Bertens o înlocuiește pe Osaka cu succes. Toate jucătoarele din Grupa Roșie rămân cu șanse de calificare în semifinale

Radu Marina | 29 octombrie 2019

Maratonul lui Kiki Bertens. După US Open, obiectivul pentru Kiki Bertens a fost acela de a se califica la Turneul Campioanelor. Pentru a-l îndeplini, a încercat să joace la absolut toate turneele până la Shenzhen, săptămână de săptămână: Zhengzhou, Osaka, Wuhan, Beijing, Linz, Moscova. La Beijing a ratat o minge de meci în semifinala cu Barty, […]


Maratonul lui Kiki Bertens. După US Open, obiectivul pentru Kiki Bertens a fost acela de a se califica la Turneul Campioanelor. Pentru a-l îndeplini, a încercat să joace la absolut toate turneele până la Shenzhen, săptămână de săptămână: Zhengzhou, Osaka, Wuhan, Beijing, Linz, Moscova. La Beijing a ratat o minge de meci în semifinala cu Barty, minge care ar fi dus-o la Shenzhen. La Linz ar fi trebuit să câștige turneul pentru a se califica, dar nu a făcut-o. La Moscova ar fi trebuit să ajungă până în finală, dar nu a făcut-o – așa că ulterior avea să fie depășită de Belinda Bencic, ea fiind nevoită să meargă în China în calitate de primă rezervă.  

Între timp, a mai făcut un mic efort și a jucat la Zhuhai – acel turneu al campionelor mai mic, dedicat celor mai bune jucătoare ale anului de la locul 9 în jos – unde a ajuns până în finală, fiind învinsă de Aryna Sabalenka. Toate eforturile pe care le-a făcut au fost în zadar, au spus mulți. Dar, cum-necum, Kiki a putut juca la Shenzhen și a făcut-o chiar cu mult succes, obținând o victorie care o păstrează cu șanse la calificarea în semifinale, deși are cu un meci mai puțin jucat față de restul jucătoarelor din grupa Roșie. Un efort fantastic, răsplătit pe măsură. 

Cum s-a ajuns aici. Ultima parte a fost posibilă pentru că Naomi Osaka s-a retras din cauza unor dureri apărute la umăr, o problemă cu care se pare că se confruntă de la Beijing, iar Kiki a înlocuit-o, fiind prima rezervă. Apoi, victoria în fața lui Barty (3-6, 6-3, 6-4) a venit datorită tenisului foarte bun pe care olandeza l-a produs, mai ales în setul decisiv. 

Cum a fost obținută victoria. Mai mult de jumătate din meci, Bertens nu a părut a fi pregătită (mental, tactic) pentru o astfel de întâlnire, de înțeles, de altfel, câtă vreme a aflat de ea așa de târziu. Dar cu puțin ajutor din partea lui Barty și cu reperele regăsite după mijlocul setului doi, un meci care părea că merge într-o singură direcție (6-3, 3-2 cu break Barty) s-a transformat într-o bătălie de care pe care. Seria de game-uri pe care Kiki a reușit-o în setul doi (de la 2-3 la 6-3) a fost posibilă, într-o măsură foarte mare, pentru că Barty a scăzut teribil de mult nivelul, iar Bertens și-a mai curățat jocul de erori; olandeza n-a făcut ceva special, dar și-a jucat bine șansele și a profitat de căderea lui Ash. La scorul de 3-2, Barty a avut o serie dezastruoasă în care a ratat trei mingi consecutive cu tot terenul liber în față. Ratările au costat-o, au și afectat-o iar de la acel moment, tenisul ei n-a mai avut, sub nicio formă, sclipirea din primul set. S-a prăbușit și nu s-a mai putut ridica până la finalul meciului. 

Degringolada a continuat și în decisiv pentru Ash, care a început setul trei cu patru erori consecutive, oferindu-i break-ul pe tavă adversarei. Kiki l-a luat cu ambele mâini, l-a confirmat și s-a hrănit din acest avantaj constant, începând să lovească mai curajos, mai plin și mai liber. Nu i-a mai dat nicio șansă adversarei de a mai reveni în meci, semn că și-a învățat lecția după semifinala jucată în urmă cu câteva săptămâni la Beijing, când s-a văzut întoarsă de aceeași Barty de la 2-4 și 3-5 în setul decisiv. N-a lipsit mult ca scenariul să se repete și acum, Barty revenind de la 0-4 (și mingi de 0-5) la 3-4, dar Bertens a avut grijă să-i taie elanul. 

https://twitter.com/WTA/status/1189164270967123968?s=20

Revanșă. Victoria obținută azi de Bertens e o mică revanșă pe care o ia în fața australiencei, după acel meci pierdut de la Beijing de la minge de meci, deoarece o victorie acolo ar fi calificat-o la Turneul Campioanelor. Dar e și o lecție despre perseverență. 

Belinda Bencic vs. Petra Kvitova. Bencic obține prima ei victorie la un WTA Finals – un obiectiv pe care l-a avut la începutul turneului – după un meci excelent făcut în fața Petrei, cea care o învinsese în patru din cele cinci meciuri jucate. 

6-3, 1-6, 6-4 a fost scorul cu care Bencic a învins-o pe Petra, salvând o minge de break la 3-4 într-un decisiv în care ambele au părut tensionate. Victoria o menține pe Belinda în turneu și o pune în situația de a se lupta pentru o calificare în semifinale cu Kiki Bertens; o eventuală înfrângere cu Petra ar fi eliminat-o din turneu, deci cu atât mai valoroasă victoria – mai ales dacă ne gândim la matchup-ul nefavorabil cu Kvitova. 

https://twitter.com/WTA/status/1189196076860882944?s=20

Scenarii de calificare. Toate cele patru jucătoare din Grupa Roșie rămân cu șanse intacte la semifinale, lucrurile urmând să se decidă în etapa de joi.

Barty câștigă grupa în caz de victorie cu Petra Kvitova. Ea ar putea merge mai departe și în caz de înfrângere cu Kvitova (în trei seturi), cu condiția ca Bertens să câștige cu Bencic în trei seturi. 

Bencic va merge mai departe cu o victorie joi. Dacă Kvitova câștigă, atunci ea va termina grupa prima; dacă Barty câștigă, va termina grupa a doua. Are șanse la calificare chiar și dacă va pierde în trei seturi, dar cu condiția ca Kvitova să treacă de Barty în trei seturi. 

Bertens trebuie să o învingă pe Bencic pentru a se califica. Dacă Kvitova își câștigă meciul, va termina prima în grupă. Dacă Barty câștigă, Bertens va termina pe locul doi. 

Kvitova stă cel mai rău dintre toate. Ea trebuie să câștige pentru a avea o șansă, dar chiar și așa poate rata calificarea. Petra poate termina a doua grupa cu o victorie, afară de cazul în care câștigă în trei seturi iar Bertens o învinge pe Bencic în trei seturi. În cazul ăsta, se va ține cont de procentajul game-urilor câștigate și se va compara cu cele ale lui Barty și Bencic.

H2H. Petra Kvitova o conduce cu scorul de 4-2 la întâlnirile directe pe Barty, dar ultimele două meciuri sunt câștigate de australiancă anul acesta, la Miami și Beijing.  Kiki Bertens a câștigat toate cele trei meciuri jucate cu Belinda, ultimul având loc anul acesta, la Stuttgart. 

Meciurile următoare. Mâine avem, în ordine, Simona Halep vs Elina Svitolina (de la 12:30), urmat de Bianca Andreescu vs Karolina Pliskova. Joi se joacă Petra Kvitova – Ash Barty și Belinda Bencic – Kiki Bertens. Vineri, ultima etapă din grupa Simonei: Halep vs Pliskova, Svitolina – Andreescu.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi