AO, ziua a 2-a | Puține surprize, multe emoții puternice. Și declarații pe măsură. Iată tot ce s-a întâmplat

Radu Marina | 21 ianuarie 2020

Sharapova nu arată nesiguranță doar pe terenul de tenis, acolo unde nu a mai câștigat un meci din august 2019. Ci și la nivelul planurilor ei de viitor. Învinsă pentru al doilea turneu la rând în primul tur, de data asta de Donna Vekic (3-6, 4-6), Maria a declarat că nu știe dacă acesta a fost ultimul ei meci în Australia și nici dacă va reveni anul viitor.


Favoritele merg ceas

La fel ca luni, marile favorite au evoluat impecabil și-n ziua a doua: Karolina Pliskova, favorita 2, a trecut un prim test serios, învingând-o pe Kristina Mladenovic în două seturi; Elina Svitolina (5) a câștigat tot în două, după o revenire importantă cu Katie Boulter în al doilea set; Belinda Bencic a trecut și ea, tot fără probleme, de Anna Karolina Schmiedlova; Madison Keys, cap de serie 10, a petrecut doar 57 de minute pe teren în meciul cu talentata Daria Kasatkina; în fine, Kiki Bertens (9) a învins-o pe Irina Begu.

Toate astea în în vreme ce Alison Riske (18), Karolina Muchova (20) și Qiang Wang (28) au muncit serios – ele le-au învins până la urmă pe Yafan Wang, Pauline Parmentier, respectiv Kirsten Flipkens.

Muchova – Flipkens, meciul de pe terenul 13, a fost o încântare, așa cum se întâmplă mai mereu când două jucătoare creative, cu un tenis variat, se întâlnesc. Meciul n-a fost doar spectaculos, ci și incredibil de dramatic: Muchova a condus în setul decisiv cu 4-0 și 5-2, Flipkens a salvat două mingi de meci la 3-5 și o alta la 4-5, reușind să egaleze și să ducă decisivul într-un tiebreak la fel de dramatic precum a fost tot setul trei, cu o altă revenire a belgiencei de la 4-0 la 4-4. În cele din urmă, Muchova s-a impus și o așteaptă în turul doi – probabil gâfâind – pe Catherine Bellis, jucătoare revenită de curând în circuit, după un an de pauză în care a suferit mai multe operații la încheietură.

Clasată în prezent pe locul 600, dar intrată pe tabloul principal cu ajutorul clasamentului protejat, Bellis mărturisea că toate accidentările și pauzele avute au transformat-o într-o cu totul altă persoană. “Sigur că mă gândesc și la rezultatele avute în ultimii ani (ea a fost aproape de top 30 în anul 2017, n.a), dar cred că sunt o persoană total diferită acum. Mi s-au întâmplat atâtea lucruri în ultimii doi ani, încât simt că am o nouă perspectivă asupra tenisului. E ceva diferit”, spune Bellis, care a trecut în primul tur de Tatjana Maria, 6-0, 6-2. 

De notat și prima victorie, după doi ani de absență, pentru Svetlana Kuznetsova.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1219586130661773312?s=20

Rafael Nadal începe convingător

Hugo Dellien, adversarul lui Rafa, povestea înaintea meciului că în Bolivia, țara sa de origine, acest meci e văzut ca o finală de campionat mondial. 

Pentru prima dată prezent la Australian Open, și încă pe terenul central, alături de legendarul Nadal, Dellien n-a putut face prea multe în fața unui Rafa extrem de eficient la toate capitolele. De la serviciu (71% puncte câștigate cu prima servă) la retur (peste 50% puncte câștigate la retur) și până la jocul de fileu (din 23 de veniri la fileu, Rafa a câștigat 20 de puncte). La final, spaniolul a încheiat cu 38 de lovituri direct câștigătoare și doar 21 de erori neforțate. 

După 6-2, 6-3, 6-0 cu Dellien, Rafa se pregătește acum pentru Federico Delbonis, care a trecut în trei seturi de Joao Sousa. Delbonis va avea o misiune foarte grea în turul următor, dacă ne gândim că în cele trei meciuri de până acum cu Nadal a strâns doar 10 game-uri. În total. 

Și pe tabloul masculin a fost o zi bună pentru favoriți. Alături de Nadal, Daniil Medvedev (4), Dominic Thiem (5), Gael Monfils (10), David Goffin (11), Diego Schwartzman (14), Stan Wawrinka (15) și Nick Kyrgios (28) au mers foarte bine. Unii excelent, cum ar fi Thiem, Monfils, Goffin sau Schwartzman, care și-au câștigat meciurile facil, în câte trei seturi scurte. Alții mai chinuit: Medvedev a pierdut un set cu Frances Tiafoe, sfert-finalist anul trecut; Wawrinka a trecut mai greu de Damir Dzhumhur, jucător care-l învinsese în două rânduri; Kyrgios a muncit, nu glumă, stând peste două ore pe teren cu Lorenzo Sonego. 

Ernests Gulbis, din nou în prim plan

Clasat pe locul 256 mondial și cu un sezon 2019 în care a jucat 38 de meciuri și a pierdut 30, Gulbis revine în atenție cu o victorie importantă, cea mai mare pe care o obține din 2018 încoace, în fața favoritului 20, Felix Auger-Aliassime. 

Semifinalist la Roland Garros în 2014, fost jucător de top 10 și unul dintre tenismenii care au căutat în permanență să se reinventeze (vezi toate schimbările pe care le-a făcut la nivelul loviturii de forehand), Gulbis ajunge la patru victorii consecutive la Melbourne, unde a venit din calificări. 

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1219510897422544896?s=20

În partea cealaltă, Auger-Aliassime nu obține nici de data asta prima lui victorie la Australian Open, Slam la care a fost în premieră cap de serie. Pentru un jucător care face o treabă foarte bună în circuit (top 20, semifinală Masters, finale în turnee mai mici), astfel de înfrângeri atârnă greu. Că nu fac bine e evident, nicio înfrângere nu aduce (aproape) nimic bun, dar avem exemplul lui Zverev, care pare că nu se poate scutura de presiunea această a confirmării în Slamuri, și el pornind cu rezultate slabe în aceste turnee, deși excelează în alte turnee importante. Cu excepția unui tur 3 la Wimbledon, reușit anul trecut, Felix nu are nicio victorie în Grand Slamuri. O fi lipsa de experiență, o fi formatul ăsta de trei din cinci, rămâne de văzut. Deocamdată, timpul e de partea canadianului. 

Primele reveniri de la 0-2 la seturi

Fabio Fognini (cine altul?) a fost primul jucător de la această ediție a Australian Open care a întors un meci de la 0-2 la seturi, după o partidă întinsă pe două zile cu Reilly Opelka. 

Meciul a fost suspendat din cauza ploii luni, la 2-0 la seturi pentru Opelka. Marți, partida a fost reluată, cu un Fognini aproape de nivelul lui obișnuit, dar și cu un Opelka anunțat de ceea ce e capabil italianul (“Mă așteptam să-și ridice nivelul astăzi. L-am văzut la US Open cum l-a bătut pe Nadal revenind de la 0-2 la seturi”). Ce a ieșit ? Un meci aproape perfect făcut de Fognini, cu doar 20 de erori neforțate în ultimele trei seturi. Nici cei 35 de ași, dar nici cele 60 de lovituri câștigătoare ale americanului nu l-au putut opri pe Fabio. Între cei doi e deja o mică rivalitate, după trei întâlniri strânse, toate într-un interval de câteva luni (Opelka a câștigat la US Open, Fognini, la Cupa Davis).

A doua revenire i-a aparținut lui Hubert Hurkacz, polonezul câștigând meciul cu Dennis Novak, 6-7, 1-6, 6-2, 6-3, 6-4. Victoria asta îi aduce lui Hubert câteva premiere interesante: prima revenire din carieră de la 0-2 la seturi și prima calificare în turul doi la Melbourne. Tot o premieră pentru el e statutul de favorit (31) la un Slam. 

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1219565357859528705?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1219458812417052673?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1219498523005202433?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1219535852285591552?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1219637778876719113?s=20

0-6, 6-1, 6-0, scorul zilei

După un start de meci cu totul ratat, în care a avut nevoie inclusiv de îngrijiri medicale, Garbine Muguruza s-a ridicat deasupra problemelor și i-a mai lăsat lui Shelby Rogers un singur game. 

Garbine avansează în turul doi, rămâne una dintre cele mai periculoase jucătoare care nu e cap de serie la AO, dar e de urmărit cum vor evolua lucrurile pentru ea de aici încolo. La conferința de presă, ea a povestit că a încercat doar să o forțeze pe Rogers să-și câștige singură meciul, că se simte ceva mai bine decât la Hobart (unde s-a retras din cauza acelorași stări de rău, cel mai probabil o răceală), dar nu s-a antrenat prea mult în ultimele zile, încercând să se concentreze doar pe recuperare. 

Muguruza se vede în turul doi cu Ajla Tomljanovic, care a învins-o categoric (6-1, 6-1) pe Anastasija Sevastova, cap de serie 31, care încă nu a câștigat vreun meci în 2020. 

Nesiguranța Mariei Sharapova

Sharapova nu arată nesiguranță doar pe terenul de tenis, acolo unde nu a mai câștigat un meci din august 2019. Ci și la nivelul planurilor ei de viitor. 

Învinsă pentru al doilea turneu la rând în primul tur, de data asta de Donna Vekic (3-6, 4-6), Maria a declarat că nu știe dacă acesta a fost ultimul ei meci în Australia și nici dacă va reveni anul viitor. Asta după ce, înaintea meciului cu Vekic, rusoaica spunea că “vârsta e doar un număr” iar ea mai are multă forță și motivație pentru a continua. 

Problema principală a Mariei nu e musai ieșirea în afara topului 350 (!), dar mai degrabă inconsistența pe care o arată în joc. Cu ajutorul unor wild card-uri, pe care negreșit le va primi, își va putea reconstrui, probabil, cât de cât clasamentul. Dilema e jocul ăsta care nu-i mai merge și, de la meci la meci, arată tot mai rău. Aici va fi de văzut cum va putea Maria să se redreseze, în condițiile în care timpul nu e de partea ei, iar nivelul actual al circuitului WTA pare extrem de ridicat. Altfel spus, jucătoarele sunt atât de bine pregătite fizic, că rar se întâmplă să mai găsim pe cineva în prima sută care să nu reușească să țină mingea în joc mai mult decât Maria – și asta e o mare problemă pentru rusoaică. 

Câteva surprize

E imposibil să împărți surprizele de la tenis în plăcute și neplăcute. De exemplu, victoria Jelenei Ostapenko din primul tur în fața Liudmilei Samsonova, n-are cum să nu te bucure, știind prin ce a trecut și trece Jelena, după problemele personale apărute în viața ei. 

Așa cum înfrângerea suferită de Amanda Anisimova (favorita 21), care anul trecut ajungea în optimi aici, în fața Zarinei Dyias, dar mai ales reacția ei de la conferința de presă, n-are cum să nu te miște. E adevărat, descătușarea Amandei, care a început să plângă la conferința de presă, a fost o provocată de o întrebare complet nepotrivită. “E prea devreme. Încă îmi e destul de greu și am o mulțime de emoții pe care încerc să le păstrez în interiorul meu. Nu mă simt deloc confortabil să vorbesc despre asta. Să intru pe teren și să lovesc mingi de tenis e modul meu în care mă exteriorizez, acela e locul în care am petrecut cel mai mult timp cu tata”, spunea Amanda într-un interviu, întrebată cum se simte după dispariția tatălui ei. Tot acolo, ea a vorbit și despre noua ei colaborare cu Carlos Rodriguez, fostul antrenor al lui Justine Henin și, probabil, cea mai potrivită persoană pentru ea, dat fiind faptul că și Justine a trecut prin aceleași greutăți.

În aceeași notă, avem retragerea lui Jo-Wilfried Tsonga, favorit 28, care a trebuit să renunțe în setul trei cu Alexei Popyrin, din cauza durerilor la spate, după ce a câștigat primul set la tiebreak. 

Am avut însă și alt tip de surprize. Câteva mostre: bucuria lui Ons Jabeur, care a învins-o pe Johanna Konta (favorita 12), 6-4, 6-2, pentru prima ei victorie la Australian Open. Ori a lui Jannick Sinner, unul dintre cei mai tineri jucători de pe tabloul principal masculin (18 ani), care a obținut calificarea în turul doi la Australian Open încă de la prima lui participare, în urma victoriei în trei seturi cu Max Purcell. Sau faptul că Alexander Zverev, cap de serie 7, a reușit să înceapă un Slam fără să fie împins în cinci seturi, 3-0 cu Marco Cecchinato, un adversar nu tocmai ușor pentru un prim meci. Bucuros, Zverev a declarat, chiar la finalul meciului, că va dona 10 mii de dolari pentru fiecare meci câștigat aici. Și, dacă va reuși să câștige turneul, va dona tot premiul pentru victimile incendiilor de vegetație din Australia. 

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1219603049532067842?s=20

Și Alex n-a fost singurul om generos al zilei:

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1219578857415512064?s=20

Caroline Wozniacki vs. Dayana Yastremska. Va fi acesta ultimul meci din cariera lui Wozniacki?

După victoria categorică de azi a Dayanei Yastremska (6-1, 6-1), favorita 22, în fața slovenei Kaja Juvan, e sigur că vom avea Wozniacki – Yastremska în turul doi.

Meciul de miercuri e așteptat nu doar pentru că ar putea fi ultimul din cariera lui Wozniacki, dar și pentru că va fi un contrast al stilurilor. La ultimul joc dintre ele, care a avut loc la Cincinnati, anul trecut, Yastremska s-a impus în două seturi. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi