Interviu 30-0 | Anna Blinkova: „Am înțeles că pot învinge cele mai bune jucătoare, că ele nu sunt undeva deasupra norilor”

Ciprian Rus | 7 februarie 2024

„Clasamentul nu înseamnă nimic. Zero! Când joci împotriva cuiva, nu înseamnă nimic dacă e în Top 10 sau dacă e în afara Top 100. (…) Scopul meu e să fiu consecventă, să am disciplină și să muncesc din greu. E singurul lucru pe care îl pot controla”


este partener principal al Transylvania Open

Dacă vreun fan al tenisului nu auzise încă numele ei, Anna Blinkova s-a prezentat din nou în acest start de sezon, odată cu spectaculoasa ei victorie din turul 2 de la Australian Open, unde a învins-o, după cel mai lung tiebreak din istoria turneelor de Grand Slam (22-20), pe Elena Rybakina.

Am vorbit cu Anna Blinkova, campioana din 2022 de la Transylvania Open, și despre recenta ei victorie de la Melbourne (o să-ți placă răspunsurile ei), dar am vorbit mai ales despre potențialul și învățăturile ei recente, despre așteptările pe care le are la Transylvania Open și despre școala de tenis din Rusia.

Interviul nostru cu Anna Blinkova e mai jos:

Anna, bine ai revenit la Cluj! Cât de importantă a fost victoria ta din 2022 de la Transylvania Open? Ți-a adus mai multă încredere? Ce simți că ai realizat după turneul câștigat aici acum două ediții?

Victoria din 2022 a fost absolut incredibilă! Tot anul acela visasem să fiu în Top 100. Mă gândeam la asta tot timpul, eram obsedată de idee și nu mai reușeam să câștig niciun meci. Era atât de multă presiune asupra mea încât nu mă regăseam. În octombrie 2022, ajunsesem pe locul 140. Până la final de an, mai urma să joc la Cluj-Napoca, plus încă două turnee. Deja reportasem visul să mai prind Top 100 pentru următorul sezon. În acel moment, brusc, m-am relaxat complet. Când a apărut prima listă a turneului de la Cluj, eram a 14-a în afara locurilor din calificări și cred că am avut confirmarea intrării în competiție cu abia o oră înaintea termenului limită. Până la urmă, am câștigat turneul venind din calificări. Am fost foarte relaxată pe tot parcursul turneului, nu aveam niciun fel de așteptări. Iar victoriile s-au legat miraculos, veneau, cumva, de nicăieri. Într-o săptămână, eram deja pe locul 80 WTA, visul mi se împlinise! Iar anul următor jucam pe tabloul principal de la Australian Open și la celelalte turnee de Grand Slam.

Deci viața mea s-a schimbat complet după momentul Cluj 2022. Am realizat ce mentalitate ar trebui să am pentru a juca la acest nivel. Sigur, această mentalitate nu e ușor de ținut tot timpul, pentru că e întotdeauna stres, întotdeauna avem așteptări, întotdeauna e presiune. Dar acum caut să mă calmez, încerc să nu mă mai las copleșită de așteptări.

Cum e experiența Transylvanian Open pentru tine? Ce face acest turneu atât de diferit, astfel încât e votat drept cel mai bun turneu 250 din circuit?

Eu am zis că e cel mai bun turneu chiar înainte de a fi votat oficial. Organizarea este la cel mai înalt nivel. Lounge-ul jucătoarelor, în care suntem acum, este cel mai bun lounge pentru jucători din lume. Canapele câte vrei, ai unde să te relaxezi, gustări și fructe peste tot, musli, sucuri, cafea, barista, ai totul! Sunt scaune de masaj, erau și ceva jocuri video la un moment dat. Apoi, terenurile de joc sunt frumoase: iubesc culorile, negrul și movul, sunt pur și simplu magnifice pentru un turneu feminin, îmi place suprafața. Sala de sport e foarte importantă pentru orice eveniment de tenis, iar sala de aici e mare, eu obișnuiesc să fac sprinturi, iar aici poți face și sprinturi în ea. Nu mai vorbesc de dotări, sunt excelente. Hotelul e chiar alături. Îmi plac și mașinile: te simți ca o regină când urci într-un Porsche. Centrul orașului nu e departe, chiar duminică am fost la o plimbare prin Piața Unirii. Îmi place restaurantul Toulouse, asta poate și pentru că mai nou locuiesc și mă antrenez în Franța, iar toată echipa mea este franceză.

Ce părere ai despre tabloul din acest an? Mulți spun că acesta e cel mai bun draw din istoria Transylvanian Open.

Într-adevăr, există o mulțime de jucătoare foarte bune, chiar și în „qualies” sunt nume mari. Multe jucătoare bune vin să concureze aici, pentru că le place acest turneu. Toate venim aici pentru a ne bucura de atmosferă și toate încercăm să rămânem cât mai mult. Toate suntem aici pentru a câștiga (zâmbește).

Ai venit la Cluj după cea mai importantă victorie din cariera ta, la recentul Australian Open și, poate, după cel mai frumos meci din acest an. Schimbă ceva meciul senzațional în fața Rybakinei felul în care vezi tenisul tău?

Da și nu. Această victorie m-a făcut să înțeleg că pot învinge cele mai bune jucătoare, că ele nu sunt undeva deasupra norilor, că totul este posibil. Dar, în același timp, înțelegi că nu este niciodată ușor și că oricine poate învinge pe oricine. Asta mie îmi spune că trebuie să rămân mereu disciplinată și să muncesc din greu în fiecare zi pentru a îmbunătăți nivelul tenisului meu. Pentru că toată lumea muncește din greu, toată lumea luptă, toată lumea vrea să câștige. Și am mai înțeles ceva, un lucru foarte important: clasamentul nu înseamnă nimic. Zero! Singurul scop al clasamentului e că îți permite să intri la anumite turnee. Alt sens al clasamentului nu văd. Când joci împotriva cuiva, nu înseamnă nimic dacă e în Top 10 sau dacă e în afara Top 100. În orice zi, orice jucătoare poate juca un tenis grozav și orice jucătoare poate avea o zi proastă. Trebuie să lupți pentru fiecare punct până la final.

Deci nu ai luat cu tine, în bagajul de Cluj, imaginile celor mai bune puncte ale tale din Australia?

Fiecare turneu este diferit. Am mers din Australia la Linz, de acolo am venit aici. Condițiile sunt foarte diferite, senzațiile sunt foarte diferite, setup-urile turneelor sunt foarte diferite. De exemplu, la antrenamente, am încercat să joc la fel cum am jucat în Australia și nu mai pot. Este totul diferit față de atunci: o nouă viață, o nouă zi, o nouă provocare. Fiecare zi e diferită. Și atunci, cuvântul-cheie este adaptare. Adaptarea la fiecare nouă zi. Trebuie să găsești soluții, să găsești starea potrivită în fiecare moment. În tenis, nu este niciodată la fel. Cred că e mai bine să nu car cu mine acele puncte din Australia. Sunt bune pentru amintiri, vor rămâne cu mine pentru tot restul vieții mele: și acel record din tiebreak, și acea victorie. Dar nu voi mai putea juca niciodată același tenis pe care l-am jucat acolo. Tot ce pot face e să încerc să fiu mai bună la fiecare meci care urmează.

Care sunt obiectivele tale pentru acest sezon? Ce vrei să obții, acum că ai început atât de bine?

Nu-mi place să-mi stabilesc obiective de clasament. Evident, visez să ajung în Top 50, Top 40, Top 30, dar încet, pas cu pas. Pentru mine, cel mai important este să îmi îmbunătățesc nivelul tenisului și să câștig meciuri, să câștig meciuri grele, să fiu consecventă. Încerc să fiu mereu consecventă, vreau să construiesc pe această consistență. Visez să câștig turnee, visez să ajung departe în turnee. Dar nu pot să vă spun ce număr vreau să fiu până la sfârșitul anului sau ce turneu vreau să câștig. Scopul meu este să fiu consecventă în fiecare zi, să am disciplină și să muncesc din greu. Pentru că acesta este singurul lucru pe care îl pot controla. Și acesta este singurul lucru care mă poate aduce în vârf.

S-a vorbit mult despre potențialul tău la începutul carierei. Unde simți că ești acum? Și care este următorul pas?

Într-adevăr, am fost numărul 3 în lume la nivel de juniori, în 2016 am făcut un salt de la Top 800 la Top 200. Apoi, am avut niște perioade grele. Unde sunt acum? Ei bine, cred că am bifat multe până în acest moment. Sigur, asta nu înseamnă că sunt mulțumită, că nu vreau mai mult. Dau totul pentru a fi cât mai bună.

Se vorbește mult în anturajul tenisului din România despre nevoia unui sistem, despre școli de tenis cum sunt cele din Cehia sau Rusia, care produc o mulțime de jucătoare foarte bune. Te consideri produsul unui astfel de sistem? Sau e vorba mai degrabă un efort individual?

Și una, și alta. În primul rând, contează educația părinților când ești mic: disciplina, etica muncii. În al doilea rând, cred foarte sincer că un sistem, oricât de bine pus la punct ar fi, nu i se potrivește oricui; ceea ce funcționează pentru mine nu funcționează pentru tine. Important, cel mai important, este să ai o echipă bună, o echipă grijulie, care să se ocupe de tine în ceea ce privește tenisul, fitness-ul, nutriția, recuperarea. E bine să fie totul în același loc, pentru că în tenis fiecare detaliu contează. Eu una m-am antrenat în multe locuri diferite, cu mulți antrenori diferiți. Erau buni toți, dar numai unii au funcționat pentru mine. Fiecare jucător trebuie să găsească mixul care îl ajută.

Conexiunea cu echipa trebuie să fie bună. Trebuie să existe încredere. Fără încredere, nu poți face nimic. Dar totul începe în copilărie cu părinții, cu educația, cu etica muncii. Din noiembrie 2021 sunt într-un centru de tenis din Cannes, Elite Tennis Center. Cred că am găsit locul potrivit pentru mine, am găsit echipa potrivită. Avem o relație foarte apropiată, foarte caldă. Simt un vibe de familie. Le spun mereu ce simt, iar ei mă ascultă mereu. Sunt fericită să fiu acolo.

Când am mers în Franța, eram, cred, 160 sau 180 în lume, eram și accidentată, nu jucam bine, eram într-o formă extrem de proastă. Iar după Wimbledon-ul de anul trecut am ajuns pe cel mai bun loc al meu în clasament, 34 WTA. Sunt, azi, produsul acestui „sistem”: am găsit locul potrivit și o echipă care mă ajută foarte mult.

Articol oferit de Banca Transilvania, partener principal al Transylvania Open

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi