ATP Finals | Novak Djokovic caută să egaleze recordul lui Federer, Nadal are obiective de atins. Dar ATP Finals e, mai recent, competiția surprizelor

Radu Marina | 13 noiembrie 2022

Ultimul turneu al anului, care va închide oficial sezonul 2022 în cele două circuite, începe la Torino, avându-i la start pe cei mai buni opt jucători din acest an ai circuitului ATP.

ATP Finals pune pe masă o serie de teme (dar și întrebări) care mai de care mai interesante.

Rafael Nadal e favoritul principal și ar putea pleca de la Torino cu primul Turneu al Campionilor, iar, pe lângă asta, ar deveni lider mondial – dar oare cât pregătit fizic e pentru asta? Novak Djokovic ajunge la ATP Finals într-o formă bună, cu o înfrângere dramatică suferită la Paris, în finală, dar motivat să egaleze recordul de șase titluri la ATP Finals al lui Federer. E o competiție care îi place mult, la care era specialist, dar care a început să se îndepărteze de el în ultimii ani.

Pe lângă cei doi, Medvedev și Tsitsipas, jucători care știu cum e să câștigi un astfel de turneu, rămân mereu periculoși și ar putea repeta oricând rezultatul din 2019, respectiv 2020.

Pe de altă parte, ATP Finals Pentru că în patru din ultimele cinci ediții, turneul a avut campioni în premieră: Grigor Dimitrov, Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas și Daniil Medvedev. 

Cum arată grupele

Rafael Nadal, favoritul 1 al turneului în urma retragerii lui Carlos Alcaraz, și Novak Djokovic, favorit 7, au evitat o întâlnire directă. Nadal se află în Grupa Roșie, alături de Casper Ruud, Felix Auger-Aliassime și Taylor Fritz iar Grupa Verde e condusă de Stefanos Tsitsipas, urmat de Daniil Medvedev, Andrey Rublev și Novak Djokovic. 

La prima vedere, grupele par complet dezechilibrate: Nadal se află într-o grupă cu doi debutanți (Felix Auger-Aliassime și Taylor Fritz) și un Casper Ruud, semifinalist anul trecut, pentru care spaniolul are, în principiu, cheia potrivită. În partea cealaltă, Grupa Verde pare teribilă, fiind alcătuită din trei jucători care s-au impus deja la acest turneu (Djokovic, Tsitsipas, Medvedev) și un Andrey Rublev deja experimentat la acest nivel, fiind a treia lui prezența consecutivă la Turneul Campionilor. 

Cu toate astea, grupa lui Nadal are o serie de capcane. Felix Auger-Aliassime se află într-o formă absolut incredibilă, cu trei titluri consecutive (Florența Open, Antwerp, Basel) și o semifinală la Paris. Iar Taylor Fritz s-a autodepășit în multe rânduri anul acesta când l-a avut în față pe Rafa: la Indian Wells l-a învins, iar la Wimbledon l-a dus în cinci seturi. În plus, Casper Ruud se simte bine în condiții indoor și deși pare că nu îl poate răni pe Nadal cu absolut nimic, jocul lui poate pune mari probleme celorlalți. 

Dacă lucrurile astea nu sunt tocmai relevante când vorbim de Rafa, ce e cu adevărat important e starea lui fizică. Nadal a jucat puțin în ultimele luni (un singur meci din septembrie încoace) iar la Paris, ultimul turneu înainte de ATP Finals, a avut mari probleme fizice, admițând recent că la Bercy a avut câteva probleme de sănătate și acela era un turneu la care nu ar fi trebuit să ia startul, având în vedere starea avută. 

Deși vorbim de un turneu cu mize mari pentru Rafa, așteptările lui sunt moderate. La conferința de presă nu a acordat mare atenție acestor obiective și a subliniat că ceea ce își dorește este doar să se antreneze cât mai bine și e fericit că își oferă șansa de a lupta, la 36 de ani, pentru acest titlu – lucru de neimaginat în urmă cu câțiva ani, spunea el. 

Dacă în Grupa Roșie lucrurile par ușor așezate, în Grupa Verde e o adevărată bătălie și vor urma, probabil, adevărate lupte și meciuri excelente. Ce fascinant aici e că aproape fiecare jucător din această grupă are câte un mic nemesis: Tsitsipas îi are pe Medvedev (7-3 pentru rus la întâlnirile directe) și Djokovic (8-3 pentru sârb), Rublev îi are pe Medvedev (1-4) și pe Tsitsipas (4-6), Medvedev îl are pe Djokovic (4-7). Cu excepția lui Rublev, cu care și-a împărțit victoriile (1-1), Djokovic are H2H pozitiv cu toți ceilalți din grupe. 

Lupta pentru locul 1

Turneul Campionilor pune pe masă și subiectul “cine va termina în calitate de lider mondial sezonul 2022?”. În principiu, Carlos Alcaraz e bine poziționat să încheie anul pe primul loc – dar retragerea lui de la ATP Finals a deschis ceva ferestre: doi jucători pot încheia anul în calitate de lideri mondial, dacă vor câștiga turneul. 

Calculele sunt relativ simple: dacă Stefanos Tsitsipas își câștigă toate meciurile la Torino, devine noul număr 1 mondial. Dacă nu o face, atunci ar fi o șansă pentru Nadal, care trebuie să ajungă cel puțin în finală – cu condiția de a-și câștiga toate meciurile din grupă. 

Există și situația – puțin probabilă – ca Nadal și Alcaraz să încheie anul cu același număr de puncte (în acest moment îi despart fix 1.000 de puncte). Dacă asta se va întâmpla, atunci Nadal va fi lider mondial deoarece, Rafa are mai multe puncte provenite din turneele de Grand Slam, turneele Masters și ATP Finals. 

Ce spun jucătorii

Rafael Nadal: „Încerc tot ce pot la fiecare turneu, ăsta e adevărul.  Nu contează dacă am câștigat  sau nu în trecut un turneu. Când intru într-un turneu, vreau să câștig și fac tot posibilul pentru a atinge acest obiectiv. Aici (n.a. la ATP Finals)  nu am reușit să câștig, nu am fost suficient de bun pentru a reuși în trecut, așa că accept asta și sunt fericit să-mi mai acord o șansă la vârsta de 36 de ani – adică ceva ce pentru mine era greu de imaginat cu ani în urmă.”

Novak Djokovic: „Ar fi un final de sezon perfect pentru mine să câștig. Ar fi cu siguranță cireașa de pe tort, dar este un drum lung până acolo. E o săptămână lungă. Aici trebuie să joci cu cei mai buni jucători din lumea. Trebuie să joci, mai mult sau mai puțin, cu toată lumea din acest turneu de cel puțin odată, așa că aștept cu nerăbdare. Am experiență în acest turneu, în acest format – și sper ca asta să mă ajute.

Felix Auger-Aliassime: „E cu adevărat special să fiu aici. Să ai propriul tău vestiar, să îți vezi poza pe ușa. Când vedeam diferite videoclipuri de la turneu mă gândeam „Cât de tare e asta – să ai propriul tău vestiar. Și iată-mă aici. Îmi amintesc că urmăream ATP Finals în adolescența mea și mereu am fost inspirat de ideea de a juca aici. E uimitor să fac parte din acest turneu. Acum sunt aici și cred că se închide un cerc. E cu adevărat special și sper să nu fie ultima dată.”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi