Belinda Bencic pune capăt unei perioade frustrante într-o manieră impresionantă: 4 victorii consecutive versus Top 10 pentru un nou titlu Premier 5!

Radu Marina | 23 februarie 2019

Belinda Bencic a învins-o, 6-3, 1-6, 6-2, pe Petra Kvitova, favorita 2, și a câștigat trofeul de la Dubai, al treilea titlu WTA al carierei.

Este al doilea turneu Premier 5 pe care Bencic și-l trece în palmares după Toronto 2015, o performanță care o va urca începând de luni până pe locul 23 mondial, cel mai bun loc ocupat în clasament din 2016 încoace, când a fost în Top 10.

Cu acest rezultat, Bencic încheie o săptămână fabuloasă, în care a învins patru jucătoare din top 10. În drumul către titlu, elvețianca le-a învins, printre altele, pe Aryna Sabalenka (după șase mingi de meci salvate), Simona Halep, Elina Svitolina și, acum, Petra Kvitova. Este o repetare a ispravei din 2015 de la Toronto, când, de asemenea, reușea să câștige titlul după patru victorii în fața unor jucătoare din top 10: Caroline Wozniacki, Ana Ivanovic, Serena Williams, Simona Halep (prin retragerea Simonei în setul decisiv al finalei). Diferența e că acum, la Dubai, victoriile au fost consecutive.

Finala primului turneu Premier 5 al anului n-a fost cea mai strălucită, nu a atins nivelul general al turneului, unul plin cu momente de tenis excelent și dramă cât cuprinde. A fost tipul de meci în care cele două oponente au jucat, pe rând, cel mai bun tenis al lor. În niciun moment al finalei tenisul cel mai bun al uneia nu s-a intersectat cu tenisul cel mai bun al celeilalte. Prima care a excelat a fost Belinda Bencic, care a profitat de ușoara stare de pasivitate cu care Petra a început finala și a reușit să ducă meciul în direcția/zona ei: combinația dintre schimbările de direcție rapide și capacitatea de a absorbi tăria loviturilor Petrei a fost suficientă pentru a lua un avantaj considerabil și a fugi cu primul set.

În setul doi, a fost rândul Petrei să își ridice nivelul. Mai agresivă și mai exactă, Petra și-a pus în funcțiune jocul de bază și nu a mai lăsat-o pe elvețiancă să construiască. Iar în decisiv, rolurile s-au inversat din nou. Petra ușor pasivă, cu resursele limitate, greșind mult și ușor. Bencic, reîncărcată, cu aceleași schimbări de direcție și mingi luate tot timpul devreme cu care a impresionat întreagă săptămână. Deși învinsă, Petra rămâne cu o altă săptămână excelentă. O specialistă a finalelor, e pentru prima dată când Kvitova pierde două finale la rând, dar aceasta a treia finală a anului (din patru turnee jucate) este cea mai clară dovadă a faptului că joacă cel mai consistent tenis al carierei sale. A ajuns la Dubai fără așteptări, mărturisind că încă nu s-a recuperat nici fizic și nici psihic după cele două finale reușite în Australia – ceea ce s-a resimțit din plin în toate meciurile sale. Rămâne însă un rezultat care o pune într-o poziție avantajoasă pentru preluarea poziției de lider mondial, singura realizare care-i lipsește din palmares.

Pentru câștigătoare, acest titlu are o implicație profundă; reprezintă revenirea Belindei Bencic în tenisul mare, după trei ani în care a fost măcinată de accidentări. Titlul câștigat la Dubai este cel mai important rezultat pe care ea îl obține de la Toronto 2015 încoace, respectiv de la intrarea în top 10 la începutul anului 2016. În plină ascensiune, cariera elvețiencei avea să o ia rapid la vale din cauza accidentărilor în 2016, an în care mulți o vedeau pe elvețiancă depășinând noi praguri.

Întâi a fost accidentarea la spate, apărută chiar în 2016, și care a ținut-o departe de tenis două luni de zile. La scurt timp, a apărut o nouă problemă la încheietura mâinii, pentru care a și avut nevoie de operație în 2017, fiind obligată să ia o pauză de mai bine de cinci luni de zile de la tenis – fapt ce a determinat ieșirea din top 300 la un moment dat. De pe locul șapte în februarie 2016, Bencic a coborît până locul 312 în septembrie 2017.

S-a reîntors în circuit la finalul sezonului 2017, încercând să-și recladească clasamentul în turnee ITF și WTA 125K. A încheiat anul cu patru titluri (2 ITF, 2 WTA 125K), 15 victorii consecutive și cu un bilanț total de 28 de victorii și trei înfrângeri. Tot acest tur de forță a făcut posibilă revenirea în top 100, care i-a permis să intre pe tabloul principal la Australian Open 2018, acolo unde avea să o elimine în primul tur pe Venus Williams, finalista din 2017.

Se părea că Bencic a scăpat de probleme și își poate vedea, în sfârșit, de tenis, în încercarea de a reveni la nivelul arătat în 2015. Veștile bune n-au ținut prea mult: în martie 2018 apare o nouă accidentare, în zona piciorului și urmează o nouă pauză de trei luni de zile. S-a reîntors pe zgură, chiar la Roland Garros, dar nu cu mult succes. Abia pe iarbă și hard a reușit să lege victoriile, ajungând în optimi la Wimbledon și în finală la Luxembourg, venind din calificări.

Cu o parte din dubii înlăturate, după o perioadă în care, spunea ea, s-a frământat, gândindu-se dacă va mai putea accesa vreodată acel nivel, fiind din nou sănătoasă și reușind să fie din nou relevantă în turnee mari, Bencic și-a recăpătat încrederea și jocul cu care a impresionat pe mulți. Și iat-o, după trei ani de îngrijorări, repetând performanța din 2015 și întorcându-se printre cele mai bune jucătoare ale lumii.

Grupul foarte numeros de pretendente la titlurile mari, pe care-l vedem aproape în fiecare turneu, și-a mai făcut rost de o componentă.

Foto: Jimmie48Photography

***

Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!

Urmărește sezonul 2019 purtând „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍

Și nu avem doar rezultate; avem o mulțime de personalități puternice; sportivi care ne bucură și de la care ne putem inspira.

Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.

Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi