Anett Kontaveit o învinge pe Simona Halep, câștigă finala Transylvania Open și se califică în premieră la WTA Finals!

Radu Marina | 31 octombrie 2021

Impresionantă astăzi, Anett Kontaveit merită din plin și trofeul Transylvania Open, dar și calificarea în premieră la WTA Finals. Dincolo, aceasta a fost prima finală a anului pentru Simona Halep. Și prima ei finală pe hard indoor în ultimii șapte ani.


este partener principal al Transylvania Open

Prea bună (și) azi. Așa a părut Anett Kontaveit în finala câștigată contra Simonei Halep la Cluj, un 6-2, 6-3 spectaculos, cu multe execuții superbe, cele mai multe din partea jucătoarei din Estonia. Impresionantă astăzi, Anett Kontaveit merită din plin și trofeul Transylvania Open, dar și calificarea în premieră la WTA Finals.

Este al doilea titlu consecutiv pentru Anett, favorită 2 la Cluj, după cel câștigat săptămâna trecută la Moscova, și al patrulea al sezonului; ea s-a mai impus la Cleveland și Ostrava. Cu punctele obținute la Cluj, Kontaveit va urca de săptămâna viitoare în top 10 – o altă premieră pentru ea.

De partea cealaltă, aceasta a fost prima finală a anului pentru Simona Halep. Și prima ei finală pe hard indoor în ultimii șapte ani. De asemenea, sunt 12 ani la rând în care Simona Halep a jucat cel puțin o finală WTA, un record pentru tenisul românesc.

Simona câștigase toate cele trei meciuri jucate cu Kontaveit până azi. O făcuse de fiecare dată foarte clar, în minimum de seturi, ultima dată la Australian Open 2020.

*

Simona Halep, care va pleca de la Cluj cu satisfacția unei săptămâni bune – cea mai bună de la revenirea ei în circuit – a avut un singur pasaj solid azi: ea a condus cu 2-0 în startului setului secund și a dat senzația că poate întoarce lucrurile. Însă Kontaveit a răspuns cu un tenis neiertător, un joc ofensiv de toată frumusețea – un joc pe care îl arată de săptămâni bune.

Ea a refuzat să facă un pas în spatele liniei de fund, a pedepsit serviciile slabe ale Simonei, și-a deschis terenul rapid și a atacat necontenit orice minge mai scurtă. Planul ei a fost să pună presiune pe Simona încă de la retur, să nu o lase pe româncă să aibă inițiativa; altfel spus, să nu o lase să joace. 

Meciul a început sub semnul echilibrului, cu multe reușite și puține erori, însă într-un ritm pe care Kontaveit – în forma ei actuală – a părut să-l susțină (mult) mai bine.

Doar câteva ezitări a avut jucătoarea din Estonia. Prima în game-ul al treilea, când a avut de salvat prima minge de break a meciului; a făcut-o fără probleme, în spatele serviciilor excelente: trei puncte consecutive, toate închise fie cu serviciul, fie cu următoarea lovitură.

De fapt, pe tot parcursul turneului, Halep și Kontaveit au fost cele mai eficiente jucătoare la serviciu – Simona pierduse un singur game de serviciu până în finala de azi. Însă l-a pierdut pe al doilea destul de repede, după câteva erori neforțate care i-au permis adversarei să se ducă la 3-1. Exact aici s-a rupt și echilibrul primului set și, doar un minut mai târziu, Anett s-a așezat (liniștită) pe bancă: 4-1.

Agresivă – la fel cum am văzut-o în toate meciurile ei de la Cluj -, precisă și foarte hotărâtă, Kontaveit a fost mai bună până aici. Inițiativa i-a aparținut, punctele mai lungi au fost rare, iar cele scurte au fost ale ei. Așa că break-ul de 5-1 n-a venit ca o surpriză; surpriza a fost mai degrabă procentul de sub 40% din dreptul punctelor câștigate de Simona în spatele primului serviciu. Ea a stat mult mai bine în celelalte meciuri de la Cluj: peste 90% în semifinala cu Kostyuk, peste 80% în meciul din sferturi cu Jaqueline Cristian, la fel și-n meciurile cu Gratcheva (unde a jucat cu dureri la spinare) și Gabi Ruse. 

Simona n-a servit rău nici cu Kontaveit, însă returile favoritei a doua de la Cluj au fost foarte solide. Dovadă, setul s-a încheiat cu alte două break-uri. Primul pentru Simona, al doilea pentru Anett Kontaveit, care a câștigat astfel și primul ei set în meciurile directe cu Halep (le pierduse, destul de aspru, pe primele șase).

Dincolo, Simona a pierdut primul ei set la Transylvania Open. Dar lucrul ăsta n-a părut să o afecteze. Dimpotrivă: atentă la retur și mai stăpănă pe ea în primele schimburi din setul al doilea, fostul lider mondial a reușit break-ul la zero, l-a consolidat în următorul game, când s-a distanțat la 2-0, și ne-a dat primele indicii că acest meci se poate juca și-n termenii ei. Cu puncte ceva mai lungi, cu lovituri mai rotunde (Anett le preferă pe cele plate și iuți) și schimburi conduse (și) de ea; în fine, cu mai multe greșeli – inclusiv neforțate – pentru o Kontaveit rămasă la fel de agresivă, dar nu la fel de răbdătoare. 

Doar că momentul bun al Simonei s-a lovit de hotărârea și încrederea lui Kontaveit, care, fără să clipească, și-a reluat ofensiva cu și mai mare poftă; ea și-a ținut serviciul, și-a recuperat break-ul, a legat alte trei game-uri la rând și și-a făcut rost de primele două trei de meci pe serviciul Simonei.

Simona le-a anulat pe toate, obligând-o pe Konteveit să servească pentru titlu. Și pentru calificarea la Turneul Campioanelor.

Ai fi spus că miza aceasta va apăsa greu pe umerii lui Anett, însă n-a fost cazul: cu patru puncte consecutive, Anett Kontaveit a trecut linia de sosire cu o ușurință remarcabilă. Ea va merge la WTA Finals și, dacă va juca în stilul acesta, va fi greu de bătut și acolo.

La rândul ei, Simona va rămâne cu satisfacția unei săptămâni bune la Cluj. Și cu sentimentul că a încercat tot ce-a putut încerca în această finală pierdută. A început lovind agresiv, dar nu atât de precis ca să poată rezista în schimburile dure cu o Kontaveit plină de încredere; a încercat apoi să varieze lungimea, să adauge mai mult top-spin loviturilor, pentru a-și împinge adversara în spatele liniei de fund. Chiar și în fața acestor mingi, Kontaveit a avut răspuns, lovind câștigător din orice poziție.

„Nu pot să spun că nu am încercat să schimb ceva, dar nu mi-a ieșit. Sunt supărată, bineînțeles, orice înfrângere mă supără, dar nu atât de tare încât să uit ceea ce am reușit săptămâna aceasta. Pentru că a fost o săptămână extraordinară și o să rămân doar cu lucrurile pozitive. Voi încerca încă o dată anul viitor. Dacă totul va fi OK, vin cu cea mai mare plăcere”, a spus Simona la conferința de presă de după meci.

https://twitter.com/WTA/status/1454853535208665092?s=20

https://twitter.com/TransylvaniaOpn/status/1454871036307062786?s=20Articol în curs de actualizare


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi