Atât de aproape: Marius Copil face un meci pe cinste cu Andy Murray, pierde la limită, dar ce luptă frumoasă!

Radu Marina | 3 august 2018

Într-un meci început la miezul nopții, din cauza întârzierilor forțate de ploaie, și încheiat la ora 3:01 dimineața, Marius Copil a pierdut dramatic cu Andy Murray, în optimi la Washington. Un eșec greu de dus, dar o amintire prețioasă pentru Marius, care a aruncat tot ce a avut mai bun înspre scoțian și a jucat la un nivel foarte bun tot meciul. Andy a izbucnit în lacrimi la finalul meciului, iar Marius l-a felicitat pe britanic pe Twitter.

După un astfel de meci, regretul cel mai mare e că unul a trebuit să piardă. Ăsta o fi un clișeu folosit des în tenis, nu mereu aplicabil cu succes, dar în cazul nostru, nu cred că se poate găsi o frază mai potrivită pentru a ilustra povestea acestui meci.

A fost o partidă brutal de echilibrată cap-coadă, decisă la câteva puncte după o luptă fantastică de trei ore în condiții aparte, cauzate de un start foarte întârziat. La finalul ei, unul pleacă dezamăgit și frustrat, gândindu-se că i-a lipsit atât de puțin pentru o victorie masivă, altul răsuflă ușurat și obține un rezultat foarte prețios, exact ceea ce are nevoie în acest plin proces de revenire. E adevărat, întotdeauna în tenis unul dintre adversari va termina prin a fi dezamăgit, dar uneori această dezamăgire apasă mai mult când știi că ai fost atât de aproape și oricine putea câștiga.

Succesul obținut la ora locală 3:01 AM, scor 6-7 (5), 6-3, 7-6 (4), va rămâne unul pe care britanicul și-l va reaminti multă vreme de acum înainte. Iar reacția lui de la final confirmă cât de dificil a fost acest meci – care putea fi la fel de bine câștigat și de Marius -, cât de mult și l-a dorit și ce înseamnă pentru el. E o victorie muncită, dar sănătoasă, care indică faptul că Andy Murray s-a întors, și el știe foarte bine asta.

La acest moment, Andy face ceea ce trebuie pentru a reveni acolo unde îi e locul: se agață de orice, acceptă situația, suferă și știe că trebuie să treacă la munca de jos pentru a putea fi din nou acolo unde își dorește.

Pentru Marius, acest meci ar fi putut reprezenta cu certitudine un moment de cotitură în cariera lui. Dar nu suntem departe de acest punct, deși pleacă învins de la Washington, după un turneu foarte bun.

Ca să nu eșuăm într-o concluzie seacă, cum că Marius nu a putut să doboare un adversar recent revenit, cu doar cinci meciuri în spate în acest an, e util să vedem cum a ajuns Marius la întâlnirea cu Murray. Traseu care a implicat o victorie în primul tur în fața lui Mirza Basic, un adversar care îl învinsese de trei ori în ultimele patru meciuri și o altă victorie importantă cu Jeremy Chardy (favorit 14), jucător în formă și aflat pe un val de încredere după un sezon de iarbă excelent.

Apoi a venit acest meci dramatic cu Andy Murray, în care Marius a aruncat tot ce a avut mai bun înspre scoțian. Jocul lui Murray încă nu impresionează, dar e în creștere și de la meci la meci loviturile lui capătă precizie, lungime și greutate.

Rămânem cu faptul că Marius a jucat timp de trei ore la un nivel excelent, lucru important de reținut. Nu câteva game-uri, nu un set, nu un set și jumătate. Timp de trei de seturi prelungite, Marius a stat aproape de Murray, umăr la umăr. Mai mult decât atât, pentru prima dată am văzut un Marius care se simte confortabil, căruia nu îi e teamă să atace, să pună scurte, să se urce peste adversar și să domine. Așa a reușit să revină în tiebreak-ul primului set de la 0-5 (!) la 7-5: încrezător, punându-l constant sub presiune pe Murray cu lovituri tari și foarte tari ori cu scurte și veniri la fileu extrem de inspirate.

De-a lungul meciului, au fost multe situații în care Marius a reușit să preia controlul punctului încă de la retur (care a fost întotdeauna o slăbiciune a jocului său) și să finalizeze imediat cu forehand-ul. Sau situații în care rezista unui raliu prelungit și venea de nicăieri cu un winner de rever în lung de linie. În alte cuvinte, au fost multe momente în care întreg jocul lui Marius a funcționat. Nu a fost doar despre serviciu. A fost despre răbdare, despre serii de lovituri câștigătoare venite de pe partea de rever, scurte și contra scurte executate impecabil ori o acoperire grozavă a fileului.

Din acest meci se pot extrage o grămadă de lucruri pozitive și ăsta e cel mai mare câștig după o zi ca asta, după ce aburii eșecului se vor îndepărta. Marius a pierdut meciul la limită, dar evoluția avută ar trebui să-i confirme că jocul lui poate răni și astfel de adversari, că poate fi într-adevăr eficient și periculos. Este poate cea mai bună confirmare a faptului că direcția în care merge este cea corectă.

Cariera lui Marius nu a fost un boom. Tot ceea ce a reușit până acum s-a făcut cu răbdare și cu pași mici, adesea însoțiți de multe îndoieli personale, de momente în care încrederea i-a fost pusă la încercare. Acest meci e și el un mic pas în cariera lui; un episod care ar trebui să-i arate că se poate și e capabil de lucruri mai mari decât poate s-ar fi gândit. Meciul acesta i-a demonstrat că poate să mențină un nivel înalt o perioadă îndelungată, are cu ce să rănească și are capacitatea de a reveni, chiar și când lucrurile arată dezastruos. Sunt lucruri pe care le-a căutat mult timp, a căror absență l-a tras în jos în foarte multe meciuri. Acum le-a găsit, trebuie să țină de ele și să le folosească ori de câte ori va avea nevoie, pentru că ele sunt acolo.

 

https://twitter.com/TennisTV/status/1025247156322619392

https://twitter.com/TennisTV/status/1025241288696897537

https://twitter.com/TennisTV/status/1025278069177810946

https://twitter.com/TennisTV/status/1025290852543778816

 

***

Nou de la 30-0: Icecream Tee! 

Vara asta, răcorește-te cu un tricou cu un design fresh! Tennis to melt for înseamnă acel tenis suprem, pentru care ai trece munții ca să-l poți vedea, trăi, respira. Înseamnă pasiune pentru tenis. Înseamnă și optimism, zâmbet și relaxare.

Mai înseamnă și că te topești după Simona ta, după Federerul tău, după Nadalul tău, după Djokoviciul tău, după orice jucător care te inspiră, după tot ce te face să simți că trăiești. Și că e soare și bine.

Vara asta, topește-te după tenis cu acest nou tricou de la 30-0!

Comenzi de pe stoc AICI.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi