Ash Barty își consolidează poziția de lider, Andy Murray luptă frumos, dar se vede oprit de Thiem în primul lui meci vs Top 10 de la revenire

Radu Marina | 4 octombrie 2019

Câteva meciuri importante azi la Beijing, cu implicații în clasamente și în poziționările pentru calificările la Shenzhen și Londra.


Ashleigh Barty își consolidează poziția de lider 

Barty a ajuns la Beijing cu destule semne de întrebare în ceea ce privește starea ei fizică, acuzând probleme la nivelul gambei la Wuhan. Însă asta nu a oprit-o să-și ia o mică revanșă în fața Petrei Kvitova în sferturile de finală, cea care a învins-o de două ori anul acesta (de patru ori la total) și să se califice în a 7-a semifinală a sezonului. 

Cu victoria, 4-6, 6-4, 6-3, în fața Petrei, Barty își continuă sezonul absolut remarcabil, bifează al 47-lea meci câștigat în 2019 și, poate cel mai important, își consolidează poziția de lider. Cu Pliskova eliminată în primul tur și cu Simona incertă, Barty, în prezent pe locul 1, ia o opțiune serioasă la a încheia sezonul în calitate de lider mondial. Calificarea în semifinale o distanțează în clasamentul Race pe Barty de Karolina și Simona la peste 900 de puncte. Asta nu înseamnă că totul e decis: Bianca Andreescu e și ea în această luptă și nu pare deloc ușor de dat la o parte, iar totul poate fi dat peste cap la Shenzhen, care pune la bătaie suficiente puncte încât locul 1 să se decidă pe ultima sută de metri. 

Kiki Bertens câștigă duelul cu Elina Svitolina și rămâne în cărți pentru calificarea la Shenzhen

În al doilea duel al zilei între două jucătoare din top 10, după Barty – Kvitova, Bertens echilibrează H2H-ul (2-2 acum) cu Svitolina după o victorie muncită. Totuși, în niciun moment al partidei Svitolina nu s-a aflat la conducere și a trebuit să revină în permanență; a făcut-o cu succes în câteva rânduri, revenind de la 2-4 în primul set și 0-4 în tiebreak, dar în final serviciul și variația pe care le-a propus Bertens a fost prea mult pentru ea.

Victoria obținută de Bertens, 7-6, 6-2, o duce pe olandeză în a treia semifinală a carierei la un Premier Mandatory (prima pe hard, după cele două jucate la Madrid în 2018 și 2019) și, foarte important, rămâne în cărți pentru calificarea la Shenzhen. Cu punctele adunate aici, Bertens ajunge la un total de 3.870 de puncte și rămâne pe locul 9, dar la doar 65 de puncte distanță de Serena Williams. Chiar și în cazul unei retrageri a Serenei, ea se luptă în mod direct pentru acest ultim loc cu Belinda Bencic, care nu-i foarte departe de ea; doar 165 de puncte le desparte în acest moment. 

În cazul Elinei, rezultatul din această săptămână ar urca-o pe locul 7 în clasamentul Race, dar calificarea nu-i garantată, ea putând fi depășită de Bertens, dacă olandeza ajunge în finală la Beijing. Va mai avea însă o șansă să-și consolideze acest loc și să obțină biletul către apărarea titlului cucerit anul trecut, la Moscova (turneu Premier), unde e favorită principală. 

Andy Murray luptă frumos, dar se vede oprit de Dominic Thiem

La doar al 5-lea turneu de la revenire, Andy Murray a învins un jucător din top 20 și a ajuns până în sferturile de finală ale unui turneu ATP 500, dar o victorie la un jucător precum Thiem, clasat în Top 5, mai trebuie să aștepte. 

Cu excepția începutului slab de meci, Murray a fost competitiv, iar asta nu e deloc puțin, dacă ținem cont de adversar. Lui Andy îi lipsesc meciurile și ritmul competiției – ceea ce îl face să joace fluctuant, în serii – , dar astea sunt aspecte care, cu timpul, se vor îmbunătăți. Cel mai bun exemplu în acest sens e modul în care a curs setul doi: l-a început slab, în nota primului, dar la un moment dat și-a regăsit ritmul și loviturile. Rezultatul? A întors, cu trei game-uri câștigate la rând, de la 3-5. În tiebreak, exact acest jucat în serii l-a costat, fiindu-i greu să mai poată recupera avantajul luat de Dominic. 

Cât despre Thiem, el își confirmă statutul de favorit principal cu încă o victorie importantă (6-2, 7-6), care îl duce în a șaptea semifinală în 2019. Pentru o nouă finală, Domi se va întâlni cu Karen Khachanov, care a trecut în trei seturi de Fabio Fognini. O victorie a lui Thiem asupra lui Khachanov i-ar garanta austriacului calificarea la Turneul Campionilor de la Londra. 

https://twitter.com/atptour/status/1180046103493955585?s=20

Novak Djokovic ajunge netulburat în semifinale la Tokyo

Favorit principal la Tokyo, Nole a avut nevoie de doar 50 de minute (!) pentru a se califica în semifinale, învingându-l categoric, 6-1, 6-2, pe Lucas Pouille. Evoluția dominantă de astăzi era exact ceea, probabil, căuta Djokovic după dubiile care l-au însoțit în ultimele luni. 

Ca și în cazul lui Barty, parcursul bun al lui Djokovic de la Tokyo echivalează cu o șansă în plus la terminarea sezonului pe locul 1. Singurul jucător cu șanse reale în a-l depăși pe Djokovic în acest final de an era Rafael Nadal, care însă nu va participa la niciun turneu din segmentul asiatic, fiind forțat să se retragă de la Beijing și Shanghai din cauza problemelor la încheietura mâinii și de la genunchi. 

Următorul adversar pentru Djokovic în semifinale va fi învingătorul meciului David Goffin – Hyeon Chung. Goffin și Djokovic sunt, de altfel, singurii jucători favoriți care au rămas încă în picioare la Tokyo. 

Cealaltă semifinală de la Tokyo va fi între Reilly Opelka, care a trecut în două seturi de Yasutaka Uchiyama, și John Millman, care i-a lăsat doar patru game-uri lui Daniel Taro.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi