Australian Open, preview în întrebări: la ce să ne așteptăm de la "The Happy Slam"

Treizecizero | 12 ianuarie 2014

E posibilă o altă finală decât Nadal – Djokovic? Cine o bate pe Serena? Ce să ne așteptăm de la Simona Halep? Cu ce ne mai surprinde Federer? Răspundem la cele mai interesante teme pe care le propune Australian Open, primul turneul de Grand Slam al anului.

Începe! Tenisul de Grand Slam este, în sfârșit, aici, iar noi n-am putea fi mai bucuroși. Cu câteva ore înainte de startul Australian Open 2014 ne-am distrat cu tradiționalul preview sub formă de întrebări și răspunsuri, pe câteva dintre cele mai interesante teme pe care le propune turneul de la Melbourne. Încercați și voi! Așadar:  

 

 

E realist să ne gândim la o finală masculină alta decât Djokovic – Nadal?

Camelia Butuligă: Realist nu e, dar putem să ne gândim, nu? Vă zic de acum, la încă o finală de şase ore eu nu mă uit.

Codruț Baciu: Eu spun că este. Mă gândesc în primul rând la traseul lui Nadal, care este foarte greu. În mod normal l-aş da favorit pe Nadal să ajungă în finală, dar de data asta, nu cred că se va întâmpla. Tomic, Monfils şi Nishikori sunt în stare să-l avarieze serios. Iar apoi, ar urma Del Potro, care, după părerea mea, îl va scoate pe Rafa în sferturi. Să ne amintim şi de ultimul turneu în care Nadal era chitit pe organizatori şi pe suprafaţa „necorespinzătoare” încă dinainte să înceapă turneul. Se întâmpla în mai 2012, iar prima sa declaraţie era „for me, this is not clay”. E vorba de Madrid, unde fatalismul şi smiorcăiala i-au adus o eliminare timpurie.

Adrian Țoca: Este, pentru că Nadal are acest traseu virtual dificil despre care vorbește toată lumea. Dar pe hârtie e una, iar pe teren va fi altceva. S-au mai văzut recent trasee grele la tragerea la sorți, dar 'eliberate' de obstacole pe parcurs, iar Rafa are un obicei din a-și ridica jocul în cele mai complicate momente. Că ipoteticul traseu greu l-ar putea afecta în finală e altă discuție, dar Rafa are șanse excelente să ajungă acolo, pentru că Nole pare deja cu un picior în. 

Federer. Comentați.

Camelia: Despre Federer aş comenta oftând şi ridicând din umeri, eventual spunând şi nişte platitudini din alea vag filozofice: „Asta e, ce să-i faci, uzura îşi spune cuvântul, vârsta nu iartă pe nimeni, etc”. Sper doar să nu mai piardă la vreun Delbonis. Sau da? Whatever the #¤% works ca să-l scoată din starea asta în care se învârte de vreun an încoace.

Codruț: Are de apărat o semifinală şi cred că va izbuti să o facă. Tsonga nu mai e cel de la Roland Garros, aşa că dacă va fi să fie un sfert de finală Jo – Roger, aş merge de astă dată pe mâna elveţianului. Asta presupunând că Roger va ajunge în sferturi. Pentru el, Australian Open este ultimul loc unde mai are de apărat puncte, ultimul dâmb pe care îl mai are de trecut înainte să poată spună „nu am nimic de pierdut”, iar lumea să-l creadă.

Adrian: Strict vizavi de AO, are un parcurs foarte greu, dar în același timp o semifinală este perfect realizabilă, în condițiile în care nivelul lui Tsonga/Murray e complet neclar. Pe de altă parte, în zilele astea nu știi niciodată ce variantă de Federer primești, cea apropiată de normalitate sau cea în care se învârte absent pe teren. Dacă e ceva bun în toată discuția din jurul lui Federer este că totul depinde numai de el, și mai puțin de adversarii lui. Astea fiind zise, nu cred în niciuna dintre teoriile enunțate în general. Rezultatul lui de la Melbourne sau de aiurea nu va fi influențat nici de presiunea mai mică (sau nu), nici de clasament, nici de suprafața mai rapidă (sau nu), nici de Edberg, nici de rachetă și nici de „noul start” pe care și l-a dat în 2014. „It's all in his head”, și când (sau dacă) Federer va identifica problema, respectiv soluția la ea, numai el știe. Sentimentul meu este că va găsi răspunsul și se va liniști pe un curs mai aproape de normalitate (adică locurile 3-5, sub Nole și Rafa, dar fără eșecuri umilitoare, și cu potențial de a fi în ecuația marilor turnee pentru încă aproximativ 18 luni).  

Cum va fi Australian Open pentru Simona Halep și care ar fi nivelul rezonabil al așteptărilor pe care fanii români ar trebui să le aibă în ce o privește?

Camelia: Aşteptările fanilor pentru Simona nu le pot şti, sper doar să nu fie exagerate. Un tur 4 şi eu voi declara acest AO un succes.

Codruț: O văd ajungând în săptămâna a doua. Optimi este, aş zice, un ţel adecvat situaţiei ei. Meciul pierdut în faţa lui Keys săptămâna trecută nu e cel mai rău lucru din lume, sunt convins că o vom vedea pe Simona lovind şi alergând mult mai bine în primul meci de la AO.

Adrian: Mai grea e partea cu noi toți fiind „rezonabili” în ce-o privește, decât restul. Simona va fi ok, câtă vreme nu ne apucăm să transformăm în isterie națională fiecare înfrângere din cele care vor urma. Altfel, repet, ea va fi ok. Va avea urcușuri, coborâșuri, că asta-i natura tenisului. Avem un român relevant în ATP/WTA, iar asta e ceva nou pentru actuala generație de suporteri români, dar în ce o privește e important să nu uităm că vorbim despre un maraton, nu un sprint. Altfel, vizavi strict de AO, turul 4 ar fi un rezultat excelent și i-ar consfinți intrarea în elită (acolo unde cred că-și va petrece tot restul sezonului), dar cred că sferturile de finală sunt perfect realizabile la Melbourne. Orice pas în plus ar fi un bonus istoric. No pressure, Simona! Indiferent de ce se va petrece la AO, va fi și mai interesant de urmărit evoluția ei la Roland Garros, perioadă a sezonului în care probabil că-și va atinge cel mai bun nivel.  

Exceptând-o pe Simona, la ce vă așteptați de la ceilalți români la AO 2014?

Camelia: De la ceilalţi români mă aştept şi sper să nu piardă la cine nu trebuie să piardă.
Codruț: Ca orice fan al românilor, sunt entuziasmat de noul cuplu din care face Monica Niculescu. Mi-ar plăcea să le văd pe cele două cât mai sus. În plus, tot la dublu, sper ca Mergea/Marach şi Tecau/Rojer să joace bine şi să câştige măcar vreo două meciuri, ca să înceapă bine anul. În rest, la simplu îmi vine foarte greu să cred că va răzbi vreunul sau vreuna. Sper să ma înşel măcar în privinţa Soranei.

Adrian: Sper să vedem un tur III Simona – Sorana, ar fi excelent pentru tenisul românesc, e un meci care aproape că ar valida de unul singur noul statut al tenisului în România (sper că nu mă înșel când pomenesc despre asta). Perspectiva unei nopți albe în România pentru tenis și nu pentru fotbal mi se pare de-a dreptul fantastică. În rest, ochii mari (și) pe dublu, unde aproape oricare dintre românii implicați ar putea să ne surprindă plăcut.

Vom avea în 2014 un campion de Slam în premieră la masculin?

Camelia: Dacă vom avea un campion în premieră? Păi ţine neicusorule, ţine?

Codruț: Nope 🙂

Adrian: Nu, dar cred că timpul acela se apropie. Există totuși o portiță la Wimbledon, pentru că Novak poate pierde pe iarbă, Rafa e vulnerabil, Murray ar putea fi bântuit de fantomele victoriei de anul trecut, iar Federer e neclar. Astea fiind spuse, nu mă număr printre cei care abia așteaptă să proclame finalul definitiv al Big Four. Cred că este (a fost) o epocă fantastică, istorică, pe care am fost norocoși s-o prindem, și aș vrea ca ea să se prelungească oricât de mult o fi posibil.

Cine va fi surpriza | dezamăgirea pe cele două tablouri de simplu de la Australian Open?

Camelia: Surpriza la feminin va fi Lisicki şi la masculin Tsonga. Dezamăgirea la feminin va fi Sharapova, iar la masculin Murray (oarecum previzibile astea). Sper că ştiţi că nu mă bazez pe cine ştie ce pentru surprize: Lisicki îmi e simpatică, la Jo îmi place părul.

Codruț: Surprizele placute cred că vor fi Muguruza şi Lisicki (dacă o finalistă de Wimbledon poate fi considerată o potenţială surpriză), respectiv Isner, la băieţi. La capitolul dezamăgiri, l-aş pune pe Ferrer, pe care nu-l văd ajungând în sferturi de astă dată. La fete, favoritele cred că vor merge bine, deci nu prea putem vorbi de dezamăgiri aici.

Adrian: Surprizele mele: la feminin, sper Simona, de la care mă aștept la (cel puțin) sferturi. În afara ei, o văd pe Na Li ca potențială mare surpriză, unde „surpriză” pentru finalista de anul trecut s-ar traduce prin câștigarea trofeului acum. De asemenea, deși e pe partea lui Li, atenție la elvețianca Belinda Bencic, dacă nu acum, pentru viitor. La masculin: Federer (da, exact, surpriză), Janowicz și Gulbis (surpriză, în sensul că nu va face implozie de la primul meci).

Dezamăgiri: Cred că Ferrer nu va mai ține pasul, în vreme ce la feminin așteptările sunt setate corect pentru mai toate numele grele, așa că e greu de identificat o potențială dezamăgire. Mă aștept ca WTA să-și respecte cota de (im)previzibil.  

Cine va câştiga Australian Open 2014?

Camelia: Na Li şi Djokovic.

Codruț: Serena și Djokovic. 

Adrian: Serena și Djokovic.

CIFRA ZILEI: Australian Open este al 9-lea Slam din istoria Treizecizero. Bilanțul cu noi este următorul: Djokovic – 2 titluri, Nadal – 3, Federer – 1, Murray – 2; Serena – 4, Azarenka – 2, Sharapova – 1, Bartoli – 1. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi