Ash Barty, eliminată de Shelby Rogers! „Exact când nu te mai crezi în stare, vii și reușești un rezultat ca acesta!”

Treizecizero | 5 septembrie 2021

După Naomi Osaka, cealaltă mare favorită la titlul US Open a părăsit și ea competiția în turul al treilea, și încă într-o manieră aproximativ asemănătoare, după ce a avut meciul la îndemână pe serviciu.

US Open este oferit de

După Naomi Osaka, cealaltă mare favorită la titlul US Open a părăsit și ea competiția în turul al treilea, și încă într-o manieră aproximativ asemănătoare; liderul mondial Ashleigh Barty a pierdut cu Shelby Rogers un meci pe care l-a avut în mână, dar care s-a întors spectaculos: 6-2, 1-6, 7-6 (5) pentru Rogers, cu o recuperare de la 2-5 în decisiv, o distanță de două break-uri.

Dacă Osaka era specialistă pe hard și specialistă US Open, Ash era jucătoarea anului – împreună, păreau că se detașează destul de clar de restul urmăritoarelor. Cu un titlu de Grand Slam și alte patru trofee câștigate într-un sezon excelent pentru ea, Barty avea argumente serioase pentru un alt titlu de Slam. Dar dacă australianca are, totuși, câteva puncte slabe, unul dintre ele este tendința ocazională de a se complica în situații în care pare scăpată în câștigătoare. Rogers a jucat extraordinar pe linia de sosire, dar Barty a avut fereastra ei de oportunitate, la 5-3, 15-0 în decisiv, când a făcut patru erori neforțate consecutive, inclusiv o dublă. Americanca are meritul de a se fi ridicat la înălțimea ocaziei însă, pentru că restul nu i s-a dat, ci și-a luat. Sprijinită de o atmosferă asurzitoare, Rogers a arătat o maturitate tactică poate mai greu de intuit la o jucătoare care și-a făcut un nume mai degrabă prin loviturile de forță.

Rogers a luat primul set, 6-2, făcând doar trei erori neforțate, cu un plan tactic ajustat față de precedentele lor întâlniri. Barty și Rogers s-au întâlnit a cincea oară doar anul acesta, și de fiecare dată câștigase australianca; dar Rogers a jucat strâns în câteva ocazii și asta i-a dat încredere aseară. „Mi-am zis că de data asta nu vreau să mai pierd în felul în care am pierdut dățile trecute. Așa că am vrut să încerc lucruri diferite. În primul set am încercat câteva mingi mai înalte. Am fost răbdătoare cu slice-ul ei, pentru că știam prea bine că n-o să rateze prea multe”, a spus Rogers.

https://twitter.com/usopen/status/1434317300560117767?s=20

Atitudinea ei ceva mai defensivă a funcționat o vreme, ajutată și de condițiile de joc, dar chiar și așa, părea că n-o să-i fie suficient. Ash a găsit o cale să intre în meci, să se adapteze la strategia oponentei, așa cum a mai făcut-o în multe alte situații. Barty, care s-a declarat surprinsă de cât de lent este terenul de pe Arthur Ashe pe timp de noapte, a luat 11 din următoarele 14 game-uri și a ajuns în situația de a servi pentru meci. Dar acele erori de la 5-3 au costat-o. Rogers a ținut serviciul de la 30-30 în game-ul următor, iar apoi a făcut eforturi defensive uriașe la a doua tentativă a lui Barty de a închide meciul, la 5-4. S-a apărat grozav, forțând-o pe Barty să-și asume riscuri poate mai mari decât ar fi făcut-o în mod normal. Și, remarcabil, Rogers a început să câștige schimburile lungi, precum acel schimb de 18 mingi care a precedat break-ul de 5-5.

Cu tribunele în extaz, Rogers a depășit și cel mai greu obstacol, tiebreak-ul. Aici a mai câștigat un schimb lung, de 19 mingi; de altfel, a câștigat toate cele trei schimburi care au depășit 10 mingi în tiebreak, un bilanț care a întors peste cap trendul din setul 2 și din setul 3 (până la 5-2) și explică în bună măsură deznodământul final.

Barty pierde rar, dar declarațiile ei de după înfrângeri sunt adevărate lecții de viață – din nou și din nou – ceea ce și explică, într-o bună măsură, popularitatea ei din vestiar.

„Sunt câteva lucruri din seara asta pe care sunt bucuroasă să le accept. Sunt și unele cu care sunt dezamăgită, dar la trasul liniei n-am avut suficiente idei sau resurse rămase ca să câștig. Am lăsat tot ce-am avut pe teren anul acesta, iar seara asta n-a fost nimic altfel. Dar ce-am avut azi n-a fost suficient să mă treacă linia, ceea ce e dezamăgitor, dar mergem înainte. Dorm bine la noapte știind că am făcut tot ce am putut. Doar că n-a fost suficient”, a spus Ash, adăugând apoi o serie de cuvinte frumoase despre învingătoarea ei, care a făcut apoi același lucru. Cele două, care sunt în relații excelente, s-au îmbrățișat în drum spre conferințele de presă:

O victorie mare pentru Shelby, care nu a avut un an neapărat grozav și care nu mai câștigase niciodată contra unui număr 1 mondial.

„Tenisul e exact așa, ciudat și amuzant. Exact când gândești despre tine la modul ‘de ce nu-s în stare să pun o minge în teren?’, vii și reușești un rezultat ca acesta și dintr-o dată iubești iar tenisul ca la început”, a spus ea.

Rezultatul a fost punctul culminant într-o altă zi frumoasă la US Open, un follow-up solid pentru nebunia din ziua precedentă. Am avut și acum surprize mai mari și mai mici (Barty; Shapovalov scos de Harris în trei seturi; victoria tânărului de 20 de ani Jenson Brooksby în fața lui Karatsev) sau meciuri de cinci seturi (Monfils forțând o revenire improbabilă cu Sinner, cu revenire de la 0-2 la seturi și 0-4 în setul patru, înainte de a pierde în decisiv).

Încep optimile, iar dacă săptămâna a doua va păstra ritmul ultimelor zile ale primei săptămâni, atunci ne așteaptă un final de turneu grozav.

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi