Aryna Sabalenka triumfă la Madrid, o învinge pe Iga Swiatek după o finală extraordinară

Radu Marina | 6 mai 2023

E al treilea titlu în 2023 pentru Aryna, după Adelaide și Australian Open, și abia al doilea pe zgură din cele 13 câștigate în cariera ei.

Aryna Sabalenka câștigă turneul de la Madrid pentru a doua oară în carieră, după o finală fantastică cu Iga Swiatek. Sabalenka s-a impus cu 6-3, 3-6, 6-3, continuându-și astfel sezonul excelent cu al treilea titlu în 2023, după Adelaide și Australian Open. În total, Sabalenka ajunge la 13 titluri, acesta fiind doar al doilea ei trofeu pe zgură.

Victoria Arynei de astăzi face ca lucrurile să devină din ce în ce mai interesante în circuitul WTA din mai multe motive. Pe de o parte, Sabalenka e în cărți pentru o posibilă urcare pe locul 1 în săptămânile care vor urma. Pe de alta, pare că se naște o mică rivalitate între Iga și Sabalenka, iar tenisul feminin – mai ales acum – are nevoie de rivalități reale și sănătoase. Prin meciul câștigat, Sabalenka ajunge la trei meciuri câștigate din opt jucate contra Igăi.

De asemenea, a fost pentru prima dată în ultimii 10 ani când primele două jucătoare ale lumii în clasamentul WTA s-au întâlnit într-o finală pe zgură (ultima dată s-a întâmplat în 2013, la Madrid și Roland Garros, între Serena Williams și Maria Sharapova) iar asta e, din nou, un lucru bun. Asta reflectă stabilitate în circuit și e important pentru tenisul feminin să existe niște repere. Aceste repere sunt, în prezent, Iga și Sabalenka, numărul 1 și 2 mondial, care și-au împărțit cele mai importante titluri jucate până acum în 2023 și care sunt deținătoarele ultimelor două turnee de Grand Slam disputate (Iga la USO, Sabalenka la Australian Open).

Cum era de așteptat, partida a arătat ca o finală autentică între două jucătoare mari și în formă: s-a jucat dur, s-a lovit năprasnic și nu s-au făcut concesii. Niciuna nu a lăsat nimic la întâmplare și poate că cel mai important a fost că ambele jucătoare au adus în această finală tenisul lor bun.

Deznodământul e, poate, surprinzător, dacă ne gândim la întregul context în care s-a jucat finala. Iga a dominat tot ce a întâlnit la Madrid, era neînvinsă pe zgură în 2023, o învinsese recent pe Sabalenka la Stuttgart și avea un ascendent asupra ei câștigând cinci din cele șapte meciuri jucate. În plus, zgura e suprafața ei. Dar Sabalenka e mereu surprinzătoare și e capabilă să-și aducă acel tenis brutal și feroce, dar îngrijit, care dă peste cap pe oricine. Totul a fost despre Sabalenka în această finală, pe care a încheiat-o cu peste 30 de lovituri direct câștigătoare – dublu față de adversară ei.

Oricât de ciudat ar părea, întotdeauna forța pură, atunci când e folosită în mod inteligent, va avea câștig de cauză asupra oricărui stil de joc. Poți avea cel mai creativ tenis, te poți afla pe un val uriaș de încredere, poți avea o multitudine de planuri la îndemână și nu ar fi suficient pentru a înfrâna o agresivitate brutală și copleșitoare – dar măsurată și bine gândită – precum cea etalată azi de Aryna Sabalenka.

Când se lovește dur și hotărât nu mai există căi de întors: fie speri să treacă furtuna, fie accepți că adversara a avut o zi extraordinară, îi strângi mâna și accepți înfrângerea.

Igăi nu i s-au oferit astăzi prea multe opțiuni și poate cel mai interesant e că spre deosebire de alte partide astăzi nimic nu a mai depins de ea. A încercat să își facă loc în finală, a profitat de orice mică scăpare a Arynei pentru a puncta, dar la trasul liniei ritmul a fost stabilit de Sabalenka; Sabalenka a condus tot timpul, ea a fost cea care a dictat și a împins-o mereu și mereu în spatele liniei de fund. Iar treptat i-a distrus încrederea polonezei cu acele lovituri brutale, atacuri riscante, mereu apropie de liniile laterale.

Când cineva atacă atât de convins precum a făcut-o Sabalenka astăzi, nu mai contează că Swiatek era neînvinsă pe zgură anul acesta sau că în urmă cu două săptămâni poloneza câștiga la Stuttgart clar în fața Arynei. Când loviturile atât de aspre ale Arynei prind atâtea linii și întreg jocul ei e atât de sigur, nici măcar echilibrul perfect pe care îl găsește Iga mereu între forță și plasament, apărare și atac nu mai are niciun efect.

Aryna Sabalenka e, în esență, o jucătoare de atac pur sânge, cu lovituri aspre și foarte tari. Se folosește de forță, nu îi e teamă să riște și planurile ei sunt întotdeauna simple: să atace prima, să riște, să caute lovitura câștigătoare cât mai repede și mai des. E un stil de joc pe care l-a rafinat treptat, înțelegând că nu va putea deveni niciodată o jucătoare mare doar lovind puternic ori bazându-se exclusiv pe forță.

Sabalenka a apărut în circuit lovind agresiv, aproape sălbatic, arțăgoasă și având impresia că ea nu e învinsă, ci a jucat slab pentru a fi învinsă. Această neacceptare a valorii adversarelor ei a durat o vreme, a și costat-o – dar în cele din urmă a învățat lecții importante, care i-au permis să fie jucătoarea de azi, cea care se bate pentru titluri mari, câștigă Slamuri și e în cărți pentru a deveni lider mondial. Acesta e și unul dintre cele mai mari merite ale ei: s-a maturizat frumos, dând dovadă de multă răbdare și muncind mult și foarte mult pentru a-și îmbunătăți tenisul, deplasarea și loviturile.

Cariera Arynei s-a schimbat în momentul în care a înțeles că e în regulă să mai pierzi meciuri de tenis, nu e o tragedie să fii învins, e doar o altă parte din tenis, prin care toată lumea trece. Apoi, la nivel de tenis, Sabalenka s-a depărtat mult de tiparul obișnuit al jucătoarelor agresive care închid ochii, lovesc tare, speră ca mingea să prindă terenul cât mai des – iar dacă nu, atunci poate meciul următor va fi mai bine. Mai presus de orice, Sabalenka mai are o calitate: știe să sufere pentru a ajunge la victorie, își acceptă erorile, încearcă să le uite cât mai rapid, se luptă cu proprii demoni chiar dacă loviturile ies câțiva metri buni afară și câteva erori dărâmă tot ce a construit anterior, se agață de orice chiar dacă apar duble greșeli după duble greșeli.

În ultimii ani, evoluția Arynei a fost una remarcabilă în termeni de deplasare în teren, acoperirea terenului și a modului în care conduce în punct – mereu agresiv, dar totuși suficient de calculat. Iar partida de astăzi e un bun exemplu în acest sens: a câștigat o finală cu cea mai bună și în formă jucătoare a ultimilor trei ani, dominând schimburile de mingi de pe linia de fund, arătând mult calm și fiind mereu cu un pas înaintea adversarei sale.

Acest titlu la Madrid e o victorie mare pentru Sabalenka, pentru că e cel mai relevant rezultat al său după trofeul de la Australian Open, se apropie de Iga în clasament și, foarte important, reconfirmă faptul că atunci când se află într-o zi ca azi, șansele de a o învinge sunt mici spre foarte mici. Asta e o confirmare importantă atât pentru ea, cât mai ales pentru restul circuitului.

https://twitter.com/MutuaMadridOpen/status/1654930846300753927?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi