Australian Open 2020: turneul la care Nadal și Djokovic își accelerează asaltul la recordul lui Federer. Big 3 vs Next Gen, ce jucători sunt de urmărit

Radu Marina | 16 ianuarie 2020

AO este prima ocazie a lui Rafael Nadal de a-l egala pe Federer la numărul de Slamuri câștigate (19 vs. 20). Melbourne este, însă, terenul preferat de vânătoare pentru Novak Djokovic, la rându-i interesat să bată recordul lui Federer

Australian Open 2020 pune pe masă tot felul de discuții care mai de care mai diferite la masculin. Dar, în esență, fără a aduce neapărat ceva nou: de la noua generație, care (mai mult ca oricând) a făcut pași corecți și importanți în 2019, la Big 3, care au rămas intangibili și sezonul trecut în turneele de Grand Slam. Rafa spune că anul acesta va fi greu ca toate cele patru Slamuri să fie, de asemenea, câștigate de el, Djokovic sau Federer. Djokovic a glumit ieri, într-un meci demonstrativ, spunând că noua generație “e prea lentă”. Roger Federer mărturisea spre finalul sezonului că s-a creat un nucleu al acestei generații, au progresat mult și sunt câțiva, capabili să învingă pe oricine. 

Totuși, în ciuda evoluției vizibile a noii generații, la nivelul circuitul ATP nu s-au produs niște schimbări drastice. Adică, și în 2020, firul narativ rămâne, cu mici modificări, același: noua generație va căuta să spargă, în fine, gheața. Iar cei din garda mai veche vor încerca să-și reconfirme supremația.

Novak Djokovic e în căutarea titlului cu număr 8 la AO

Proaspăt campion la ATP Cup, unde a câștigat tot ce se putea câștiga (șase victorii la simplu, două la dublu), Novak Djokovic ajunge la Melbourne cu foarte multă încredere, cum se întâmplă aproape în fiecare an, de altfel. Nivelul pe care Djokovic l-a arătat la Brisbane și, mai ales, Sydney a fost atât de bun încât nu puțini s-au întrebat cine l-ar putea, totuși, învinge la Melbourne ? 

Favorit 2 la Australian Open, turneu pe care l-a câștigat de șapte ori în carieră și unde se simte cel mai bine dintre toate cele patru Slamuri, Djokovic începe cu Jan-Lennard Struff. Pe Struff, Djokovic l-a învins deja de două ori, dar nu trebuie să uităm, totuși, recordul bun pe care neamțul îl are în fața jucătorilor din top 10 (doar anul trecut a învins cinci jucători din top 10). 

Până în sferturile de finală, unde s-ar putea vedea cu Stefanos Tsitsipas sau Roberto Bautista Agut, Djokovic nu are un traseu ieșit din comun: Tatsuma Ito (sau un jucător din calificări) în turul doi, Dan Evans în turul trei, Diego Schwartzman (sau Dusan Lajovic) în optimi. Evident, după sferturi lucrurile se complică: Roger Federer în semifinale, Rafael Nadal sau Daniil Medvedev în finală. 

Rafael Nadal și dezamăgirile trăite la Melbourne

Australian Open este, fără niciun dubiu, turneul care i-a produs lui Rafa cele mai crunte dezamăgiri: de la înfrângeri grele la accidentări serioase, care l-au oprit din drumul spre eventuale titluri. Nu e doar despre cele cinci finale, dintre care patru pierdute. 

Rafa e favorit principal, iar acest AO este prima lui ocazie în care l-ar putea egala pe Federer la numărul de Slamuri câștigate (19 vs. 20), Nadal a spus că nu face din asta un obiectiv și nici nu ar fi mai fericit decât e deja dacă-l va egala pe Federer. “Eu nu văd viața și tenisul așa”, a spus Rafa. 

Totuși, dacă ne aruncăm o privire la posibilul traseu către o nouă finală la Melbourne, lucrurile par încurajatoare pentru el: Hugo Delien în primul tur, Federico Delbonis sau Sousa în turul doi, Pablo Carreno Busta în turul trei. În optimi l-ar putea primi pe Karen Khachanov sau Nick Kyrgios, în fața căruia a preluat conducerea la întâlnirile direct după victoria de la Wimbledon (4-3). Iar din sferturi încolo ar putea avea parte doar de jucători pe care-i cunoaște foarte foarte bine: Dominic Thiem în sferturi (9-4 la întâlnirile directe), Alexander Zverev (5-1) sau Daniil Medvedev (3-0) în semifinale și, desigur, Novak Djokovic sau Roger Federer în finală. 

Roger Federer încearcă un nou Slam prin surprindere

Pentru prima dată din 2017, când s-a și impus la Australian Open, Federer va intra la Melbourne fără vreun turneu jucat. E bine, e rău? Federer nu-i neapărat un jucător pentru care detaliul ăsta să însemne mare lucru: își găsește repede ritmul, n-ar nevoie de multe meciuri în picioare pentru a-și recupera reperele și a-și recalibra loviturile. 

Dacă ne uităm la secțiunea lui de tablou o să observăm că, până în semifinale, nu există niciun jucător care, teoretic, i-ar putea pune reale probleme: Steve Johnson, Filip Krajinovic (sau un jucător din calificări), Hubert Hurkacz, Denis Shapovalov/Grigor Dimitrov, Matteo Berrettini/Fabio Fognini. Evident, asta nu înseamnă că locul lui în semifinale, unde ar urma Djokovic (sau Tsitsipas) e garantat. Câțiva dintre jucătorii enumerați mai sus au evoluat foarte mult în 2019 (în special Hurkacz, Berrettini sau Shapovalov), unii se pot dovedi oricând capabili să-l deraieze un pic (Krajinovic, Fognini) iar alții chiar au reușit să-l învingă (Dimitrov a rupt la USO19 seria de șapte înfrângeri consecutive în fața lui Roger). 

Dominic Thiem și Daniil Medvedev caută un pas în plus față de 2019

Nici Thiem, dar nici Medvedev n-au depășit vreodată faza optimilor de finală  la Australian Open. Dar amândoi au fost anul trecut aproape de un titlu de Grand Slam și au demonstrat că sunt suficient de puternici (fizic, mental) pentru a rezista în fața Big 3, chiar și într-un format trei din cinci. Medvedev a început noul sezon la fel de puternic cum a încheiat anul 2019, deci ne putem aștepta la un parcurs lung din partea lui, Thiem a început mai ezitant, dar nu trebuie scăpat din vedere sub nicio formă, dat fiind progresul lui pe hard. 

Medvedev începe cu surpriza de anul trecut, Frances Tiafoe, care a ajuns până în sferturi la Melbourne. Dominic Thiem îl are ca adversar în primul tur pe Adrian Mannarino. 

Alexander Zverev și Stefanos Tsitsipas, la poluri opuse de formă

Între Zverev și Tsitsipas s-a creat o mică rivalitate (on court, off court) și, mai mult, ce are unul nu are celălalt (Zverev are titlu de Masters, dar nu are semifinală de Slam; Tsitsipas are semifinală de Slam, dar nu are Masters). Iar în acest moment, cu titlul la ATP Finals și cele patru victorii la rând în fața neamțului, Tsitsipas pare că l-a prins din urmă pe Zverev. 

O altă similitudine între ei e presiunea pe care o au de gestionat la Australian Open, o presiune diferită a confirmării: Tsitsipas trebuie să-și apere semifinala de anul trecut, Zverev trebuie să confirme în Slamuri și toată lumea așteaptă de la el de ceva vreme un parcurs bun într-un astfel de turneu. Dacă analizăm forma, încrederea dar și formatul turneului, Tsitsipas e mai bine poziționat pentru un rezultat bun aici. Pe când Zverev înoată în niște ape tare tulburi: dincolo de problemele lui în Slamuri cu formatul trei din cinci, nici forma (a început anul cu trei înfrângeri la rând) și nici tabloul nu-l ajută. 

Zverev începe turneul cu Marco Cecchinato, se poate vedea cu Casper Ruud în turul secund, care i-a învins la ATP Cup pe Fabio Fognini și pe John Isner. Iar apoi, în turul trei, l-ar putea avea adversar pe Nikoloz Basilashvili, care l-a învins anul trecut, chiar la el acasă. 

În partea cealaltă, Tsitsipas începe tot cu un italian, e vorba de Salvatore Caruso. În turul doi l-ar putea primi pe Philipp Kohlschreiber, care a început anul cu un titlu challenger la Bendigo, urmând ca în turul trei să-l primească, cel mai probabil, pe favoritul 32 Milos Raonic, care deschide cu Radu Albot.

Jucători de urmărit la AO

Afară de jucătorii de top, mai avem câțiva – fie din noua generație, fie din garda mai veche – pe care trebuie să-i urmărim cu atenție la Melbourne, fiind capabili să facă victime importante. Unii pentru că s-au urcat pe un mare val de încredere, alții pentru că au experiență și știu cum e să câștigi un trofeu de Grand Slam. 

Hubert Hurkacz e pentru prima dată cap de serie (31) la un Slam și până la acest moment e neînvins în 2020 (6-0). El începe cu un jucător venit din calificări. 

Ceea ce îl face pe Hurkacz special e versatilitatea, adică ceva ce nu mulți jucători au. Jocul polonezului are o multitudine de dimensiuni și e capabil să câștige puncte în multe feluri: prin ofensivă (slice-ul defensiv de rever e identic cu al lui Murray și îi permite să iasă repede din încurcătură), prin treceri curajoase defensivă-ofensivă, prin servicii-voleu, printr-o deschidere foarte rapidă a terenului cu lovitura de dreapta. După impresia bună lăsată la ATP Cup, când i-a învins pe Thiem, Schwartzman și Coric, polonezul e în semifinale la Auckland. Acest efort l-ar putea costa însă, și de data asta. Anul trecut, după titlul câștigat la Winston-Salem în săptămâna premergătoare US Open, a pierdut în primul tur la New York. 

Andrey Rublev e un alt jucător cu un început de sezon foarte puternic: campion la Doha, calificat în semifinale la Adelaide, șase victorii consecutive. Rublev e favorit 17 și îl are ca adversar pe Christopher O’Connel în prima rundă. 

Stan Wawrinka, campion aici în 2014, a fost încurcat la Doha de ploaie și a pierdut în semifinale, fiind nevoit să joace două meciuri într-o zi. Dar, per total, jocul arătat în startul sezonului dă motive de optimism: reverul e la locul lui, deplasarea pare îmbunătățită. Favorit 15, Stan va avea în primul tur un adversar care l-a învins de două ori în trei meciuri: Damir Dzhumhur. 

David Goffin, favorit 11, trece oarecum pe sub radar, având în vedere că nu a depășit niciodată faza sferturilor la un Slam. Dar victoria obținută cu Nadal la ATP Cup (și ce victorie!) ar putea face minuni și l-ar putea ajuta să aibă un parcurs lung la Melbourne. 

Jannik Sinner este, la 18 ani, unul dintre cei mai tineri jucători prezenți pe tabloul principal. Campion la Next Gen ATP Finals, câștigător a cinci turnee (ITF, Challenger) și intrat în premieră în top 100 anul trecut, Sinner va juca primul său meci pe tabloul principal la Australian Open cu un jucător venit din calificări. 

Marin Cilic și Kevin Anderson nu sunt capi de serie (!), revin după o serie de accidentări (Anderson a suferit o intervenție chirurgicală), dar amândoi sunt capabili să producă un tenis excelent pentru a face câteva victime. Au experiența necesară și știu cum e să ajungi într-o finală de Slam. Anderson va juca în primul tur cu un jucător din calificări, Cilic cu Corentin Moutet. 

Posibilele optimi de finală: Nadal – Khachanov; Monfils – Thiem; Medvedev – Wawrinka; Goffin – Zverev; Berrettini – Fognini; Shapovalov – Federer; Tsitsipas – Bautista Agut; Schwartzman – Djokovic. 

Meciuri tari în primul tur.: Medvedev vs. Tiafoe; Goffin vs. Chardy; Wawrinka vs. Dzhumhur; Cecchinato vs. A. Zverev; Querrey vs. Coric; Opelka vs. Fognini; Lopez vs. Bautista Agut. 

Marea surpriză a începutului de an! Toți cititorii care se abonează la 30-0+ sau își prelungesc abonamentul până pe 31 ianuarie intră în cursa pentru o excursie de 3 zile la Roland Garros 2020! Bonus: toate abonamentele la pachetul 250 făcute până pe 14 ianuarie primesc cadou 2 perechi de Sox 30-0. Detalii pe larg, AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi