Asaltul final: Muguruza, Badosa, Kontaveit și Sakkari își dispută locurile în finala de la Guadalajara

Radu Marina | 16 noiembrie 2021

Anett Kontaveit, Paula Badosa, Garbine Muguruza și Maria Sakkari și-au asigurat calificarea în semifinalele ultimului turneu din acest sezon.

După câteva zile cu multe meciuri bune, spectaculoase și dramatice, WTA Finals și-a stabilit semifinalistele. Grupa Chichén-Itzá a fost câștigată de Paula Badosa, care s-a impus în primele două meciuri cu Sabalenka și Sakkari, dar a fost învinsă în ultimul meci de Swiatek (meci fără vreun impact asupra ei, ea fiind deja calificată). Pe doi s-a clasat Maria Sakkari, după victoriile cu Swiatek și Sabalenka. Cealaltă grupă s-a încheiat cu trei jucătoare adunând câte două victorii, dintre acestea Karolina Pliskova fiind cea care pleacă acasă, departajarea față de Muguruza făcându-se la seturi (5-3 Muguruza, 4-4 Pliskova).

Kontaveit s-a calificat în semifinale de pe primul loc, urmată de Garbine Muguruza, cea care i-a oprit, de altfel, seria de 13 victorii consecutive în meciul de azi-noapte.

Paula Badosa vs. Garbine Muguruza  

Cele mai bune jucătoare ale Spaniei se vor întâlni pentru prima dată, în ceea ce va fi un meci de neratat. Stilurile celor două sunt relative asemănătoare, ambele sunt capabile să dezvolte multă forță și caută, în mod constant, să impună ritmul. Va fi interesant de văzut cine va dicta, cine va prelua prima controlul și cât de mult va conta că Garbine a stat pe teren deja aproape șase ore. 

În termeni de agresivitate, Muguruza e jucătoarea mai incisivă, cu o poziționare în teren mai înaintată. Badosa e foarte vicleană, capabilă să-și construiască atacurile mai bine, să aștepte mai mult, iar apoi să surprindă cu accelerări. 

În plus, Badosa pare o jucătoare care s-a descoperit cu adevărat. Zilele trecute a vorbit despre ce s-a schimbat pentru ea și cum s-a întâmplat această schimbare – de la o jucătoare clasată în afara Top 50 WTA la începutul sezonului, fără vreo finală, la jucătoare care va încheia anul în Top 10, cu două titluri și cu cel puțin o semifinală la un Turneu al Campioanelor. “În urmă cu câțiva ani, din punct de vedere mental, eram o jucătoare obișnuită. S-a spus mereu despre mine «Oh, poate juca un tenis bun, dar mental e atât de departe. Trebuie neapărat să se îmbunătățească la acest capitol». În ultimul an, mi-am îmbunătățit și tenisul, am progresat și la nivel fizic. Însă am devenit una dintre cele mai bune jucătoare pentru că am reușit să fac progrese la nivel mental. Acest aspect este cel mai greu de îmbunătățit”, spunea ea.  

https://twitter.com/WTA/status/1460463959593689091?s=20

Anett Kontaveit vs. Maria Sakkari 

Pentru Kontaveit, poate cea mai în formă jucătoare a momentului, un succes aici ar duce-o în a treia finală consecutivă, după Moscova și Cluj, și a 7-a (!) a sezonului. Pentru Sakkari, ar fi a doua finală în 2021, după Ostrava, pe care a pierdut-o chiar în fața lui Kontaveit. Pentru ambele, o calificare în finala WTA Finals echivalează cu cel mai important rezultat al carierei.

Interesant, cele două au o istorie lungă; Kontaveit și Sakkari se vor întâlni pentru a 12-a oară. Sakkari conduce cu 6-5.

Între sesiunile de zi și de seară la Guadalajara există mari diferențe, potrivit jucătoarelor. Lucrul acesta a fost subliniat întâi de Pliskova, apoi de Sakkari: „A fost primul meu meci în sesiunea de seară și cred că asta a jucat un rol important în jocul meu, în ce privește modul în care am simțit mingea. M-am antrenat doar o dată înainte de turneu seara, și nu știam la ce să mă aștept. Dar pe măsură ce am început să simt jocul și să găsesc niște breșe, m-am ținut de plan și totul a mers bine”, spunea grecoaica după victoria contra Arynei Sabalenka. 

În partea cealaltă, Kontaveit n-a avut prea mare succes în sesiunea de seară – cu mențiunea că pentru ea meciul cu Muguruza nu era unul cu miză. 

Rămâne de văzut cum și în ce mod vor influența aceste condiții semifinala lor. Ce e cert e faptul că cele două nu mai au mari secrete: se cunosc foarte bine, sunt bune prietene, s-au întâlnit de multe ori și își știu foarte bine slăbiciunile, respectiv punctele forte. Totuși, Kontaveit pleacă drept favorită; se află într-o zonă bună, traversează o perioadă extraordinară, debordează de încredere și mai are și avantajul acelui ultim meci cu Sakkari, câștigat la Ostrava.

https://twitter.com/WTA/status/1460632114270031883?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi