Australian Open 2019, predicțiile noastre. Cine vor fi campionii, cine va surprinde plăcut sau neplăcut, la ce să ne așteptăm

Treizecizero | 13 ianuarie 2019

Redacția 30-0, despre cele mai arzătoare subiecte la startul Australian Open. Și da, șoc și groază, inclusiv niște predicții cu nume și prenume în ce-i privește pe câștigători.

La noapte începe Australian Open, așa că, în așteptarea primelor meciuri din noaptea asta, ce poate fi mai frumos decât un drăguț set de predicții și joace de redacție? Am împărțit întrebările în două seturi. Setul al treilea vă revine vouă.

Hai să vedem ce ne-a ieșit! Și vă așteptăm și pe voi în comentarii.

 

 

 

Setul 1 

Ce vei urmări cu un interes aparte

Camelia:  Cât vor fi în turneu, românii și numele noi din ambele circuite. E un joc interesant sa încerci să depistezi măreția în formele ei incipiente. În a doua săptămână, match-up-urile interesante: jucătorii cu stiluri diferite, cu rivalități, cu orgolii, cu așteptări.

Radu: Evoluțiile românilor. Dacă în cazul Simonei și al Mihaelei nu mai încape vorbă, aștept să văd cum se vor descurca restul. Sorana, Monica și Irina au început promițător anul și e de văzut dacă își vor duce forma mai departe și la Melbourne. Iar pentru Ana și Marius, având în vedere adversarii lor (o junioară promițătoare, dar fără experiență; un jucător care nu excelează neapărat pe hard) e o șansă bună pentru a începe să reconstruiască câte ceva.

Adrian: Afară de români, mă voi uita atent la întregul tablou feminin, unde numărul temelor de discutat și de urmărit este foarte, foarte mare. Sentimentul meu este că turneul feminin va livra (iar) subiectele mai interesante, iar cel masculin va oferi măcar un epic de care să vorbim până la sfârșitul anului. Și tot la urmărit cu un interes aparte: parcursul (atât cât va fi el) lui Andy Murray, ce fel de turneu va produce Stan Wawrinka, plus subiectele de politică a tenisului, front pe care se întâmplă o sumedenie de lucruri captivante zilele astea.

Ce vrem să nu se întâmple

Camelia: Un eventual val de căldură care să stoarcă de puteri jucătorii, lăsându-i fără suflu între gameuri și puncte. Anul acesta, AO spune ca a îmbunătățit protocolul pentru căldură: mai multe puncte de colectare a informațiilor meteo în complex, o formulă mai cuprinzătoare de calcul al indicelui de căldură, introducerea unei pauze de vestiar și pentru băieți după setul 3. Să vedem dacă toate astea vor rezulta într-un confort sporit pentru jucători.

Radu: Nu aștept și nu-mi doresc retrageri și accidentări. Să fie doar tenis și cât mai puțină gălăgie și dramă.

Adrian: Inevitabil, o dramă tenisistică tot o să se întâmple, doar că nu știm de unde ne va lovi. Ultimii ani, AO a venit mai mereu la pachet cu câte un subiect major off-court. Ce nu vreau să se întâmple sub nicio formă e să mai pierdem vreun alt nume mare (tot sezonul, dacă e posibil). Am rămas și rămânem fără Radwanska și Murray; tenisul creativ și inteligent suferă o pierdere enormă.

Aș vrea ca AO să nu fie ultimul turneu al lui Murray, iar el să aibă șansa de a-și face o retragere decentă acasă, în propriile condiții.

Cine are cele mai multe de demonstrat per total la AO 19

Camelia: Jucătorii de top care nu au câștigat încă un Slam: Pliskova, Zverev, Svitolina. Ceasul ticăie și lumea bate din picior, arătând spre el. No pressure.

Radu: Dacă adăugăm puțin context, cred că Naomi Osaka. Toate privirile sunt asupra ei, duce o presiune enormă și a intrat deja în acel club al campioanei de Slam care trebuie să confirme orice ar fi. Este primul ei Slam pe care-l joacă după câștigarea USO și toate reacțiile post-USO arată că se așteaptă foarte mult din partea ei. Ceea ce o obligă, într-un fel, să confirme, să demonstreze, să arate că tenisul de la New York nu a plecat nicăieri.

Dar nu e singura. Ei i se alătură Elina Svitolina și Sascha Zverev. După ce amândoi s-au impus la Singapore și Londra, ambii știu foarte bine că pasul următor este un rezultat mare în Slamuri. Iar asta e cea mai bună ocazie: au încredere, au primit confirmările necesare, i-au învins pe cei mai buni. E timpul pentru un parcurs lung într-un Slam.

Adrian: Aș zice că mai degrabă Serena, care are nevoie de un rezultat pe teren dintr-o sumedenie de motive, majoritatea foarte evidente. Următoarea ei oportunitate la Slamul 24 va veni abia la Wimbledon. Mi se pare că șansele ei cele mai mari să câștige un Slam anul acesta sunt în Australia. Argumentul cu Australia e valabil și pentru Pliskova (deși ea poate face valuri și la NY, cum a mai făcut-o). Zverev sau Svitolina, cei care vin la pachet în orice discuție despre „dar tu când vei câștiga un Slam?”, vor mai avea oportunități și în alte locuri. Respectiv, mai au destul timp. Serena nu mai are la fel de mult timp.

Aplicația Australian Open are multe de demonstrat, la fel 🙂 După ce anul trecut a fost primul în care n-au mai lucrat cu IBM și s-au trezit cu o sumedenie de critici pe bună dreptate, anul acesta au început similar.

 

Cât de departe va ajunge Simona?

Camelia: Depinde de forma lui Kanepi, de ambiția Simonei, dar mai ales de cum va simți mingea în primul meci. Dacă trece de primul tur, va conta cât de bine se va recupera, după un intersezon cu pregătire fizică limitată. Bineînțeles, nu vreau să iasă din primul tur ca să nu mai văd iar păreri la limita delirului sau a conspirației. Dar nu știu dacă e rezonabil să ne așteptăm la un Australian Open de pomină în condițiile date.

Radu: Aici cred că lucrurile sunt relativ simple. Istoricul Simonei la Melbourne ne arată că cel mai greu meci pentru ea e turul 1. Dacă îl depășește, poate avansa spre fazele finale. Cu o singură excepție, din cele opt participări ale ei la Australian Open, atunci când a trecut de primul tur fie a mers până în sferturi, fie a fost aproape de titlu.

Adrian: De acord că avem un context tricky pentru Simona. De acord că n-are o tradiție grozavă în turul 1 la AO. De acord că este expusă, de acord că nu e rezonabil să așteptăm vreun trofeu de la ea acum, de acord cu toate celelalte argumente rostogolite deja în media ultimelor zile. De acord că Angie Kerber are un traseu mult mai facil și joacă mult mai bine acum. De acord că eu nu mă simt deloc inspirat acum. Daaaar.

Simona vs Kanepi e un meci excepțional pe hârtie, foarte ofertant și foarte greu, dar cred că zilele în care fulgerul o lovește de două ori pe Simona sunt în spate. Asta fiind spusă, s-ar putea să vedem că meciul cu Kenin din runda a doua să fie ceva mai greu. Cred că Simona umblă pe sub radar, ceea ce e excelent în contextul actual. Cred că va opri seria aia de înfrângeri care s-a adunat artificial, cred că va depăși unul sau două proverbiale obstacole grele la început de turneu și că, odată intrată în săptămâna a doua, e altă mâncare de pește. Cred că va ajunge cel puțin în ultimele patru, așa că o să o aleg going all the way. Știu, știu, sunt exagerat de optimist. Dar cred că, de fapt, e un context care o ajută pe Simona. Nu îi subestimați orgoliul și foamea de victorii. Sper doar să îi ajungă la urechi că nu e inclusă cu șanse la titlu de niciun specialist.

Cât de departe va ajunge Mihaela Buzărnescu?

Camelia: Aceeași situație ca a Simonei: meciuri insuficiente, revenire după accidentare, jucătoare agresivă în primul tur. Vezi mai sus. Sper să treacă de turul unu și doi, fie și dintr-un motiv pur egoist: vreau mult să văd un meci între ea și Simona.

Radu: La Mihaela lucrurile nu arată prea bine. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns dificultățile ei după revenire, a mai primit-o și pe Venus în primul tur. E adevărat, are o șansă destul de mare cu Venus, mai ales că americanca s-a antrenat zilele astea cu un bandaj destul de mare în zona brațului, ceea ce ne indică faptul că problemele cu care s-a tot confruntat anul trecut n-au dispărut. Dar și în caz de victorie în fața lui Venus, lucrurile nu se simplifică prea mult. Ba din contră.

Adrian: Meciul cu Venus e mai greu decât pare, deși e tentant să o vedem pe Mihaela favorită. Aș zice că va fi un thriller de trei seturi, 50/50. Dacă trece, atunci sunt șanse mari să vedem un teribil duel românesc în turul al treilea. Astea fiind spuse, Dumnezeu cu mila în ziua respectivă pe forumurile românești 🙂

Aș zice că Mihaela, dacă e sănătoasă, va face cel puțin o săptămână a doua în Slamurile acestui an. Hai că am fentat răspunsul concret 🙂

Care vor fi surprizele plăcute

Camelia: Mi-e foarte greu să răspund aici, pentru că nu știu cum să aleg punctul de referință: plăcute pentru cine? Pentru mine, pentru media (care media?), pentru fani (ai cui fani?) O să nominalizez în loc jucătorii care sper că vor evolua frumos: Bencic, Andreescu, Wang, Barty, De Minaur, Tsitsipas.

Radu: Cred că Aryna Sabalenka și Alex De Minaur. Pe lângă valul de încredere și formă pe care au urcat după titlurile câștigate în acest an, amândoi mi-au arătat că pot ieși din situații complicate cu ajutorul atitudinii, ceea ce nu-i puțin lucru la vârsta lor. Mi-a plăcut cum Sabalenka a ieșit din meciul cu Tatjana Maria de la Shenzhen, revenind de la 3-6, 0-3, jucând și luptând punct cu punct. Așa cum m-a impresionat și cât de bine și-a folosit De Minaur atitudinea în finala de la Sydney, exact în momentele cele mai importante ale meciului.

Adrian: De Minaur. O să-i dea tot ce poate duce Rafa, dar din păcate pentru puștiul australian, n-o să fie de ajuns de data asta. Apropo, pentru că nu am pus o întrebare la care să pot da răspunsul ăsta, aș vrea să subliniez că Nadal nu va ieși din turneu decât accidentat sau bătut de cineva capabil de trei ore de tenis stelar. L-aș fi trecut și pe Medvedev, dar el deja nu mai e la categoria breakthrough, ci la certitudini. Vom avea iarăși un semifinalist surpriză la masculin, așa cum a fost Chung anul trecut, dar n-aș ști să pun degetul pe cineva anume. Altă surpriză plăcută? Gilles Simon.

De la fete, Donna Vekic, plus Wang și Bencic, plus Kontaveit și Sorana Cîrstea. Un ochi ațintit spre Dayana Yastremska, fără niciun motiv în particular.

Care vor fi dezamăgirile

Camelia: Își vor dezamăgi fanii probabil cei care sunt într-o pană de formă, sau accidentați (deși nu știu cât se poate numi asta dezamăgire): Nadal, Kasatkina, Ostapenko, Stephens, Sharapova, Muguruza, Wozniacki. Acestea fiind spuse, totul nu ar trebui să aibă un asterisc, pentru că Slamurile au capacitatea să activeze orice jucător: miza, atmosfera, publicul, adversarul, toate sunt elemente care pot contribui.

Radu: Petra Kvitova, Alex Zverev, Marin Cilic, Daria Kasatkina, Sloane Stephens și Caroline Garcia. Petra nu e o jucătoare de cursa lungă și tot efortul depus săptămâna asta la Sydney o va costa într-un final. Zverev e incert după problemele avute la gleznă și încă am dubii în privința lui când vine vorba de formatul cel mai bun din cinci seturi. Kasatkina este extrem de talentată, dar rămâne o jucătoare de moral. Cum aici nu-l poate avea alături pe Dehaes să o încurajeze la OCC și are un început de an foarte slab, șansele pentru o eliminare prematură sunt foarte mari. Lucru valabil și în cazul lui Sloane Stephens și a lui Caroline Garcia, și ele cu un început de sezon slab (Garcia încă nu a câștigat set în 2019).  La Cilic problema va fi, din păcate, accidentarea la genunchi, care nu i-a permis să se antreneze în pre-sezon și încă nu a jucat vreun meci în 2019.

Adrian: Să clarific eu ce înseamnă „dezamăgiri”, că altfel știm cu toții că nu folosim cuvântul ăsta în sens contondent. Adică jucători sau jucătoare considerate de marea majoritate a fanilor și a specialiștilor a avea șanse foarte mari la un rezultat foarte bun, sau văzuți/văzute drept certitudini la un parcurs lung. Cum ar fi Sabalenka, Sharapova sau Zverev, pentru mine.

Ce este mai plauzibil, Federer 21 sau Serena 24?

Camelia: Ambele sunt posibile, dar nu știu dacă se va întâmpla vreuna.

Radu: Federer 21. La acest moment el mi se pare mai aproape de o astfel de realizare decât Serena.

Adrian: Federer 21, pentru că Federer joacă mereu bine în Australia (pentru mine e cel mai bun Slam al lui, deoarece aici e cel mai constant și, pentru un motiv care-mi scapă, mult mai subestimat decât e la Wimbledon sau la USO). Serena mi se pare că are o viață mai grea în drum spre titlu și e mai expusă în fazele incipiente ale oricărui Slam. Astea fiind spuse, să nu-i subestimăm dorința de a atinge recordul de titluri de Slamuri chiar în Australia.

Un meci pe care ți l-ai dori să-l vezi

Camelia: Simona – Serena.

Radu: Serena – Simona. Mi se pare un test foarte bun pentru amândouă. Singurul lucru neplăcut despre un astfel de meci e că ar putea avea loc atât de devreme în turneu.

Adrian: Simona – Serena. Ce meci ar fi! Mereu mi-am zis, după acel sfert de la USO 16 (au trecut aproape trei ani, wow), că ar fi păcat ca acela să fie ultimul lor duel de anvergură la un Slam. Faza turneului în care ar fi posibil aici – adică optimi – ar fi perfectă pentru Simona.

De asemenea, Federer – Nadal în semifinale, cum adică de ce?

La AO 2019 NU o să se întâmple…

Camelia: Nu cred că vom avea un campion în premieră la băieți, deși mi-aș dori foarte tare ca monopolul Roger-Rafa-Novak de anul trecut să fie spart.

Radu: Nu o văd pe Caroline Wozniacki apărându-și titlul.

Adrian: Nu o să se schimbe niciun lider.

AO 2019 va rămâne în amintirea noastră prin …

Camelia: În amintirea mea va rămâne cel puțin prin introducerea tie-breakului în setul decisiv. Altfel, vom vedea.

Radu: Îmi doresc să rămână un turneu memorabil prin meciuri bune, spectaculoase, de care să ne amintim mult timp de acum încolo. Și poate, pe alocuri, și puțin surprinzător, de ce nu ? Un câștigător altul decât cei din Big 4, o câștigătoare tânără, venită de nicăieri, o Simona care să continue (încheie) ce a început anul trecut, o Mihaela care se ne reamintească de ce e capabilă.

Adrian: O nouă finală de Slam a Simonei.

Setul 2

Campion masculin

Camelia: Novak Djokovic
Radu: Novak Djokovic
Adrian: Roger Federer

Campioană la feminin

Camelia: Angelique Kerber
Radu: Angelique Kerber
Adrian: Simona Halep

Upset victim(s) la masculin

Camelia: Rafael Nadal
Radu: Rafael Nadal, Alexander Zverev, Dominic Thiem, Marin Cilic
Adrian: Zverev, Thiem.

Upset victim(s) la feminin

Camelia: Naomi Osaka
Radu: Caroline Wozniacki, Julia Goerges, Naomi Osaka, Garbine Muguruza.
Adrian: Muguruza, Wozniacki, Sabalenka

Surpriza turneului la masculin

Camelia: Stefanos Tsitsipas
Radu: Stefanos Tsitsipas
Adrian: Stan Wawrinka

Surpriza turneului la feminin

Camelia: Bianca Andreescu
Radu: Ashleigh Barty
Adrian: Donna Vekic

***

Noi așa o să fim îmbrăcați de Australian Open! 😍😍

Începe și tu anul și sezonul de tenis cu „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani!  Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit. Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi