Aproape netulburați, Rafa Nadal și Novak Djokovic se pregătesc de inevitabila lor finală din semifinale, un meci de o importanță uriașă

Adrian Țoca | 9 iunie 2021

Semifinalele Roland-Garros 2021 sunt acum decise: Krejcikova – Sakkari și Pavlyuchenkova – Zidansek în turneul feminin, Djokovic – Nadal și Zverev – Tsitsipas în turneul masculin.

Roland Garros este oferit de

Rafael Nadal are acum un record de 105-2 la Roland Garros, după victoria sa în patru seturi cu Diego Schwartzman, 6-3, 4-6, 6-4, 6-0. Spaniolul, care caută al 14-lea titlu la Paris, este acum la două victorii distanță de titlul 21 în turneele de Grand Slam.

Îl va întâlni în semifinale pe Novak Djokovic, în meciul mult anticipat încă de la tragerea la sorți. Djokovic a cedat și el un set pe parcurs în meciul cu Matteo Berrettini, 6-3, 6-2, 6-7 (5), 7-5, meci care a fost oprit preț de 20 de minute în setul patru, pentru evacuarea tribunelor.

Nadal și Djokovic au ajuns la 35, respectiv 40 de semifinale de Grand Slam (lider e Federer, cu 46). Ei se vor întâlni acum pentru a 58-a oară. Djokovic are un avans minim, el conducând în head-to-head cu 29-28.

https://twitter.com/rolandgarros/status/1402745256081342468?s=20

Semifinalele Roland-Garros 2021 sunt acum decise: Krejcikova – Sakkari și Pavlyuchenkova – Zidansek în turneul feminin, Djokovic – Nadal și Zverev – Tsitsipas în turneul masculin.

***

Când subiectul este o dominație istorică precum cea a lui Rafa Nadal la Roland-Garros, elemente precum seturile pierdute și seriile întrerupte capătă o importanță aproape exagerată. Diego Schwartzman are acum o distincție neobișnuită: i-a oprit două astfel de serii lui Nadal – una de 38 de seturi în 2018, alta de 36 de seturi acum. Argentinianul mai intră și într-un top 5 al jucătorilor care au câștigat cele mai multe seturi de-a lungul timpului contra lui Rafa la Roland-Garros, top condus de Djokovic, cu 7 seturi (urmat de Federer, 4, Soderling, 3, Schwartzman și Isner, câte 2).

Lui Schwartzman pare să-i fi ajuns: „Gata. Data viitoare sper să nu mai fiu pe partea lui. Sunt un jucător bun de zgură. Cred că am făcut un meci foarte bun. Dar el câștigă de fiecare dată. Poate pic cu Nole data viitoare”, s-a amuzat argentinianul.

Mai interesant decât aceste statistici – și mai relevant, în contextul weekendului final – este reacția lui Nadal în momentele cu adevărat dificile în care Diego a reușit din nou să-l aducă, la fel ca în 2018, cu mai mult succes acum decât în meciul lor de anul trecut. După ce a câștigat setul al doilea, Schwartzman a părut, în setul al treilea, că bate la ușa unui break care s-ar fi putut dovedi esențial, la cum au servit cei doi în acele momente ale meciului. Argentinianul s-a apropiat la 15-30 și a arătat cu adevărat periculos pe retur, capitol la care reușește de multe ori să exceleze și cu care își creează oportunități în meciurile contra lui Rafa. 

Nadal, firește, fiind cine este, nu va putea fi băgat în corzi la Roland-Garros doar cu atât. În primul rând, serviciul s-a dovedit excelent toată ziua, și de un real folos în partea aceea a meciului. Forehandul a făcut daune ireparabile, în special în lung de linie, iar returul a fost excelent în game-ul de 4-4, momentul despre care Rafa a spus că „atunci era clipa să faci o mutare”.

„Mutarea”, în termeni nadalieni, înseamnă un brutal 30-5 în ultimele 35 de puncte ale meciului. Schwartzman, ca mulți alții înainte de el, trezise fiara și nu a apucat nici măcar să se gândească cum să-i aplice lovitura de grație, pentru că era deja prea târziu pentru el.

„Am fost într-un moment complicat, la 3-4 în setul trei. Era momentul să îmi ridic nivelul, să joc așa cum o fac la antrenamente. Azi am găsit acest mod de a juca tenisul meu cel mai bun când am avut nevoie mai mare. Îmi dă o încredere foarte mare”, a spus Rafa.

Fraza aceasta este o veste foarte proastă pentru restul jucătorilor rămași pe tablou, acum, când ne-au mai rămas trei meciuri până la trofeu. Când Rafa ajunge în semifinale, recordul său la Paris este literalmente imaculat (și, în continuare, imposibil de înțeles): 13-0. Înfrângerile lui Rafa au venit în optimi și în sferturi. La partea de business a turneului, încă nu s-a găsit ac de cojocul lui.

Următorul lui adversar va fi Novak Djokovic, marele său rival în acest moment și unul dintre cei doi jucători care l-au învins în trecut la Paris.

Djokovic a petrecut mult mai mult timp decât și-ar fi dorit pe teren cu Matteo Berrettini, pentru că meciul lor a fost întrerupt, din cauza regulilor impuse în acest moment de legea franceză. Interdicția de a mai circula pe stradă intră în vigoare de la ora 11 seara, ora locală, iar organizatorii au trebuit să întrerupă meciul și să evacueze stadionul la 2-1 la seturi pentru Djokovic și 3-2 în setul patru, cu italianul la serviciu.

Evidentă, nimănui nu i-a picat bine situația. Fanilor nu le-a plăcut să trebuiască să fie scoși din tribune în această primă sesiune de seară cu public. Organizatorii au fost din nou (a câta oară?) criticați. Deși nu ei fac legile, ei au decis să programeze sesiunile de seară. Iar jucătorii au fost și ei opriți din ritmul meciului.

Goana de a termina meciul repede poate fi o explicație pentru erorile neobișnuite ale lui Novak din finalul setului al treilea. Primele două seturi au fost câștigate clar de sârb, și am văzut ce știam despre matchup-ul lor: serviciul lui Berrettini nu face față grozav contra returului lui Novak, într-un duel unidimensional, care îi oferă sârbului un avantaj masiv. Dar în setul al treilea, Djokovic nu a mai fost la fel de sharp, iar momentul crucial s-a petrecut în tiebreak-ul setului al treilea, când Djokovic s-a adus într-o situație ideală cu două minibreak-uri și serviciu la 5-4. A făcut însă două erori neforțate, Berrettini a profitat, iar meciul avea să se întindă cu încă un set.

Berrettini a devenit tot mai eficient pe forehand și pe serviciu, însă, în ciuda unei căzături urâte pe final de meci, Djokovic a reușit câteva retururi excepționale și break-ul salvator odată cu ele, la timp ca să evite un alt tiebreak și, implicit, complicații și mai mari.

Îl va afecta pe Novak timpul suplimentar petrecut pe teren? Probabil că nu și-ar fi ales, dacă ar fi avut de ales, un scenariu în care să ajungă la culcare mult după miezul nopții. Asta, în contextul în care nici măcar sârbul nu mai pare să mai fie în epoca în care arăta indestructibil fizic. Cu atât mai mult în această săptămână, pentru că energia pe care o degajă pe teren nu pare să fie cea mai grozavă. Dar, cel mai probabil, meciul cu Berrettini nu va influența semnificativ meciul de vineri, unul în care Nadal pleacă de departe cu prima șansă.

Meciurile recente din rivalitatea celor doi au reintrat într-o dinamică în care fiecare domină pe suprafața lui preferată. Necazul pentru Djokovic e că, recent, îl vede pe Rafa mai degrabă pe zgură. Unde a pierdut de curând finala de la Roma și, mai relevant, a fost învins net în finala Roland-Garros de anul trecut.

Nadal – Djokovic episodul 58 este un meci de o semnificație istorică uriașă, în contextul luptei pe care o duc cei doi pentru primul loc în clasamentul titlurilor de Grand Slam câștigate. Rafa e la doar două victorii distanță de istoricul titlu 21, ceea ce îi va permite să treacă de unul singur în fruntea listei. Cu 18 titluri, Novak păstrează și el șanse importante să îi prindă din urmă și să îi depășească pe cei doi rivali. Cum învingătorul va fi mare favorit în finală, e limpede că vorbim de un meci cu o importanță majoră în imaginea de ansamblu.

https://twitter.com/rolandgarros/status/1402744604701696001?s=20

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi