Aryna Sabalenka recucerește titlul de la Madrid, se impune în finala cu Coco Gauff

Radu Marina | 3 mai 2025

Cu trei trofee, Aryna Sabalenka egalează recordul de titluri la Madrid deținut anterior de Petra Kvitova.

Aryna Sabalenka câștigă turneul WTA 1000 de la Madrid după victoria în două seturi obținută în fața lui Coco Gauff. A fost 6-3, 7-6 pentru Sabalenka, care bifează al doilea ei trofeu în 2025. Sabalenka ajunge astfel la trei titluri la Madrid, după cele câștigate în 2021 și 2023, iar dominația ei asupra circuitului se înăsprește. Anul acesta a jucat opt turnee, a ajuns în șase finale și a câștigat trei dintre ele – la Brisbane, Miami și, acum, la Madrid. Aryna Sabalenka e liderul mondial WTA, iar maniera în care joacă și câștigă reflectă în totalitate această poziție pe care o ocupă din octombrie 2024 – și pe care va continua să o ocupe cel puțin până după sezonul de iarbă.

Modul în care Sabalenka navighează prin circuit de la începutul anului e remarcabil, în principal pentru că o face într-un mod foarte convingător, indiferent de suprafață sau de turneu. Finalele pe care le-a pierdut anul acesta (Australian Open, Indian Wells, Stuttgart) nu șterg, nici pe departe, acest statut al ei de jucătoare care pare că are circuitul în pumn. Au fost finale pe care le-a pierdut în fața unor adversare care, în acea zi, au venit cu ceva special pentru a o învinge și le-a reușit. Sabalenka este, însă, mereu acolo. E remarcabil faptul că s-a scuturat rapid după fiecare astfel de înfrângere și a avut întotdeauna răspunsul potrivit: după finala pierdută la Australian Open a găsit resurse să joace finale la Indian Wells și Miami, după finala pierdută la Stuttgart cu Jelena Ostapenko a venit la Madrid, turneu pe care-l iubește, și a mers până la capăt, după o săptămână în care a pierdut un singur set, și acela în turul al doilea, cu Elise Mertens.

De altfel, în aceste vremuri, pentru a trece de Sabalenka într-o zi în care jocul îi merge ai nevoie de ceva cu adevărat remarcabil – trebuie să vii cu ceva special și să faci ceva special. Altfel – având în vedere agresivitatea sporită și precisă pe care a găsit-o – te sufocă, te presează, te pune rapid în gardă și nu te lasă să joci.

Finala cu Gauff n-a fost din cale afară de echilibrată, deși scorul ar putea indica asta. Sabalenka a fost jucătoarea care a avut inițiativa și care a dat constant senzația că de ea depinde felul în care va curge acest meci. În primul set a profitat de startul slab al lui Gauff și și-a făcut treaba cât de bine a putut, lovind cu încredere și fixându-i lovitura de dreapta a americancei, care rămâne, totuși, o problemă a jocului său, pentru că de acolo vine majoritatea erorilor. În setul doi, bielorusa și-a recalibrat treptat loviturile și a revenit la același ritm din primul set: condusă cu 2-4, Sabalenka a putut închide un set doi mai solicitant, dar în care a fost mereu cu pasul în față și a punctat când a trebuit să puncteze.

Gauff a avut un segment de joc în care a părut că îi poate ține piept Arynei, a avut șansa să se desprindă, însă serviciul și lovitura de dreapta au tras-o în jos încă o dată. Când n-au fost dublele greșeli, au fost lovituri de dreapta ratate complet, iar când a părut că își găsește ritmul la serviciu n-a mai fost la fel de coerentă de pe linia de fund. Or, într-un meci cu Sabalenka nu îți poți permite astfel de rătăciri, pentru că deja Aryna a ajuns în punctul în care citește prea bine adversara și știe când e cazul să reintre în joc pentru a da lovitura de grație.

Chiar și cu această înfrângere din finală, parcursul lui Gauff la Madrid rămâne unul solid din mai multe perspective. Pe de o parte, a fost prima ei finală pe zgură din 2021 încoace, de când a jucat finala la Roland Garros. Pe de alta, americanca avusese o primă parte de sezon ratată, în care nu legase mai mult de două victorii la niciun turneu de la Australian Open încoace. Bonusul a fost victoria categorică obținută în semifinale, în fața Igăi Swiatek, cea care încă așteaptă să mai joace o finală importantă – ultima ei finală jucată fiind cea de la Roland Garros 2024.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi