şi să distrugă, cum ne tot ameninţă tricoul ăla al lui de la începutul anului. Să vedem dacă reuşeşte la Miami, care e aproape o a doua casă pentru Murray.

Dubla Indian Wells-Miami e o treabă grozavă pe hârtie, dar în lumea reală, care merge târâş grăpiş, lucrurile sunt mai complicate. Înainte de turneu, erau deja două retrageri high-profile: Federer şi Nadal. La acestea s-au mai adăugat: Mardy Fish, Stan Wawrinka, Marcos Baghdatis, Radek Stepanek  şi Feliciano Lopez. Apoi Gulbis, sătul să tot joace calificări, a zis că preferă să se pregătească pentru Cupa Davis şi sezonul de zgură. În timpul turneului, Tursunov a căzut şi el la datorie secerat de o gastroenterită. Iar din timpul meciurilor s-au retras până acum Bautista-Agut, Ito, Kuznetsov şi Mayer.

La fete, cea mai importantă retragere (nu a fost o surpriză cel puţin) a fost cea a Victoriei Azarenka, cu glezna nerefăcută de la Indian Wells. Samantha Stosur a zis si ea pas, tot din cauza unei probleme de la IW. Apoi, Marion Bartoli s-a accidentat în timpul meciului cu Petkovic şi s-a retras să mediteze la ce antrenor să mai angajeze acum că a concediat-o pe Novotna după doar o săptămână de lucru.

Ieri, evenimentele nefaste  au continuat. După ce ploaia a întrerupt vreo patru ore meciurile (care bineînţeles nu sunt transmise de la începutul turneului, aceeaşi problemă ca la Indian Wells), a căzut curentul! De două ori! Alize Cornet, prinsă într-un meci pe muche de cuţit cu Laura Robson, relatează de la faţa locului: „N-am mai văzut aşa ceva în viaţa mea. Am avut o întrerupere de câteva ore din cauza ploii şi când am revenit să jucăm am avut două pene de curent. La prima, care s-a întâmplat doar pe terenul nostru, am zis că suntem blestemate. Dar la a doua, am văzut că toate terenurile erau în întuneric. A fost de tot râsul.”  

Publicul s-a descurcat cum a putut. Fiind în Miami, seara, ce poţi să faci? Te apuci şi dansezi în tribune, mai trece timpul. De asemenea, chibiţii internauţi au recţionat şi ei la fel de prompt, punând poze (neinteresante, devreme ce erau toate negre) şi lansând întrebări de genul: „Cine ar fi nr 1 dacă s-ar juca pe întuneric? Argumentaţi.” Culmea culmilor este că diseară este “Earth hour” şi toată lumea este încurajată să stingă lumina la ora 20.30. Ideea lui Ion Ţiriac de anul trecut, de a introduce mingi fosforescente, parcă nu mai pare aşa de absurdă acum.

Robson nu va uita probabil prea curând meciul cu Cornet. A durat 7 ore în total, a fost la un game de victorie în setul doi, a reuşit să piardă acelaşi set doi pe o dublă greşeală, apoi a rupt racheta şi a pierdut setul trei cu 6-1. Dacă în următorul ei meci o să se întâmple un cutremur şi o invazie de lăcuste, Laura poate să spună că le-a văzut pe toate. Dar Miami nu este un blestem pentru toată lumea. Cornet va juca cu Lauren Davies, lucky loser care a înlocuit-o pe Azarenka cu 20 de minute înainte de meciul cu Madison Keys. Davies a câştigat cu 7-6 în decisiv şi acum este în turul trei, mai bogată cu 25 000 de dolari. Americanca a declarat că faptul că n-a avut timp să se streseze din pricina meciului a fost factorul hotârâtor care a contribuit la victorie. Să medităm puţin la asta.

Ana Ivanovic şi Maria Sharapova au jucat cu viteza luminii (sic), şi au câştigat meciurile cu Urszula Radwanska şi Eugenie Bouchard cu 6-2 6-1 şi respectiv 6-2 6-0. Ivanovic se vede turul următor cu Svetlana Kuznetsova. De văzut.  

Fetele noastre, Sorana şi Simona, au câştigat şi ele nişte meciuri cu sufletul la gură. Simona a trecut de Paszek cu 6-1 6-7(4) 7-5 şi Sorana „Diesel” Cîrstea a revenit şi a câştigat cu Soler-Espinosa cu 2-6 7-5 6-2. Simona va juca cu Errani(8) şi Sorana cu Kerber(6). Dur.

La băieţi, prima bombă a fost lansată de Juan Martin del Potro, care după săptămâna fructuoasă de la Indian Wells, a redevenit „Jaun” la Miami şi a pierdut la Tobias Kamke cu 7-6 6-1. După meci, Delpo a ieşit ca vântul şi ca gândul de pe teren şi a spus la conferinţă că a fost obosit şi că abia aşteaptă să aibă câteva zile libere ca să-şi odihnească încheietura mâinii. Delpo e a doua victimă de top 10 a lui Kamke (cealaltă, Berdych). Neamţul va juca cu Melzer în turul trei şi are un tablou destul de promiţător. De urmărit.

O zi proastă şi pentru unii veterani: Llodra a ieşit la Fognini, Hewitt la Gilles Simon, Davydenko la Dolgopolov şi Victor Hănescu la Nishikori. Doi veterani care-o duc mai bine sunt Tommy Haas şi James Blake, care şi-au câştigat meciurile cu Sijsling şi Benneteau.  Celebrul Rosol a fost expediat de Novak cu 6-0 6-1. Tot victime ale sindromului „post-Indian Wells” au fost şi fraţii Bryan, proaspeţi campioni în deşert, dar care au sucombat în primul meci jucat în faţa perechii Mirnyi-Youzhny.

Slavă cerului, azi avem şi noi mai multe streamuri. Dacă nu cade iar curentul, bineînţeles. Programul este promiţător şi la fete şi la băieţi: Madame Li, care joacă primul turneul de la AO, are meci cu Lepchenko la 17.00, Gasquet-Rochus  la 17.00, Janowicz-Bellucci  şi Tsonga-Troicki  de la 18.30, Raonic –Ruffin 21.30, Venus Williams-Sloane Stephens 22.30. Meciul vedetă al serii este de departe Murray-Tomic, la 20.00. Tomic s-a pregătit temeinic pentru această întâlnire. Cum? Antrenându-se cu majoretele din Miami, cum altfel?

 

 

Aniversarea zilei

Să ridicăm cu toţii paharele pentru Tommy Haas, care împlineşte 16 ani de când a jucat prima dată la Miami!

Complimentul zilei

“Ce s-a întâmplat cu părul tău? Ai avut vreun accident?”Ivan Lendl, reacţionând la noua culoare (blond) a părului lui Judy Murray

Faza primului tur

În meciul cu Bolelli, Jessie Levine a rupt o rachetă în tie-break-ul setului trei. Pentru a evita amenda, a jucat următorul punct cu racheta ruptă. A pierdut cu 4-6 6-4 7-6(4).

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi