Anti Doping: Deznodământ dezamăgitor pentru Operaţiunea Puerto

Camelia Butuligă | 1 mai 2013

Anti Doping: Deznodământ dezamăgitor pentru Operaţiunea Puerto

Şapte ani după ce “Operaţiunea Puerto” a fost declanşată, judecătoarea Julia Santamaria l-a condamnat ieri pe Eufemiano Fuentes la un an în închisoare pentru “periclitarea sănătăţii publice”. Fuentes nu a fost acuzat de doping pentru că la data începerii cazului (2006) în Spania nu existau legi anti-doping. Lui Fuentes i s-a interzis de asemenea să practice medicina sportivă timp de 4 ani şi va plăti o amendă.

Ignacio Labarta, fost oficial al unei echipe de ciclism, a fost condamnat la 4 luni de închisoare. Ceilalţi oficiali acuzaţi, Manuel Saiz and Vicente Belda, cât şi Yolanda, sora lui Fuentes, au fost achitaţi. Acuzaţii care primesc pedepse de mai puţin de doi ani în închisoare în Spania de obicei nu execută pedeapsa.

Însă decizia care a provocat valuri de indignare a fost ca cele peste 200 de pungi de sânge şi plasmă confiscate de poliţie din birourile şi laboratoarele lui Fuentes să fie distruse.

Deşi operaţiunea s-a concentrat asupra ciclismului, în timpul procesului Fuentes a spus că a avut clienţi şi în alte sporturi, inclusiv fotbal, atletism, tenis şi box, deşi nu a declarat dacă i-a ajutat să se dopeze.

Fuentes are 10 zile la dispoziţie pentru a face apel.

 

Reacţii: “Dezamăgitor”, “jenant”

Agenţia mondială Anti Doping (WADA) a declarat că decizia este “dezamăgitoare şi neastisfăcătoare”. “Este jenant pentru Spania. Toată lumea ştie că am fi putut descoperi mai multe cazuri de doping dacă mostrele de sânge ne sunt puse la dispoziţie. A fost o experienţă dezamăgitoare de la început până la sfârşit, de la interzicerea accesului la dovezi până necooperarea permanentă, care continuă şi acum”, a spus Dick Pound, fostul şef al WADA.

“Ne-am implicat în acest caz tocmai pentru a avea acces la pungile de sânge şi plasmă confiscate. Împreună cu consilierii juridici spanioli şi cu Agenţia Anti Doping Spaniolă luăm în considerare posibilitatea de a face apel sau alte măsuri de atac în justiţie ” spune o declaraţie oficială a WADA

Agenţia spaniolă anti doping (AEA) a declarat că va contesta decizia tribunalului de a distruge pungile de sânge. “Nu considerăm povestea încheiată. Vom folosi toate resursele pe care le avem pentru a investiga în continuare”, a declarat şefa AEA, Ana Munoz pentru BBC Radio 5 live.

Andy Parkinson, şeful Agenţiei Anti Doping Britanice, nu este mulţumit nici el de verdict: “Este o dezamăgire uriaşă. Avem nişte informaţii care ne pot spune dacă şi cine a fost implicat şi nu putem să avem acces la ele. Este o dezmăgire mare pentru atleţii care sunt curaţi.” 

“Cred că autorităţile spaniole fac ce pot. Se luptă cu un sistem legislativ care nu recunoaşte faptul că dopingul este şi o problemă social, nu numai sportivă. Sperăm că o pot convinge pe judecătoare că aceasta nu este cea mai bună hotărâre.”

 

Andy Murray şi Feliciano Lopez, reacţii tranşante

Andy Murray pe Twitter: “Operaţiunea Puerto este o bătaie de joc…cea mai mare muşamalizare din istoria sportului? De ce ar decide tribunalul ca pungile de sânge să fie distruse? #muşamalizare”

Feliciano Lopez, pe Twitter: “Sunt foarte, foarte ruşinat de cum a rezolvat justiţia acestei ţări cazul Puerto.”

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi