Apariție specială a Super Petra: Kvitova încheie săptămâna excelentă de la St Petersburg cu titlu

Radu Marina | 5 februarie 2018

Acesta este al 21-lea titlu al carierei pentru Petra, care își menține și mic record: din 2011 a câștigat cel puțin un titlu în fiecare sezon. Tot un record este și cifra de 63 de victorii (doar 27 înfrângeri) în turneele indoor hard courts, fiind jucătoarea cu cele mai multe astfel de victorii din circuit, dintre jucătoarele active.

Petra Kvitova a ajuns în finala de la Sankt Petersburg dând semne că Peak Petra e prin preajmă: victorii categorice și o combinație de forță, precizie, profunzime și unghiuri care nu dă nicio șansă adversarelor. În primul tur a cedat doar două game-uri, în turul doi i-a cedat un set Irinei Begu; totuși, senzația era că e greu să o învingi. În sferturi a lăsat iar două game-uri iar în semifinale a avut câteva răspunsuri incredibile în fața unei Julia Goerges aflată într-o mare formă în ultimele luni.

Încă de la primele ei meciuri la Sankt Petersburg, impresia era că nu se va opri decât la titlu. De altfel, la ea nu prea există cale de mijloc: fie joacă foarte bine de la început și nu dă niciun semn de slăbiciune, fie se chinuie și încearcă să rămână la suprafață. Săptămâna acesta a fost una dintre acele ocazii când Kvitova menține un nivel foarte înalt, la care e greu să ai răspuns. Nu a avut multe căderi inexplicabile, iar atunci când a avut momente grele pe alocuri, s-a regrupat și a șters rapid impresia cu câteva seturi blitz, cum s-a întâmplat în meciurile cu Irina Begu sau chiar și cu Julia Goerges.

Finala contra Kristinei Mladenovic avea de fapt să confirme această formă a Petrei: 6-1, 6-2 în puțin peste o oră. A fost un meci dominat în mod categoric de Kvitova, care nu și-a pierdut niciodată serviciul, a arătat o siguranță dezarmantă și o agresivitate sufocantă pentru adversară. A început meciul cu as, a continuat mai apoi cu trei retururi câștigătoare pe primul serviciu al franțuzoaicei, iar odată reușit break-ul s-a dezlănțuit: a încheiat primul set cu aproape 20 de winnere și a făcut-o pe Mladenovic să ridice din umeri a neputință.

Dominația cehoaicei a continuat și în setul doi, iar după break-ul reușit la 2-1 a urmat o serie de patru game-uri la rând în care, deși Mladenovic nu a făcut neapărat ceva greșit, nu a avut absolut nicio șansă pentru a spera la mai mult de la acest meci.

Conform unor statistici, Kvitova e cea mai agresivă jucătoare din circuit. Dacă acestei agresivități îi adaugi precizie, unghiuri care sunt din ce în ce mai scurte, greutate, profunzime și luciditate, adică exact ceea ce poate produce Kvitova în zilele ei bune, obții un tenis care cu greu poate fi învins.

Cât despre Mladenovic, ea rămâne cu o săptămână bună, indiferent de ce s-a întâmplat în finală. Și mai ales necesară. A oprit seria neagră de 15 înfrângeri și nu doar că a oprit-o, dar a și legat câteva victorii importante pentru a ajunge din nou într-o finală WTA.

Acesta este al 21-lea titlu al carierei pentru Petra, care își menține și mic record: din 2011 a câștigat cel puțin un titlu în fiecare sezon. Tot un record este și cifra de 63 de victorii (doar 27 înfrângeri) în turneele indoor hard courts, fiind jucătoarea cu cele mai multe astfel de victorii din circuit, dintre jucătoarele active.

Fără dubiu, tenisul arătat de cehoaică în această săptămână este cel mai bun de la revenirea ei în circuit, după episodul din decembrie 2016 când a fost atacată și rănită la mână. Aceasta era de fapt o întrebare pe care mulți și-au pus-o după acel episod; inițial, întrebarea era dacă va mai putea juca vreodată tenis, dar Kvitova a răspuns promt, și a făcut-o chiar cu titlu câștigat la al doilea turneu de la revenire (Birmingham). Problema era dacă va mai putea atinge vreodată nivelul ei maxim, nivel pe care l-am văzut la Wimbledon în două ocazii (2011, 2014), la Wuhan (2014, 2016) sau Madrid. Săptămâna aceasta a oferit, cât se poate, un răspuns, câștigând un titlu în maniera ei: neanunțat de nimic, după un început de sezon cu eliminări în turul 2 la Sydney și în primul tur la AO.

https://twitter.com/Petra_Kvitova/status/960211232438542338

 

Săptămâna a însemnat și alte titluri reușite de jucători veniți după accidentări

Rezultatul de la dublu are și el o semnificație. Trofeul a fost câștigat de o pereche inedită, Vera Zvonareva și Timea Bacsinszky, echipă ce a trecut în trei seturi de Alla Kudryatseva și Katarina Srebotnik. E un rezultat care vine în cel mai potrivit moment pentru ambele jucătoare, aflate în căutare de timp pe teren și încredere. Atât Vera, cât și Timea vin după câteva accidentări complicate. Pentru Timea, turneul de la Sankt Petersburg a fost primul turneu pe care-l joacă după o pauză de șase luni, și, în ciuda înfrângerii din primul tur la simplu, ea a fost bucuroasă că s-a întors și poate juca tenis din nou. Accidentarea de la încheietura mâinii a fost una extrem de gravă, pentru care a avut nevoie de operație. O parte din specialiștii care au consultatat-o i-au spus că e foarte posibil să nu mai poată juca tenis niciodată, iar chirurgul care a operat-o, spunea ea, nu și-a putut imagina cum a putut juca timp de nouă luni cu acea accidentare la mână, care a însemnat un chist, un ligament rupt, două tendoane rupte și un mușchi rupt.

Nici pe Zvonareva, care încearcă un comeback în această fază înaintată a carierei ei, problemele și accidentările nu au ocolit-o. Ultimul an complet al Verei în circuit a fost 2011, an pe care l-a încheiat în top 5, cu semifinale la Turneul Campionelor, Australian Open și două titluri WTA.  În 2012 a apărut o serie de accidentări (șold, umăr), culminând cu o operație la umăr, motiv pentru care a ratat întreg sezonul 2013. În 2014, revenirea nu a fost nici pe departe așa cum și-ar fi dorit: a jucat doar cinci turnee, au urmat alte probleme și o altă pauză, perioadă în care a născut o fetiță și a fost pentru o scurtă perioadă comentator sportiv.

Anul trecut în aprilie, Vera și-a anunțat revenirea în circuit. A început de jos, fără a avea clasament și jucând în calificări la turnee ITF de 15K. A reușit să-și clădească clasamentul și să intre în top 200 după un titlu ITF câștigat, o finală de 125K și o semifinală WTA. Iar acum, cu optimea reușită la Sankt Petersburg după victoria la Kiki Bertens (olandeza s-a retras după ce a pierdut primul set) se apropie de top 150.

Timea Babos este câștigătoarea turneului de la Taipei, celălalt turneu feminin aflat în desfășurare în această săptămâna. După titlul câștigat la Australian Open săptămâna trecută, alături de Kristina Mladenovic, Babos reușește să câștige al patrulea titlu WTA al carierei la simplu, după o victorie în două seturi (7-5, 6-1) în fața Katerynei Kozlova.

Și pentru Kei Nishikori titlul (challenger) câștigat la Dallas vine într-un moment bun. Japonezul a revenit săptămâna trecută după o pauză de șase luni și o operație la încheietură, când a pierdut în primul tur la Newport. El spunea atunci, după meciul pierdut la Dennis Novikov, că revenirea e mai complicată decât anticipa. Are nevoie de meciuri în picioare, încă nu are încredere suficientă în lovituri și nu poate fi agresiv din cauza lipsei de încredere, dar e pe drumul cel bun, lucru confirmat acum, după titlul câștigat la Dallas. Titlul câștigat la Dallas e primul titlu câștigat de Kei după o pauză de fix doi ani (Memphis, 2016) și al șaselea titlu pe care îl bifează în circuitul challenger.

Pentru Nishikori urmează acum turneul de la New York, care înlocuiește turneul de la Memphis (ATP 250) și se află la prima ediție iar apoi va participa la Acapulco (ATP 500).

Apropo de Acapulco, Rafa Nadal a dat de înțeles că va fi pregătit să joace la competiția mexicană, unde își va apăra primul loc; are nevoie de semifinale pentru a-și păstra prima poziție.

 

 

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

1. Albumul foto Simona de păstrat

Tirajul inițial al albumului foto lansat de 30-0, „Simona de păstrat”, a fost epuizat. Dar pentru că am primit deja multe cereri și mesaje de la voi, vă putem spune că am trimis deja la tipar un al doilea tiraj.

Vom putea primi, așadar, în continuare comenzi de la voi; atâta doar că va fi nevoie să așteptați un pic până când pachetul cu albumul va ajunge la voi. Estimarea de timp de la acest moment este de 10 zile.

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți comanzi un exemplar de aici. 

2. Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu semnificație, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi