AO, ziua a 9-a: Rafa Nadal s-a retras, Cilic și Edmund sunt primii semifinaliști

Radu Marina | 23 ianuarie 2018

După ce Rafael Nadal a fost nevoit să se retragă în setul decisiv cu Marin Cilic, nu avem decât să-i mulțumim lui Kyle Edmund pentru că ne dă la schimb altă poveste: englezul e pe tărâmul viselor, se uită către Marin și speră la finala Australian Open. Ce vremuri!

Ediția asta de Australian Open primise deja mai multe lovituri serioase – câteva eliminări care-au sărăcit, într-o măsură, cele două tablouri. Dar fiecare lovitură ne lăsase la ușă un cadou: câte-un meci grozav, o poveste nouă, o atenție. Ce putem primi acum, după ce Rafa Nadal s-a retras accidentat în setul decisiv cu Cilic? Rămâne de văzut.

Până acolo, meciul ăsta ne merită atenția. S-a lovit ca la balamuc, s-a alergat ca la curse, s-a muncit ca la câmp, iar la final – ghinionul de pe lume! – Nadal a plecat mai devreme. Șchipătând vizibil și scrâșnind din dinți, Rafa a abandonat din cauza unei probleme la picior.

Dar până acolo (3-6, 6-3, 6-7, 6-2, 2-0 ret.), cei doi ne-au arătat destule. Mai întâi Nadal, care a absorbit ca buretele tot ce-a aruncat Cilic peste fileu, doar ca să facă break-ul în jocul opt și să închidă setul unu fără emoții, deținând controlul deplin. Mai apoi croatul, care s-a trezit brusc la 2-3 în setul doi, imediat după ce și-a pierdut din nou serviciul, și, în loc să piardă (previzibil) și setul, a făcut repede re-break și nu s-a mai uitat înapoi până la 6-3: patru game-uri la rând, unul mai bun decât altul.

A urmat un set trei în care ambii au fost, rând pe rând, în tunel: Cilic cu loviturile lui plate, Rafa cu răspunsurile rotunde; Cilic cu serva-bombă la T, Rafa cu serva în exterior; Cilic în atac, Rafa în apărare, apoi invers. Nadal a salvat trei mingi de break în primele șapte game-uri, Cilic a salvat o minge de set la 4-5 și 30-40, așa că cearta s-a prelungit într-un tiebreak câștigat de spaniol la 5.

În mod normal, aici s-ar fi scurs șansele lui Marin. Cum să mai viseze el la două seturi consecutive când în ultimele cinci meciuri pierdute la Rafa a câștigat un singur set? Dar plăvanul și-a văzut de lovituri, a mai pus câteva kilograme-forță pe forehand, s-a decis să dea și-n stânga, să dea și-n dreapta, numai să dea lung, și norocul i-a zâmbit: a făcut break din senin, pentru 3-1, și-a ținut serviciul și apoi l-a privit pe Nadal cum se lungește lângă bancă pentru îngrijiri – probleme în partea superioară a piciorului drept. Finalistul de anul trecut a revenit pe teren, dar s-a mișcat greu și tot mai greu, mai ales în lateral. Rafa a pierdut setul patru, a tras de el la începutul decisivului, dar a renunțat la 0-2, când n-a putut salva a șasea minge de break a lui Cilic.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/955775500361740288

Că meciul ăsta merita un alt final? Fără discuție! Dar nimeni nu-i va spune asta lui Marin: bucuros, a ajuns într-o nouă semifinală la Openul Australian, după cea reușită în 2010. Iar deja prezențele lui în fazele superioare ale Slamurilor sunt tot mai numeroase.

Eh, și acum cadoul: Kyle Edmund a confiscat ziua! Englezul a obținut astăzi cel mai important rezultat din curioasa lui carieră, o victorie în patru seturi (6-3, 3-6, 6-3, 6-3) în fața favoritului 3, Grigor Dimitrov. Kyle devine astfel doar al șaselea jucător din Marea Britanie (Era Open) care se califică în semifinalele unui Grand Slam, după Roger Taylor, John Lloyd, Greg Rusedski, Tim Henman și Andy Murray.

Până la acest rezultat, Edmund, un englez născut în Africa de Sud, la Johannesburg, avea doar trei semifinale ATP, o optime la US Open (2016), iar la Melbourne câștigase un singur meci. Reușita lui e poate surprinzătoare, dar nu-i întâmplătoare. E adevărat că Edmund vine de foarte departe, fără mari rezultate în turnee ATP și fără să impresioneze neapărat. Are însă meritul de a fi identificat problemele care-l țineau pe loc și nu îi permiteau să treacă la alt nivel. Acum le-a găsit rezolvarea, s-a pus pe treabă și câștigă.

Primul lucru care îți sare în ochi la el e contrastul între stilul de joc și atitudinea lui de pe teren. Forehand-urile explozive și serviciile bombă sunt reușite de un tip calm, care își vede de treaba lui și – indiferent de ce se întâmplă în jur –  nu se enervează și nu se exteriorizează.

Paradoxal, tocmai atitudinea asta l-a dat până acum înapoi; l-a făcut să piardă de la mingi de set sau chiar de meci și, treptat, Kyle a devenit din ce în ce mai neîncrezător. Asta până când s-a decis că are nevoie de o schimbare.

La finalul anului trecut, a început colaborarea cu Frederik Rosengren, cel care i-a mai antrenat pe Robin Soderling și Mario Ancic. Rosengren, a cărui filozofie pleacă de la ideea ,,tennis is a mental game”, a început să identifice problemele și să găsească rezolvarea. ,,Am înțeles că asta e o mică problemă la el (neîncrederea, tensiunea prea mare n.a.) și atunci am început să vorbim foarte mult despre asta. E important să joci pentru a câștiga, nu pentru a evita înfrângerea. Mă bucur că acum Kyle a înțeles asta și e acolo să se bucure. Asta e profesia lui, e adevărat, din asta face bani, dar trebuie să încerce să se bucure de fiecare lucru. Tenisul e despre a crede. Trebuie să crezi, să reușești să gestionezi presiunea în anumite momente. Să știi când să accelerezi și când să îți ridici nivelul. Totul e despre cum te raportezi la anumite lucruri și cum gândești. Chiar și când ești obosit, contează mult cum gândești. Pentru a câștiga turneul trebuie să joci șapte meciuri, cinci seturi. Dacă nu ești pregătit pentru asta, de ce mai vii aici ?!”, mărturisea suedezul recent despre cum a reușit să-l transforme pe Edmund, într-un interviu pentru The Telegraph.

Iar asta nu e tot. Rosengren a căutat să-i îmbunătățească considerabil serviciul și forehand-ul, astfel încât să aibă niște arme cu care să-și domine adversarii. Rezultatele? La serviciu își folosește mult mai mult picioarele, iar cu forehand-ul trebuie să caute să fie mai agresiv, să preia întotdeauna controlul și să domine schimbul ori de câte ori e jucat pe forehand. Dacă ne uităm la statisticile lui, după cele cinci meciuri jucate, asta se poate observa cel mai bine: numărul mare de winnere reușite (280 în cele cinci meciuri, majoritatea venite de pe forehand) și 80 de ași.

Și acum, pusă în context această performanță a englezului, parcă nu mai pare atât de surprinzătoare. Nimic nu e întâmplător în tenis, nu? E imposibil ca în spatele unor mari rezultate să nu fie altceva decât munca potrivită.

Și strâns legat de acest context, după victoria din optimi la Andreas Seppi, Edmund declara că știe ce are de făcut în fața lui Dimitrov. Va intra pe teren cu gândul că poate câștiga meciul – se simțea capabil să câștige turneul și avea încredere în el. ,,Trebuie să crezi în ceea ce faci, în echipa ta și ce faci pe terenul de tenis. Trebuie să ai încredere, iar dacă nu crezi în ceea ce faci, atunci ar trebui să începi să faci ceea ce te face fericit, să schimbi ceva sau să începi să crezi în tine”.

Asta e de fapt imaginea meciului de astăzi: un Edmund îndrăzneț, care a știut precis ce trebuie jucat, și un Dimitrov pasiv și fără idei. Intențiile lui Kyle au fost clare de la prima minge: agresiv, atent cu serviciul și căutând să pună presiune prin orice lovitură. Poate că răspunsurile lui Kyle l-au lăsat pe Dimitrov fără întrebări. La finalul meciului, bulgarul a fost fair play: ,, Kyle merită tot respectul. A meritat să câștige, e simplu. A progresat mult în ultimele luni, am văzut asta. Nu are rost să spun ce am făcut eu greșit, pentru că meciul de azi a fost despre el. El este câștigătorul”.

Wozniacki – Mertens în prima semifinală a fetelor

Trecând spre tabloul feminin, astăzi s-a stabilit prima semifinală. Va fi Elise Mertens – Caroline Wozniacki. Mertens a trecut categoric (6-4, 6-0) de Elina Svitolina, iar Wozniacki de Carla Suarez Navarro, în trei seturi.

Elise Mertens, care până acum nu avea nicio victorie la Melbourne și cel mai bun rezultat într-un Slam era un tur trei la Roland Garros, își continuă seria de victorii și ajunge acum la a zecea. Azi a învins-o clar pe Elina Svitolina, într-un meci în care i-a ieșit cam totul. ,,A fost important să joc agresiv. Svitolina se deplasează repede, întoarce multe mingi. Așa că am încercat să fiu agresivă, să avansez și să vin mai mult la fileu.” În partea cealaltă, Svitolina spunea că nu a putut juca cel mai bun tenis al ei, asta și din cauza unei probleme la șold cu care s-a confruntat încă de la începutul turneului.

Rezultatul rămâne însă incredibil pentru Mertens. E în prima semifinală de Slam, are deja un titlu câștigat și o așteaptă pe Caroline Wozniacki. Iar aici, jocul danezei arată foarte bine; e în formă, e una dintre favorite, chiar dacă azi i-a trebuit un set în plus să treacă de esteta Carla Suarez Navarro (6-0, 6-7, 6-2). Wozniacki se întoarce astfel în semifinale la Australian Open după o pauză de șapte ani.

 

***

Ce-ți poți lua din Shop-ul 30-0

1.  Noul set de tricouri 30-0 Onederful

Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici. 

De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.

2. Noul tricou 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi