ATP Finals: Djokovic și Nadal luptă pentru locul 1, Federer pândește pentru un nou titlu la Londra, tinerii dau buzna

Radu Marina | 9 noiembrie 2019

În vreme ce cei trei giganți – Federer, Nadal, Djokovic – continuă să nu cedeze vreo palmă de teren, tinerii se îmbulzesc tot mai serios la ușă. Începe penultimul an al ATP Finals la Londra, iar sentimentul schimbării începe să fie tot mai pronunțat.


A 50-a ediție

Aceasta va fi a 50-a ediție a ATP Finals, eveniment care a avut loc, pentru prima dată, la Tokyo. Din 1970, Turneul Campionilor a fost găzduit de orașe precum Barcelona, Boston, Houston, Frankfurt, Sydney, Shanghai, respectiv de orașele în care au loc turneele de Grand Slam: Paris (1971), Melbourne (1974), New York (1977-1989), Londra (2009 – prezent). De-a lungul timpului, competiția (pentru care în românește s-a folosit cel mai adesea sintagma de Turneul Campionilor) a avut mai multe denumiri: Masters Grand Prix, ATP World Tour Championships, Tennis Masters Cup (2000-2008), ATP World Tour Finals (2009-2016), ATP Finals (2017 – prezent). 

Cum au ajuns la Londra cei opt calificați

Turneul de anul acesta îi are, așadar, la start pe Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer, Daniil Medvedev, Dominic Thiem, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev, Matteo Berrettini. 

E pentru prima dată în ultimii 10 ani când jumătate din jucătorii calificați au 23 de ani sau mai puțin: Medvedev (23 ani), Berrettini (23), Zverev (22) și Tsitsipas (21). În 2009 se mai întâmpla asta, noua generație era reprezentată de Nadal (23), Djokovic (22), Murray (22) și Juan Martin del Potro (21). „Noi suntem viitorul. Vom umple stadioanele”, spune Tsitsipas, unul dintre cei mai talentați jucători ai noului val.

Rafael Nadal, care a urcat începând cu această săptămână pe locul 1 în clasamentul ATP, s-a calificat pentru a 15-a oară la Turneul Campionilor, după un sezon în care a câștigat alte două turnee de Grand Slam (Roland Garros, US Open) și a ajuns, printre altele, la 35 de turnee Masters (record); Rafa nu a pierdut mai devreme de semifinale la niciun turneu Masters la care a luat parte în 2019. La nivel de Slamuri, Nadal are cel mai bun sezon din 2010 încoace, cu o finală (AO), un titlu (Roland Garros), o semifinală (Wimbledon) și un alt titlu, al 19-lea al carierei (US Open). În 2010, rezultatele au fost: QF, W, W, W. 

În mod remarcabil, cu toate că s-a calificat de 15 ori, Nadal a fost prezent doar la opt astfel de turnee finale, din cauza accidentărilor. Și de data asta, prezența lui la Londra este incertă, după accidentarea suferită la Mastersul de la Paris, o întindere musculară care îl afectează la serviciu. Rafa e într-o cursă contracronometru pentru a se reface la timp pentru prima etapă. 

Novak Djokovic ajunge la Londra cu 12 victorii în ultimele 13 meciuri jucate (titlu Tokyo, sferturi Shanghai, titlu Paris) și cu un obiectiv clar: de a câștiga trofeul, care l-ar putea readuce pe locul 1 mondial. Ca asta să se întâmple, sârbul nu are voie să facă niciun pas greșit și, într-o bună măsură, depinde și de ce va face Nadal.

Sezonul acesta, Djokovic n-a luat pe sus circuitul cum a făcut-o în alți ani, dar tot dominant a rămas: două Slamuri (Australian Open, Wimbledon), șase finale, două turnee Masters câștigate (Madrid, Paris). 

Roger Federer vine la Londra, la rându-i, cu o mică serie de victorii, după titlul câștigat la Basel acum două săptămâni. După Basel, Federer și-a luat o săptămână de pauză pentru a se pregăti pentru ATP Finals. Pentru Federer este a 17-a calificare la ATP Finals, iar câștigarea trofeului este un obiectiv important pentru el, fiind șansa de a încheia sezonul 2019 cu un trofeu foarte mare. Miami e cel mai important titlu câștigat de el anul acesta; Federer s-a mai impus la turneele lui preferate (Dubai, Halle, Basel) și a mai jucat două finale la Indian Wells și la Wimbledon. 

Daniil Medvedev e, fără îndoială, jucătorul cu cel mai impresionant salt dintre noii veniți la Londra. Rusul vine din afara Top 50 (la începutul anului), într-un sezon în care a adunat 70 de victorii și doar 18 înfrângeri, patru titluri câștigate, dintre care două Masters (Cincinnati, Shanghai), plus o serie de șase finale consecutive. Medvedev va încerca acum să-și pună în valoare jocul și la Londra.

Dominic Thiem are motive să considere 2019 drept un mare pas înainte. Austriacul a adunat șase finale și cinci titluri în 2019. Momentele de vârf sunt primul titlu Masters (Indian Wells) și a doua finală de Slam a carierei (Roland Garros). Cel mai bun sezon din carieră i-a adus și un salt notabil pe hard și hard indoor, suprafețe pe care nu se simțea deloc bine în trecut. Pentru Domi, aceasta este a patra calificare consecutivă la Turneul Campionilor; până acum, nu a ieșit niciodată din grupe. 

Stefanos Tsitsipas debutează și el la Londra după, practic, primul lui sezon de elită: în 2019, a câștigat două titluri, a jucat prima semifinală într-un Grand Slam, a doua finală Masters, și a intrat în top 5. 

Alexander Zverev, campionul en-titre, e singurul jucător dintre cei opt care a câștigat doar un trofeu în 2019 (Geneva). Dar raportat la problemele avute în acest an, redresarea de pe final de an (semifinale Beijing, finală Shanghai) și obținerea calificării la Londra pentru al treilea an la rând e, totuși, un semn bun. 

Matteo Berrettini e alt autor al unui salt din Top 50 la începutul anului în Top 10 la sfârșitul lui. Italianul a câștigat două titluri, a ajuns în prima semifinală de Slam și a atins cota de 50 de victorii în 2019. 

La acest turneu, cele două rezerve confirmate sunt Roberto Bautista Agut și Gael Monfils. Din 2012 și până în prezent cel puțin un jucător calificat avea să fie înlocuit ulterior de o rezervă. Anul trecut, John Isner l-a înlocuit pe Rafael Nadal. 

Grupele la simplu

Grupa Andre Agassi: Rafael Nadal, Daniil Medvedev, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev

Grupa Bjorn Borg: Novak Djokovic, Roger Federer, Dominic Thiem, Matteo Berrettini. 

Ce ne aduce această tragere la sorți? Vom avea reeditarea finalei de la US Open (Nadal – Medvedev), o reîntâlnire Djokovic – Federer (prima de la teribila lor finală de la Wimbledon), un nou episod al rivalității în formare dintre Tsitsipas și Medvedev, care, notabil, e dominată autoritar de către rus (5-0 la întâlnirile directe), dar și reeditarea finalei de la Indian Wells dintre Federer și Thiem. 

Cele mai multe trofee

Dintre toți jucătorii prezenți, Roger Federer este cel mai titrat jucător la ATP Finals, câștigând de șase ori turneul (2003, 2004, 2006, 2007, 2010, 2011), jucând alte patru finale și având cele mai multe victorii din istoria acestei competiții (57). Din cele 16 participări, Federer a ratat calificarea în semifinale doar o singură dată (2008).  

Federer e urmat imediat de Novak Djokovic, câștigător de cinci ori la Turneul Campionilor (2008, 2012, 2013, 2014, 2015). Afară de ei, singurul jucător prezent la ediția din acest an care are un titlu la ATP Finals e Alexander Zverev, cel care s-a impus anul trecut, după finala câștigată în fața lui Djokovic. 

ATP Finals e unul dintre puținele turnee pe care Rafael Nadal încă nu l-a câștigat; de fapt, e singurul turneu important care îi lipsește din palmares.

Cele mai bune rezultate pentru el aici sunt finalele din 2010 și 2013; s-a mai calificat, de asemenea, în alte trei semifinale. În rest, fie nu a participat, fie s-a retras doar după un meci jucat, fie nu a ieșit din grupe. 

Lupta pentru locul 1 la final de an

Duelul pentru locul 1 la final de an se dă între Rafael Nadal și Novak Djokovic – firesc pentru un sezon în care fiecare a câștigat câte două titluri de Grand Slam. În acest moment, diferența pe care Rafa o are în fața sârbului e de 640 de puncte. Nitto ATP Finals pune pe masă 200 de puncte pentru fiecare meci câștigat în grupe, 400 de puncte o victorie în semifinale și alte 500 de puncte pentru câștigarea finalei, deci un total de 1500 de puncte. 

Pentru Djokovic, singura șansă la a încheia sezonul în calitate de lider pentru a șasea oară în carieră (ar fi un record) este calificarea – cel puțin – în finala turneului. Posibilele scenarii pentru el: (1) să ajungă în finală, dar cu cel puțin două victorii în grupe, iar Nadal să încheie grupa fără victorie, (2) să câștige trofeul, iar Nadal să câștige doar un singur meci, (3) să câștige titlul fără meci pierdut (dar cu condiția ca Nadal să nu ajungă în finală cu cel puțin două victorii în grupe). 

Horia Tecău și Jean Julien Rojer caută un nou titlu la Londra

Grupa Max Mirnyi: Juan Sebastian Cabal/Robert Farah, Kevin Krawietz/Andreas Mies, Horia Tecău/Jean-Julien Rojer, Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut; Grupa Jonas Bjorkman: Lukasz Kubot/Marcelo Melo, Joe Salisbury/Rajeev Ram, Raven Klaasen/Michael Venus, Ivan Dodig/Filip Polasek. 

Privirile noastre sunt, firește, asupra echipei Tecău/Rojer. Pentru Horia, aceasta e a șasea calificare la ATP Finals în proba de dublu, după 2011, 2012, 2014, 2015, 2017. Anul trecut, Horia și Juls au fost prima rezervă la ATP Finals, însă acum ei au șansa de a repeta performanța din 2015, când au triumfat la Londra după victoria în fața echipei Bopana/Mergea. 

Programul

Primele emeciuri vor avea loc duminică, 10 noiembrie, în ordinea următoare: Ram/Salisbury vs. Klaasen/Venus (ora locală 12:00; 14:00 la București), Djokovic vs. Berrettini (16:00, ora României). Sesiunea de seară va începe la ora 20:00, ora locală, cu meciul de dublu dintre Kubot/Melo – Dodig/Polasek, urmat apoi de Federer – Thiem (ora 22:00, ora locală). 

Orele de start se păstrează pentru fiecare zi din grupe. Meciurile de luni vor fi: Krawietz/Mies vs. Tecău/Rojer, Medvedev vs. Tsitsipas. Iar în sesiunea de seară vom avea întâlnirea de la dublu dintre Cabal/Frah și Herbert/Mahut, respectiv meciul de simplu dintre Nadal și Zverev. 

Marți și miercuri se joacă etapa a doua, în care se vor întâlni învingătorii, respectiv învinșii primei etape.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi