Anul românesc în tenis: performanțe mari de tot, amintiri grozave, plus consolidarea unui nou model de sportiv

Adrian Țoca | 2 decembrie 2015

Tenisul și-a asumat nu doar rolul de lider printre sporturile românești, ci și responsabilitatea impunerii unui nou model de sportiv. Unul care nu are nimic spectaculos: implică muncă, disciplină, seriozitate și modestie. Peste toate, încrederea în forțele proprii și răbdare pentru atingerea obiectivelor propuse.

A început curajos în 2013, a luat un avânt fantastic în 2014 și s-a confirmat în 2015. Saltul valoric fulminant al tenisului românesc este acum o realitate incontestabilă, susținută de rezultate palpabile și sonore, reconfirmate din nou și din nou la cel mai înalt nivel posibil. Nu e nimic mai greu în tenis decât să reiterezi. Să dovedești că o performanță anterioară n-a fost, eventual, întâmplătoare.  E exact ce au făcut în repetate ocazii jucătorii și jucătoarele din România de-a lungul acestui sezon; cu toții au avut sezoane bune, punctate de borne personale importante, de trofee dintre cele mai prețioase în sport și de salturi valorice consistente. A fost posibil pentru că s-au aliniat câteva momente importante: vârful sportiv al carierelor băieților de la dublu, maturizarea unui grup de fete excepțional de talentate și de diferite, plus dezvoltarea, confirmarea și menținerea la cel mai înalt nivel a Simonei Halep.

Petrecute în cascadă, toate aceste evenimente au transformat tenisul în – discutabil – sportul numărul 1 în România în materie de performanțe, luând în calcul frecvența și relevanța lor.

Din patru circuite profesioniste internaționale, România are un număr 1 la dublu și un număr 2 la simplu. Lor li se adaugă alt Top 10 de dublu, alte patru jucătoare în Top 100 de simplu feminin și trei în Top 100 la dublu feminin. În plus, echipa feminină a promovat al doilea an consecutiv, iar cea masculină s-a menținut în al doilea eșalon al Cupei Davis, în ciuda singurului punct nevralgic pe care îl are tenisul românesc, simplul masculin. Sunt rezultate personale puternice – să nu cădem într-o capcană a patriotismului gratuit -, dar efectul lor în plan mai larg este incontestabil.

Niciodată în istoria sa n-a mai avut tenisul românesc un asemenea grup divers de performeri, ale căror vârfuri de cariere să coincidă. Îndelung documentat și greu de explicat chiar și de către specialiști, altfel decât prin alinierea accidentală a energiilor unor părinți în stare să sacrifice totul pentru talentul copiilor lor, boom-ul de performanță actual iese și mai ușor în evidență când este pus în contextul sărac al sportului românesc per ansamblu. În vreme ce România adună tot mai rar performanțe relevante în disciplinele în care obișnuia să se numere printre campioni, tenisul este o excepție luminoasă și încurajatoare. Pentru al treilea an la rând, fetele și băieții trag linie înainte de Sărbători peste un bilanț grozav: 13 titluri și 6 finale în 2013, 19 titluri și 10 finale în 2014, iar acum, 10 titluri plus 18 finale în 2015. În zilele următoare vom vedea și concluziile acestui sezon pentru fiecare dintre ei.

Mai relevant decât concluzia concretă a acestor cifre este altceva: discuția despre exemplul pe care îl reprezintă toți componenții acestui fascinant grup de sportivi și sportive. Luați fiecare în parte, ei sunt modelele reale de care avem nevoie în sport și în societate. Vorbim despre persoane inteligente, cu un discurs public elevat și pertinent, care arată cu fiecare ocazie că știu ce au de făcut, unde vor să ajungă și cum să ajungă acolo. Etica muncii este exemplară și incontestabilă, iar felul în care se comportă în afara terenului completează pachetul. 2015 a ajutat la ilustrarea personalității acestor sportivi, pe care publicul mare a ajuns să-i cunoască și mai bine, în lumina mediatizării considerabil mai mare decât în alți ani, cu bune și cu relele acestei stări de fapt.

Am mai spus de mai multe ori că jucătorii de tenis ne obligă pe toți ceilalți să ne ridicăm nivelul, începând cu presa și continuând chiar cu suporterii în sine. Pe lângă că ne aduc performanțe și bucurii, nu o dată ei ne-au dat soluții și modele, transformându-se în surse de inspirație pentru noua generație de tineri sportivi și pentru fanii care cresc odată cu ei. În plus, deși ei sunt acolo, în focul luptei, au fost de multe ori mai lucizi decât noi toți, detașându-se primii de fierbințeala emoțiilor de pe teren și arătându-ne imaginea de ansamblu, indicându-ne ce anume este relevant cu adevărat în vânzoleala dintre victorii și înfrângeri, dintre trofee și lacrimi.

Eleganți, inspirați și articulați, demni și reținuți, jucătorii noștri de tenis n-ar putea fi mai diferiți în rest, atât ca joc, cât și ca personalitate. Or, inclusiv acest aspect le crește farmecul de grup. De la eleganța bărbătească a politicosului Horia Tecău la exuberanța în vorbă și stil de joc a Monicăi Niculescu. De la sclipirile tehnice ale lui Florin Mergea, la siguranța și robustețea de pe teren a Irinei Begu. De la tenisul world-class al Simonei Halep la promisiunile noii generații, în frunte cu Patricia Țig. De la înțelepciunea arătată de Raluca Olaru sau Alexandra Dulgheru la naturalețea și dezinvoltura Andreei Mitu. Fiecare în parte are argumente solide cu care să-și cucerească și inspire fanii. Fiecare ar putea fi, într-o viață care nu presupune antrenamente și zboruri preț de 48 de săptămâni pe an, un lider. Fiecare are istoria lui, are obstacolele lui de depășit, are fricile pe care și le-a înfrânt, are lucrurile de demonstrat, potențialul de îndeplinit. Fiecare în parte e un campion care merită aprecierea și susținerea noastră.  

 

Lista completă a titlurilor și finalelor românești în 2015 (ATP + WTA, simplu + dublu)

Titluri câștigate: 10

Simona Halep – simplu, Shenzhen
Horia Tecău – dublu, Rotterdam
Simona Halep – simplu, Dubai
Simona Halep – simplu, Indian Wells
Marius Copil/Adrian Ungur – dublu, București
Florin Mergea – dublu, Madrid
Florin Mergea – dublu, Stuttgart
Horia Tecău – dublu, WIMBLEDON
Irina Begu – simplu, Seul
Horia Tecău – dublu, Turneul Campionilor

Finale: 18

Monica Niculescu – dublu, Hobart 
Florin Mergea – dublu, Auckland
Florin Mergea – dublu, Montpellier
Horia Tecău – dublu, Sydney
Irina Begu – dublu, Rio
Alexandra Dulgheru – simplu, Kuala Lumpur
Florin Mergea – dublu, Casablanca
Horia Tecău – dublu, Nisa
Raluca Olaru – dublu, Nurnberg
Monica Niculescu – simplu, Nottingham
Florin Mergea – dublu, Halle
Patricia Țig / Andreea Mitu – dublu, București
Patricia Țig – simplu, Baku
Simona Halep – simplu, Toronto
Simona Halep – simplu, Cincinnati
Irina Begu/Monica Niculescu – dublu, Wuhan
Irina Begu/Monica Niculescu – dublu, Moscova
Florin Mergea – dublu, Turneul Campionilor

 

Momente de ținut minte

Horia Tecău: a câștigat primul titlu de Grand Slam, apoi a luat Turneul Campionilor și a urcat pe locul 1 în lume la perechi, alături de Jean Julien Rojer

Simona Halep: a jucat o semifinală de Grand Slam, a treia a carierei. A câștigat cel mai important trofeu al ei, Indian Wells. A terminat al doilea an la rând în Top 3, îmbunătățind rezultatul de anul trecut

Florin Mergea: a câștigat primul titlu de Masters, a jucat finala Turneului Campionilor și semifinală la Wimbledon, a încheiat anul în Top 8 și i-a învins de patru ori pe frații Bryan.

Irina Begu: a făcut câte o premieră la aproape fiecare nivel. Și-a îmbunătățit performanțele în Slamuri și în Premier Mandatory (sfert la Madrid). A câștigat al doilea titlu al carierei și a stat o perioadă în Top 30

Monica Niculescu: a jucat o nouă finală WTA (plus două titluri ITF), a ajuns până în turul IV la Wimbledon, egalându-și cea mai bună performanță în Slamuri.

Andreea Mitu: a avut o perioadă de grație în primăvară, cu debutul victorios în echipa de Fed Cup, primele victorii în WTA și performanța carierei la Roland Garros, unde a ajuns în runda a patra încă de la debutul la unul dintre cele mai importante turnee din lume.

Alexandra Dulgheru: și-a continuat cu succes lunga revenire printre jucătoarele de top, după probleme medicale infernale. A ajuns în finală la Kuala Lumpur și a fost om de bază în Fed Cup

Patricia Țig: apărută spectaculos printre prezențele notabile din tenisul feminin, Patricia s-a apropiat puternic de Top 100, după o perioadă în care a adunat primele victorii WTA la simplu. A jucat și prima ei finală la simplu, după ce o reușise și pe prima la dublu.

Raluca Olaru: a continuat să fie o prezență solidă în Top 100 mondial la dublu pentru al doilea an consecutiv, contribuind cu o finală la totalul românesc.

Echipele naționale: fetele au continuat seria victoriilor, învingând Spania la Galați și Canada în deplasare pentru calificarea în Grupa Mondială, a doua promovare în doi ani. Băieții s-au menținut în Grupa 1 a Cupei Davis.

 
* Foto: MediafaxFoto 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi