Australian Open, round-up: multe meciuri de calitate în primul AO cu trei zile rezervate primului tur

Treizecizero | 16 ianuarie 2024

Un scurt round-up al unui prim tur cu mai multe meciuri tari decât de obicei.

Australian Open a trecut anul acesta la un format de disputare a turului întâi în trei zile, format introdus prima dată între Slamuri de către Roland-Garros, și nu fără controverse. Intenția a fost, spun organizatorii, să distribuie mai eficient meciurile turului întâi, pentru a evita finișurile târzii în noapte. Criticii spun că a fost doar o modalitate de a adăuga o zi în plus în program și de a vinde mai multe bilete.

Un bonus pentru fani ar mai fi că pot urmări ceva mai atent meciurile și pot naviga o idee mai ușor prin haosul informațional care însoțește în mod tradițional primele zile dintr-un Grand Slam. Doar că, în contextul în care numărul meciurilor de cinci seturi a atins un maxim istoric pentru primul tur (20 în total, record egalat), intenția n-a prea corespuns cu realitatea, pentru că au fost în continuare meciuri care au trecut de miezul nopții la Melbourne.

Un scurt round-up al unui prim tur cu mai multe meciuri tari decât de obicei.

Emma Raducanu. Un an după ultima ei apariție într-un turneu de Grand Slam, Emma Raducanu a câștigat în două seturi cu Shelby Rogers, trecând în turul al doilea, unde ar fi trebuit să avem un rematch al acelui duel de la Wimbledon cu Sorana Cîrstea. “E incredibil să joci fără dureri la încheieturi. Timpul departe de teren m-a făcut foarte motivată. Fiind primul meci într-un Slam după comeback a fost cu siguranță mai dulce victoria”, spune Emma, care are două victorii din trei meciuri de la revenire, și al cărei joc a arătat bine, în special în setul al doilea cu Rogers.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Iga Swiatek are acum 17 victorii consecutive în circuit, după ce liderul mondial a gestionat un prim set greu cu Sofia Kenin, campioana AO din 2020 (7-6, 6-2).

Ultima oară când cele două s-au văzut fusese în finala French Open 2020, acea ediție de toamnă. Swiatek era la prima ei apariție într-un Slam, în vreme ce Sofia juca a doua ei finală de Slam a sezonului. Americanca a traversat o cădere serioasă de atunci, ieșind la un moment dat din primele 400, dar a arătat, contra liderului mondial, câteva dintre calitățile care au dus-o în două finale de Slam, punând presiune pe Iga și lovind liber și devreme de pe ambele părți. Poloneza și-a ridicat nivelul când a trebuit și intră bine într-un turneu care, pentru ea, continuă la fel de greu (pentru tururile inaugurale): urmează Danielle Collins, care a bătut-o serios pe Swiatek în drum spre finala jucată aici în 2022 (și pierdută cu Barty).

Elena Rybakina. Tot o misiune grea a avut și finalista de anul trrecut, la rându-i cu o tragere dificilă; Rybakina a salvat trei mingi de set în primul set cu Karolina Pliskova, înainte de o victorie grea, 7-6, 6-4. „A fost cu adevărat un meci greu, în special în tiebreak. Cred că e o victorie bună, în special pentru primul tur”, a spus kazaha, care a câștigat recent titlul la Brisbane. Și ea, și Swiatek pot testa ideea potrivit căreia uneori e mai bine să începi turneul direct cu un meci greu, pentru că te aduce mai repede în starea necesară pentru a câștiga la nivel înalt. Cât despre Pliskova, după acest start solid de sezon o vom vedea acum la Transylvania Open.

Ajla Tomljanovic. Australianca a revenit de la 1-4 în decisivul cu Petra Martic, pentru o victorie în trei ore, încheiată după miezul nopții: 7-6, 4-6, 6-4. Acum 12 luni, Ajla se opera la genunchi, neavând ocazia să construiască pe acea victorie faimoasă cu Serena Williams, de la finalul sezonului 2022. După un meci cu cineva cu care are o relație strânsă, Tomljanovic se va vedea acum cu Ostapenko în turul al doilea; cele două au un meci tensionat în head-to-head, petrecut la Wimbledon, în 2021, când Ajla i-a reproșat letonei un medical time-out.

Thanasi Kokkinakis. A fost o zi a treia în care australienii au gustat din plin din bucuria victoriilor dramatice ale favoriților lor, pentru că, pe lângă succesul lui Ajla, l-au sărbătorit și pe Kokkinakis. Thanasi e un obișnuit al meciurilor lungi la AO, care au devenit cumva o tradiție pentru el; le-a pierdut pe ultimele trei de cinci seturi, incluzând acel maraton terminat târziu în zori cu Andy Murray, anul trecut. Dar l-a câștigat pe cel de anul acesta cu austriacul Ofner, 7-6(1) 2-6 6-7(4) 6-1 7-6[10-8], într-un total de 4 ore și 20 de minute – cea mai importantă victorie a lui la AO în 9 ani. Ofner a adunat 77 de lovituri direct câștigătoare, cu 34 mai multe decât oponentul său, dar fără ca asta să-l ajute la final. „Aș vrea să pot câștiga mai repede, dar nu pot. Am focusul mental al unui copil de trei ani”, s-a răsfățat Thanasi.

Carlos Alcaraz nu mai jucase de anul trecut de la ATP Finals. Spaniolul a reușit 53 de winners contra veteranului francez Richard Gasquet, într-un meci plăcut de privit, în care Richie a avut de oferit un set la nivel foarte ridicat. A fost revenirea lui Carlitos la Melbourne, după ce fusese nevoit să sară, din cauza unei accidentări, peste ediția de anul trecut.

Holger Rune a avut nevoie de trei ore și 26 de minute ca să treacă, pe Rod Laver, de japonezul Yoshihito Nishioka, în patru seturi. Danezul a adunat 71 de winners. Învingătorul danezului în recenta finală de la Brisbane, Grigor Dimitrov e în continuare neînvins în 2024, bulgarul trecând în trei ore și 20 de Marton Fucsovic.

3 x 16. Mirra Andreeva, Brenda Fruhvirtova și Alina Korneeva au toate 16 ani și au ajuns, toate trei, în turul al doilea la Melbourne, amintind de epoca de acum aproape două decenii, când astfel de rezultate reușite de adolescente erau mult mai des întâlnite. Ultima oară când s-a întâmplat ca trei jucătoare de 16 ani să câștige cel puțin un meci la AO a fost în 2005 (Tatiana Golovin, Michaella Krajicek, Nicole Vaidisova). Dintre cele trei, Vaidisova a ajuns până în Top 10 în 2006, dar a ieșit aproape complet din tenis trei ani mai târziu, pornind, la acel moment, o discuție despre cum ar trebui protejate jucătoarele tinere de un burnout cauzat de o ascensiune prea rapidă.

Andy Murray. Britanicul a dat semne că se apropie cu pași repezi de o retragere din tenis, după ce înfrângerea clară suferită cu Tomas Etcheverry (6-4, 6-2, 6-2) i-a spulberat din entuziasmul cu care venise în Australia. „Știu că Tomas e un jucător foarte, foarte bun. Puteam să joc bine și tot să pierd. Însă natura evoluției mele e cea care mă pune pe gânduri”, a spus Andy, înainte de a confirma că e posibil ca acesta să fi fost ultimul său meci la Australian Open și că se va consulta cu familia pentru a vedea ce va face mai departe în acest sezon și dacă va stabili o dată pentru retragere. Murray are cinci finale la AO, toate pierdute.

Wawrinka, Thiem. N-a fost un tur întâi prietenos cu veteranii, nici cu fanii nostalgici. Pe lângă Murray, alți doi dintre jucătorii care au avut succes la AO în istoria recentă au cedat în primul tur. Fostul campion Stan Wawrinka (învins de Mannarino) și fostul finalist Dominic Thiem (scos într-un meci captivant de Felix Auger-Aliassime) au părăsit competiția pierzând în câte cinci seturi, în meciuri în care, pe alocuri, au arătat din calitățile care i-au făcut faimoși.

Naomi Osaka. Meciul primului tur, pe hârtie, alături de Rybakina-Pliskova, a fost Osaka – Garcia. Revenirea într-un Grand Slam după 15 luni a cvadruplei campioane de GS s-a încheiat repede, grație unei evoluții aproape ireproșabile reușite de Caroline Garcia, care a găsit o cale, ajutată de serviciu, să neutralizeze loviturile puternice și curate ale lui Osaka. S-a simțit, la trasul liniei, că Garcia e mai match-ready decât oponenta ei, care s-a întors pe teren la șase luni după ce a născut, iar asta a făcut diferența în momentele strânse ale meciului câștigat de Caroline, 6-4, 7-6. „Competitoarea din mine e frustrată că nu câștig un astfel de meci. N-aș spune că revenirea e cum m-am gândit, pentru că sunt suficient de nebună să cred că aș fi putut câștiga turneul. Cred că o astfel de nebunie e ceea ce mă ajută să câștig turneele. Trebuie să mă antrenez din greu și să joc mai multe meciuri și poate că visul meu va deveni realitate”, a spus Osaka.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Novak Djokovic. Meciul sârbului cu Dino Prizmic (6-2, 6-7 (5), 6-3, 6-4), din prima zi a AO, a rămas, pentru mulți, poate cel mai bun meci al turneului de până acum. Patru seturi, patru ore, cel mai lung meci de prim tur într-un Slam din cariera lui Novak, și multiple schimburi în care croatul de 18 ani, campion de juniori la RG anul trecut, s-a bătut de la egal la egal cu idolul său. Felul în care s-a deplasat Prizmic, abilitatea de a returna minge după minge înapoi și fizicalitatea pe care a impus-o în schimburi l-a făcut pe Nole să spună că a fost ca și cum a jucat contra sa, apreciind mindsetul de luptător al lui Prizmic. Dino a mai impresionat cu un forehand cu care a pătruns în repetate rânduri prin apărarea lui Nole; a servit de asemenea bine și a arătat că e dispus să urce și să închidă puncte la fileu. Djokovic, firește, știe să navigheze astfel de meciuri și și-a ridicat nivelul atunci când a părut a fi sub presiune, însă de văzut dacă atitudinea lui Prizmic le va da și altora curaj să procedeze la fel. Alexei Popyrin, australianul de 24 de ani care urmează să-l încerce pe Djokovic, miercuri, în sesiunea de seară pe Rod Laver, pare să fi primit mesajul. „Cred că pot să provoc ceva daune. Djokovic nu are slăbiciuni, dar am câteva arme mari în jocul meu”.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi