Bianca Andreescu: „Am început tenisul în Romania și m-am îndrăgostit de acest sport”

Camelia Butuligă | 4 ianuarie 2019

E prea târziu s-o mai luăm înapoi? Bianca Andreescu, o canadiancă de origine română, începe, la doar 18 ani, să-și exprime potențialul de care o bănuiau specialiștii.

Căderea Cortinei de fier și, apoi, globalizarea au trimis valuri de cetățeni către țări dezvoltate și prietenoase cu imigrația. Efectele se văd acum și în tenis, unde copiii acelor generații joacă pentru țările lor de adopție. Nume precum Raonic, Pospisil și Shapovalov au lângă ele steagul Canadei, Kyrgios și Kokkinakis al Australiei, Zverev al Germaniei. Alături de acestea, au început să apară și nume românești: dacă ați avut curiozitatea să aruncați un ochi în ultimii ani peste tablourile de juniori la Slamuri, ați putut observa nume cu rezonanță familiară jucând pentru alte țări.

Primul dintre aceste nume care face valuri în circuitul feminin este cel al Biancăi Andreescu (18 ani, locul 152) jucătoare canadiană de origine română, care are un parcurs extraordinar in această săptămână la Auckland, unde a ajuns în semifinale. Publicul român a cunoscut-o anul trecut, când a venit cu echipa Canadei în România pentru Fed Cup. A jucat atunci un meci de simplu cu Irina Begu, pierzând in trei seturi – Canada a pierdut întâlnirea cu 3-1.

Cine este Bianca Andreescu? Născută în Canada din părinți români, și-a petrecut primii ani din viață între Canada și Romania, unde mama ei încă lucra. A mers și la școală aici. „Eram un copil foarte activ și am făcut tot felul de sporturi: gimnastica, fotbal, înot, patinaj. Părinții m-au dat la toate. Printre ele, și tenisul. De fapt, am început tenisul in Romania și m-am îndrăgostit de acest sport.”

Bianca a realizat că poate avea o carieră în tenis când a câștigat prestigiosul turneul de juniori Les Petits As în 2014. A declarat că vrea să își modeleze jocul după cel al Simonei Halep, pe care a întâlnit-o în 2016, la un eveniment promoțional organizat de Rogers Cup. Atunci, Simona i-a dat câteva sfaturi din propria experiență. „Am sfătuit-o să treacă deja la profesioniști. Eu am jucat la juniori până la 18 ani și cred că am așteptat prea mult. Sunt mândră că am câștigat un Mare Șlem la juniori, a fost foarte important atunci și este încă, dar ca să ajungi în top mai repede trebuie să începi să joci mai devreme la seniori”, spunea atunci Simona.

Andreescu i-a urmat sfaturile și în 2016 a trecut la profesioniști, câștigând titluri la nivel de ITF, dar anul următor s-a remarcat cu adevărat: după ce a câștigat două titluri de Slam la dublu mixt la juniori (AO și RG), s-a calificat și la seniori pe tabloul de simplu la Wimbledon și a mai adunat trofee în circuitul ITF. În circuitul de hard american a profitat de un wild card la turneul de la Washington și a învins-o pe Kristina Mladenovic, prima ei victorie vs top 20. Din păcate, 2018 a fost un an compromis de accidentări, dar pe final, Bianca reușit să își între în ritm câștigând din nou titluri ITF.

https://twitter.com/TennisCanada/status/1074821847412326400?s=19

Iat-o acum la Auckland, unde a trecut în calificări de Koucova, Fourlis și Siegemund, iar apoi a continuat să câștige și pe tabloul principal contra unor jucătoare dificile. A trecut în primul tur de Babos, apoi de campioana de la Australian Open, Caroline Wozniacki, (prima sa victorie la o jucătoare de top 10) și a mai bifat astăzi o victorie în trei seturi împotriva lui Venus Williams. Deși a avut probleme la spate in meciul cu Wozniacki și a declarat că se luptă cu o răceală de trei săptămâni, Andreescu a dat dovadă nu numai de rezistență fizică dar și de maturitate și tenacitate, întorcând azi meciul după un prim set pierdut la tiebreak. În loc să se lase copleșită de dezamăgirea efortului depus și numele celei de dincolo de fileu, Bianca a luat meciul de coarne și mai bine de o oră, a împiedicat-o pe Venus să mai câștige vreun game: a câștigat setul doi cu 6-1 și a ajuns la 5-0 în decisiv. O tresărire de final a americancei cuplată cu o firească ezitare a Biancăi în fața enormității performantei au mai redus din avantaj, dar Andreescu nu a lăsat meciul să-i scape din mână și a închis decisivul la 6-3.

Ce impresionează la Andreescu este maturitatea ei în joc. Are deja un stil închegat pentru vârsta ei, cu multe opțiuni tactice și fără prea multe slăbiciuni (singura pe care am putut s-o depistez este uneori lovirea reverului din alergare). Cu un fizic compact, Bianca se descrie ca o jucătoare agresivă din spatele terenului, care are varietate și se poate adapta la orice suprafață.

Într-adevăr, jocul ei e nuanțat. Posesoarea unui serviciu puternic, care a rezistat bine contra unor jucătoare cu retur fatal ca Wozniacki și Venus, are un echilibru foarte bun între forța loviturilor și agilitate: poate rezista bine in schimburi lungi, declanșând la momentul oportun lovitura câștigătoare. Este precisă și periculoasă de pe ambele flancuri, în cros și în lung de linie, și este capabilă să urce la fileu extrem de rapid, speculând loviturile mai scurte ale adversarei. Este tactica cu care a învins-o pe Wozniacki, care a încercat să o uzeze în schimburi lungi. Îmi dă senzația că își cunoaște jocul destul de bine și este conștientă de ce poate face pe teren. În plus, are un mental bun, nu se panichează când este presată și poate găsi lovituri foarte bune când are nevoie.

Nu în ultimul rând, o mențiune specială pentru relația cu antrenoarea sa canadiană, cele două atrăgând atenția prin câteva OCC-uri foarte optimiste. Canadienii sunt renumiți pentru politețea lor, exagerată până la a deveni motiv de bancuri, dar o atitudine pozitivă și încurajatoare poate face minuni când un jucător este încolțit. „Îmi place mult să te privesc jucând”, i-a spus Biancăi ieri antrenoarea sa, o afirmație neobișnuită pentru un antrenor. „Știu că poți s-o faci”, i-a spus ea azi, când Venus revenise pe final și Bianca începuse să șovăie. „Ea a devenit mai agresivă pe final, dar e normal.” A urmat o pauză, în care Bianca a adăugat: „Da, lovește fără rețineri.” Apoi, după câteva secunde, ca și cum ar fi avut o revelație: „Asta trebuie să fac și eu”. Concluziile la care ajungi singur sunt mult mai puternice decât cele pe care ți le dă altcineva de-a gata. Acela avea să fie ultimul schimb de teren al meciului.

Una peste alta, Bianca Andreescu pare să aibă un viitor promițător în circuitul WTA: un joc precoce și solid, susținut de o atitudine bună și un mediu propice și încurajator oferit de Tennis Canada. Chiar dacă familiarul sufix „escu” din numele ei ne va face mereu nostalgici, să nu uităm că dincolo de naționalități, suntem toți membri ai aceleiași lumi: lumea tenisului.

https://twitter.com/Camelia30_0/status/1081219277531820033

https://twitter.com/Camelia30_0/status/1081131685809336322

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi