Ash Barty iese din clasamentul WTA, vom avea un nou număr 1. Dar, după ani de dominație a lui Ash, lupta pentru primul loc e iar deschisă

Treizecizero | 24 martie 2022

Ash Barty va fi urmată în vârful ierarhiei cel mai probabil de Iga Swiatek. „E o jucătoare incredibilă, a adus o energie proaspătă, fără temeri. E o persoană grozavă și sper că va putea lua și apoi păstra primul loc în felul ei”, a spus Ash despre Iga.

Deși retragerea lui Ash Barty e încă proaspătă și surprinzătoare, încă insuficient digerată, tenisul merge mereu înainte cu aceeași viteză ca întotdeauna. Iar asta înseamnă și că, odată cu decizia lui Ashleigh de a-și îndepărta numele din clasament cu efect imediat – adică la proximul update oficial al ierarhiei WTA -, asta înseamnă că ușa se deschide larg pentru un nou lider, și încă unul în premieră.

După trei ani în care am avut stabilitate în vârful clasamentului, dominația lui Barty fiind susținută de cele trei titluri de Grand Slam câștigate și de alte titluri importante (Ash a câștigat 9 din ultimele ei 10 finale jucate), lucrurile se vor schimba spectaculos. Iar ceea ce va urma va fi, probabil, o perioadă de fluctuații, asemănătoare, probabil, cu anii de dinainte ca Simona Halep să preia primul loc.

În 2017 s-au succedat cinci jucătoare pe prima poziție: anul a început cu Angelique Kerber în top, ea făcând apoi câteva rocade cu Serena Williams până în vară, când ștafeta a fost preluată apoi de Karolina Pliskova și de Garbine Muguruza. În octombrie, Simona Halep a trecut pentru prima dată în frunte și, cu excepția a patru săptămâni, un intermezzo în care a fost înlocuită de Caroline Wozniacki, Simona a condus clasamentul vreme de 64 de săptămâni, asigurând o perioadă de stabilitate la vârf, înainte de a-i ceda primul loc în ianuarie 2019 lui Naomi Osaka. La rându-i, Naomi a făcut în două rânduri schimb cu Ashleigh Barty și a strâns un total de 25 de săptămâni, iar domnia australiencei s-a întins pe un total de 120 de săptămâni, neluând în calcul perioada în care rankingul a fost înghețat.

Acum, după retragerea anunțată, Ash Barty a ales să iasă din clasament imediat (avea și opțiunea de a rămâne în WTA Rankings până când i-ar fi dispărut toate punctele, dar asta ar fi venit la pachet cu o serie de alte responsabilități incompatibile cu dorința ei de a fi retrasă în totalitate). Asta înseamnă că locul 1 va intra în posesia polonezei Iga Swiatek, dacă aceasta câștigă un singur meci la Miami. În caz contrar, Badosa are o șansă de a deveni ea locul 1, dacă va câștiga titlul.

Swiatek ar deveni a 28-a jucătoare din istorie care va ocupa primul loc, ea fiind și prima sportivă din Polonia ajunsă în această postură.

Ce se va întâmpla mai departe de atât? Greu de prezis. Swiatek nu va avea prea multă liniște, pentru că va intra aproape imediat sub atacul următorului grup de jucătoare cu șanse solide la a urca pe primul loc, Paula Badosa și Anett Kontaveit fiind bine poziționate în lunile următoare. Însă, cu tone de puncte puse la dispoziție în câteva turnee mari, precum Miami, Madrid, Roma, Roland-Garros și Wimbledon, absolut totul pare posibil în această vară. Inclusiv, în cazul în care va avea o primăvară bună pe zgură, un nou asalt din partea Simonei Halep. Deși Simona a spus în mai multe ocazii că nu mai vânează în mod particular primul loc, prioritizând jocul bun și succesul în turnee, asta nu înseamnă că nu ar putea ajunge acolo, în particular în acest nou set de circumstanțe, dacă jocul va continua pe panta ascendentă pe care a intrat la Indian Wells.

În acest sens, va deveni curând (mai) relevant ce se întâmplă în clasamentul Porsche Race, unde Simona e acum de facto pe locul 8 (pe 9, dar Ash, acum pe 2, va ieși și de aici).

Ultima oară când tenisul feminin a trecut printr-o retragere-șoc a unui număr 1 mondial, circuitul a cunoscut apoi o forfotă la vârf similară cu cea din 2017. În 2008, retragerea lui Justine Henin a însemnat că patru jucătoare au ocupat primul loc în următoarele șase luni: Maria Sharapova, Ana Ivanovic, Jelena Jankovic și Serena Williams.

Ash ar fi vrut să joace ultima oară la Brisbane, în BJK Cup

În conferința ei de presă organizată cu ocazia retragerii, Ash Barty a spus astăzi că planul inițial era ca ea să-și facă apariția în echipa Australiei la meciul de BJK Cup cu Rusia programat la Brisbane, ocazie pentru care s-a și antrenat. Dar meciul a fost anulat în urma excluderii Rusiei din BJK Cup.

Ash a mai spus că nu închide ușa în totalitate unei eventuale reveniri la un moment dat. Dar un astfel de scenariu rămâne în picioare doar pentru că „niciodată să nu spui niciodată”; altfel, „în acest moment, posibilitatea asta este foarte departe”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi