AO23 Recap, ziua 1 | Swiatek și Nadal au fost testați, Medvedev a pornit ca din tun. Ce reținem din prima zi de Australian Open

Radu Marina | 16 ianuarie 2023

Iga Swiatek și Rafa Nadal au trecut de primele obstacole serioase, multe favorite și mai toți favoriții au arătat bine în prima zi de AO, dar unul singur a impresionat: Daniil Medvedev.

Debutul Australian Open ne-a adus primele meciuri foarte bune, câteva surprize, dar și eliminări timpurii pentru Jaqueline Cristian și Ana Bogdan. Dacă despre meciurile lor am scris mai pe larg (aici și aici), despre celelalte lucruri notabile vorbim în rezumatul zilei 1.


Iga Swiatek se clatină, dar nu cedează

Iga Swiatek, numărul 1 mondial și favorită principală la Australian Open 2023, și-a început cu victorie drumul către un posibil un al patrulea titlu de Grand Slam. Dar nu fără emoții. Precum la US Open 2022, Jule Niemeier, adversara Igăi din primul tur, i-a făcut și de această dată viața grea: i-a dat bătăi de cap, a scos-o din zona de confort și a fost la mică distanță de a duce meciul în decisiv. 

Iga n-a făcut cel mai curat meci al ei, dar și-a arătat experiența (și valoarea) atunci când a fost necesar: în primul set, la 5-4, a pus suficientă presiune cât să o facă pe nemțoaică să cedeze fix când a servit pentru a rămâne în set. Iar în setul doi a întors de la 3-5 la 7-5, pe fondul unui joc în care nivelul ei a fost, din nou, unul ridicat: soarta setului doi s-a schimbat rapid, după câteva lovituri de forehand în cross (specialitatea ei) care au deblocat-o și, în același timp, au transferat toată presiunea pe umerii lui Niemeier; cea care, deși a intrat în meci știind că nu are multe de pierdut, a simțit probabil și ea că are o șansă. Și chiar a avut-o, însă nu a putut să o fructifice; nici în primul set, și nici în al doilea.

În turul doi, Swiatek o va întâlni pe Camila Osorio Serano, o jucătoare din Columbia de 21 de ani, care începe să-și netezească drumul către circuitul profesionist, ea fiind o junioară excelentă, câștigătoare la US Open în 2019.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1614940856498393089?s=20&t=qbW3sVRqWxEJ71suvr1jgg

 Rafa Nadal trece un test complicat, începe apărarea trofeului cu victorie

Dintre capii de serie de pe tabloul masculin, Rafael Nadal a avut, probabil, tragerea la sorți cea mai complicată: britanicul Jack Draper, jucător clasat pe locul 38 mondial, venit după cel mai bun sezon al carierei, dar și cu o semifinală izbutită recent, la Adelaide. 

Cu un set pierdut pe drum și un meci istovitor, încheiat după aproape 4 ore, Rafa s-a calificat în turul doi la Australian Open: a fost după 7-5, 2-6, 6-4, 6-1 pentur campionul en-titre, un meci în care Draper a oferit replici bune, dar nu a putut păstra intensitatea suficient de mult pentru a putea obține mai multe. Îl poți condamna?

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1614910162908897280?s=20&t=qbW3sVRqWxEJ71suvr1jgg

După acest meci, Rafa s-a declarat mulțumit și, totuși, rezervat. “Dacă punem meciul de astăzi în perspectiva a tot ceea ce am trăit în ultimele șase luni, putem spune că este un început bun. Am jucat împotriva unuia dintre cei mai duri adversari posibiil în primul tur, fiind cap de serie. Este tânăr, are forță și cred că are un viitor frumos. O să îl vedem pentru mulți ani de aici încolo având rezultate bune”, a spus Rafa după victoria cu Draper. 

Pentru un loc în turul trei, Nadal va trebui să-l învingă în meciul următor pe Mackenzie Mcdonald, cel care a trecut 7-6(5), 7-6(1), 1-6, 6-7(10), 6-4 de Brandon Nakashima. 

Daniil Medvedev, de neclintit, impresionează în startul AO23

Daniil Medvedev a început Australian Open cu o victorie-fulger, dominantă și incredibil de curată: 6-0, 6-1, 6-2 cu Marcos Giron. A fost o evoluție absolut impresionantă pentru rus, care a încheiat meciul cu 9 ași, fără să-și piardă serviciul și cu un raport de 29 de lovituri direct câștigătoare și 33 de erori neforțate. 

Ce e de punctat la acest meci e că, în ciuda scorului complet dezechilibrat și drastic, Giron n-a făcut un meci rău: și-a jucat șansele, a încercat lucruri prin care să-l deranjeze pe Daniil (serviciu-voleu, scurte, slice-uri), dar nimic n-a fost suficient. Jocul lui Medvedev a fost prea bun, prea ordonat și cu prea multe soluții pentru american. 

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1614968076981907459?s=20&t=qbW3sVRqWxEJ71suvr1jgg

Favoritele merg bine

Cu excepția Amandei Anisimova, cap de serie 28, care a fost învinsă în două seturi de Marta Kostyuk (6-3, 6-4), restul favoritelor au mers foarte bine în acest prim tur: Jessica Pegula nu i-a lăsat nicio șansă lui Jaqueline Cristian, Coco Gauff și-a continuat seria de victorii – după 6-1, 6-4 cu Katerina Siniakova -, Maria Sakkari n-a avut emoții cu Yue Yuan. Iar Madison Keys și Petra Kvitova, două jucătoare care au avut parte de adversare complicate, și-au făcut și ele viață ușoară: Keys a trecut în trei seturi de mereu complicată Anna Blinkova, în vreme ce Petra Kvitova a învins-o (7-6, 6-2) pe Alison Van Uytvanck. 

Alte victorii importante obținute de favorite: Jelenei Ostapenko a câștigat rapid cu Dayana Yastremska (6-2, 6-2), Danielle Collins a avut un meci absolut infernal cu Anna Kalinskaya, 7-5, 5-7, 6-4, după aproape 3 ore de joc.

Ce s-a mai întâmplat notabil în prima zi la Melbourne:

Victoria Azarenka a câștigat un duel al fostelor campioane la Australian Open, după o victorie în două seturi, 6-4, 7-6 cu Sofia Kenin, campioana din 2019. O victorie bună pentru Azarenka, în condițiile în care Kenin este pe un trend ascendent, ea reușind săptămâna trecută să lege mai mult de două victorii într-un turneu WTA după mai bine de un an de zile. 

Stan Wawrinka, din nou eliminat în primul tur. În vârstă de 37 de ani, ieșit în afara top 100 și aflat într-un proces de revenire după o accidentare dificilă, Wawrinka pierde din nou în primul tur la un Slam. Wawrinka nu a mai trecut de turul 1 la nivelul turneelor de Grand Slam din ianuarie 2021, anul acesta fiind învins în cinci seturi (7-6, 3-6, 6-1, 7-6, 6-4) de Alex Molcan. 

Bianca Andreescu și Emma Raducanu încep bine. Alte două campioane de Slam care încearcă să revină la nivelul lor cel mai înalt, ieșite din top 50 după multe accidentări și destule înfrângeri frustrante, au început Australian Open 2023 cu dreptul: Bianca Andreescu a reușit o victorie mare, 6-2, 6-4 cu Marie Bouzkova (favorită 25), în vreme ce Emma Raducanu a învins-o pe Tamara Korpatsch, 6-3, 6-2. 

Shang Juncheng face istorie. Juncheng, jucător de 17 ani din China, fost lider mondial la juniori, finalist la US Open în 2021 și singurul jucător născut în 2005 care a câștigat un titlu ITF la juniori, s-a calificat în turul doi la Australian Open cu o victorie asupra neamțului Oscar Otte. A fost 6-2, 6-4, 6-7, 7-5 pentru Juncheng, care devine primul jucător (la masculin) din China care câștigă un meci pe tabloul principal la Australian Open. 

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1614914056091226112?s=20&t=qbW3sVRqWxEJ71suvr1jgg

Programul zilei a doua, cu Patricia Țig, Irina Begu și Sorana Cîrstea programate spre orele dimineții în România: Pati are al treilea meci de pe Terenul 14, contra lui Shuai Zhang (favorită 23); Irina vs Mandlik urmează imediat după ele, pe același Teren 14, iar Sorana și Putinstseva au al treilea meci de pe Terenul 16, probabil nu mai devreme de orele 7:00.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi