Australian Open la 42 de grade: leșinuri, abandonuri, plângeri. Scapă cine poate

Camelia Butuligă | 14 ianuarie 2014

Prognoza pentru următoarele zile este la fel de înfricoșătoare: 38, 41, 41. De sâmbătă însă, temperaturile vor coborî drastic, până în jurul a 25 de grade.

A fost cald la Melbourne azi. Atât de cald încât Wozniacki a declarat că a pus o sticlă de apă jos pe teren şi a găsit-o mai târziu topită. Nu ştiu ce temperatură au avut terenurile, dar în aer au fost în jur de 42 de grade (la umbră) şi asta a făcut ceva victime printre jucători, printre spectatori şi printre copiii de mingi. Dancevic s-a prăbuşit pe teren, Shuai Peng a vomitat. Iată-l pe Daniel Gimeno Traver ajutând un copil de mingi care s-a prăbuşit din cauza căldurii.

Dancevic, apropo, a avut cuvinte deloc flatante pentru organizatori: „E inuman. Nu cred că face vreun serviciu nimănui, nici jucătorilor, nici fanilor, nici tenisului, să vezi jucători leșinând sau retrăgându-se. Cu atâția jucători plângându-se de căldură, ei continuă să programeze meciuri în căldura asta până când o să moară cineva. Personal, nu cred că e corect pentru noi și mai sunt și alți jucători care cred la fel”.

Una dintre victimele căldurii a fost şi John Isner, care a suferit mai mult pentru că, aşa cum corect a observat un comentator australian, „el este mai aproape de soare”. Isner s-a retras la Klizan (accidentarea la gleznă din cauza căreia s-a retras şi la Hopman Cup se pare că şi-a spus cuvântul), făcând partea aceea de tablou şi mai deschisă. Murray şi spatele lui, care au trecut de Go Soeda uşor, pot să se relaxeze. Cum și Kohlschreiber se retrăsese, până în sferturi drumul este alcătuit din jucători a căror medie în clasament este 113. Unul dintre Robert, Klizan, Przysiezny și Rola va ajunge în săptămâna a doua la AO.

Vika Azarenka a supravieţuit unui prim meci chinuit împotriva unei Larsson în formă. N-a fost frumos, dar a fost sănătos: Azarenka a câştigat până la urmă în două seturi, 7-6(2), 6-2, după ce Larsson a servit de două ori pentru primul set. După meci, Vika, probabil nemulţumită de prestaţia ei, s-a întors din nou pe teren pentru un antrenament.

La capitolul retrageri şi abandonuri: Polona Hercog a abandonat după doar 6 puncte meciul cu Cornet, câştigând 30 000 de dolari. Nu-i rău. Alysa Kleybanova este în continuare urmărită de ghinion. A reuşit să revină la nivel competitiv, dar a trebuit să se retragă la Melbourne din cauza unei toxiinfecţii alimentare provocate de nişte sushi.

Jo Tsonga şi Kei Nishikori au avut adversari foarte „dificili”: Filipo Volandri, care nu mai câştigase un meci pe hard din 2007 şi Marinko Matosevic, care pierduse toate cele 11 meciuri de GS jucate în cariera lui. Matosevic a împins meciul cu Nishikori totuşi în cinci seturi, pe o căldură atât de cumplită că publicul abia mai respira stând jos. Nishikori, cu Michael Chang urmărindu-l stoic din tribune, a reuşit totuşi să câştige setul 5, dar nu-l văd bine pentru următorul meci. Benoit Paire, pentru că e Benoit Paire, a câştigat tie breakul primului set contra lui Dancevic cu 14-12. Pentru că, pourquoi pas?

Tot la capitolul răniţi, Jelena Jankovic a căzut destul de serios şi şi-a sucit glezna. Deşi a câştigat cu 6-1, 6-2 contra Misaki Doi, a trebuit să ia două pauze medicale. 

Federer a mai doborât un record, de cele mai multe participări consecutive Grand Slamuri: 57. Roger a fost atât de grăbit să treacă de australianul posesor de wild card James Duckworth („duck” înseamnă „raţă”), încât a ieşit pe teren îmbrăcat în pijamale (Hello, Nike?). Meciul a fost cam fără sare şi piper, ceea ce nu se poate spune despre încurajările publicului. Fanii lui Duckworth au strigat „Up the duck!” („Sus raţa”-???) iar ai lui Federer au răspuns cu la fel de ritmatul „Pluck the duck!” („Jumuleşte raţa!”) Una peste alta, raţa a fost jumulită, în ciuda conversiei slabe a mingilor de break şi tradiţionalelor shank-uri marca RF. Ah, şi se pare că, în ciuda caniculei, Roger nu a transpirat. Poate ar trebui să fie trecut şi ăsta la recorduri. „Cel mai mare jucător din toate timpurie CARE NU TRANSPIRĂ, în schimb fanii lui o fac în mod abundent”. Rafael Nadal n-are nicio şansă să se apropie de titlul ăsta. Întrebat cum a supravieţuit căldurii, Federer a replicat: „Ok. Sunt aici. Pot să vorbesc.” Întrebat despre parteneriatul cu Edberg, care l-a urmărit din tribune, Fed a fost la fel de volubil: „Nu ştiu. Au trecut abia două zile.” Întrebat despre cum a mers încălzirea (ce cuvânt amuzant în contextul AO), la care a jucat cu Edberg, Federer a răspuns: „Bine. Am câştigat.” Uf. Aveam emoţii.

Pe o astfel de căldură, un start rapid este crucial: la un moment dat 23 dintre jucătorii care câştigaseră primul set câştigaseră şi meciul. Grigor Dmitrov a fost unul dintre cele două cazuri care nu primise memo-ul despre cât de cald e şi a trebuit să revină după ce a pierdut primul set. Sigur a fost mobilizat de gândul înfricoşător de a juca 5 seturi pe acea căldura toridă. Împotriva Iuliei Putsinteva, Aga Radwanska a încercat să scurteze punctele venind la fileu şi servind…aşi!! #şoctermicşigroază. Aga a supravieţuit până la urmă căldurii şi melodramaticei rusoaice, câştigând cu 6-0, 5-7, 6-2.

Treizecizero.ro a împlinit 2 ani de la lansare. Aici găsești totul despre cei doi ani ai proiectului

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi