Andy Murray și Stan Wawrinka se califică și ei în optimile de finală. De-acum încep lucrurile (foarte) serioase

Andrei Năstase | 23 ianuarie 2016

Un concurs care începea exploziv, cu eliminarea lui Rafa Nadal în chiar primul tur, s-a cumințit teribil în ultimele zile, când favoriții și-au făcut loc, aproape fără excepție, în optimile de finală. Nouă dintre primii zece capi de serie au aglomerat un tabloul în care nu mai există niciun ascunziș.

În primul meci al optimilor, francezul Tsonga va încerca să repete recenta ispravă din sferturile de finală ale Roland Garros, unde reușea să treacă de Kei Nishikori în cinci seturi (6-3 în decisiv). Acum, meciul lor vine cu o etapă mai devreme, dar și cu câteva diferențe importante. Între ele, suprafața de joc: Tsonga a câștigat singura lor întâlnire de pe zgură, precum și singura întâlnire de pe iarbă. Pe hard, Nishikori s-a impus de cinci ori și a cedat o singură dată. În plus, chiar dacă au trecut patru ani de atunci, japonezul are amintiri plăcute din singurul meci jucat și câștigat în fața lui Tsonga la Australian Open: se întâmpla tot în optimi, iar Kei mergea în sferturi după alt meci de cinci seturi (tot 6-3 în decisiv).

După un meci care se anunță cât se poate de echilibrat, în concurs va intra omul care a dezechilibrat, în ultima perioadă, tenisul masculin. Novak Djokovic va fi mare favorit când îl va primi în teren pe Gilles Simon, simpaticul francez care ne spunea, glumind, că simte toată suflarea tenisistică în spatele lui și că toată lumea, mai puțin fanii lui Nole, speră ca el, Gilles, să-l scoată pe sârb – ajuns un soi de boogie man al circuitului – din concurs.

Numai că voința, chiar și colectivă, e una, putința – cu totul alta: Djokovic a pierdut ultimul meci în noiembrie trecut, la Turneul Campionilor, învins acolo în grupe de Roger Federer. De fapt, de la US Open și până azi, Nole a pierdut doar trei seturi de tenis: unul la Paris, în fața lui Wawrinka, celelalte două în grupele de la Londra. În plus, Simon va intra în teren știind foarte bine că l-a bătut pe Novak o singură dată din zece încercări, și asta se petrecea chiar la prima lor întâlnire: Marseille 2008.

Pe celălalt sfert de tablou, Federer și Tomas Berdych și-au văzut și ei, conștiincioși, de treabă. Cehul, favorit șase la Melbourne, a trecut în turul precedent de marea speranță a gazdelor, Nick Kyrgios, iar acum mai are un singur obstacol până în sferturile de finală: Roberto Bautista-Agut. Din nefericire pentru Tomas, spaniolul și tenisul lui traversează o perioadă foarte bună.

Bautista-Agut a câștigat turneul de la Auckland, chiar înainte de Australian Open, învingându-i acolo pe Isner sau Tsonga, între alții. Și după două meciuri de cinci seturi în primele tururi, spaniolul l-a întrecut în turul trei pe Marin Cilic, 6-5, 7-6(5), 7-5. Chiar și așa, Berdych, care a câștigat ultimele trei întâlniri directe cu Bautista, pornește favorit pentru sferturi.

Și Federer pornește primul în meciul contra lui David Goffin, numărul 16 mondial, dar dacă agilul belgian reușește să transforme sprintul într-un maraton, atunci am putea avea un joc pe cinste. Goffin, care a jucat finala Cupei Davis la sfârșitul sezonului trecut (pierdută în fața Marii Britanii), i-a luat set lui Federer și la Basel 2015, dar Roger s-a revanșat cu un scurt 6-1 în decisiv. Însă Roger, care s-a impus în toate cele trei întâlniri cu Goffin, a alternat momentele grozave cu câteva clipe de absență în meciul precedent, câștigat cu 3-1 la seturi în fața lui Dimitrov.

Cealaltă jumătate de concurs e dominată de Andy Murray și Stan Wawrinka, proaspăt calificați în optimi după două victorii previzibile (dar nu chiar ușoare), împotriva portughezului Sousa, respectiv a cehului Rosol.

Murray joacă pentru un loc în sferturi cu Bernard Tomic, căruia nu i-a cedat niciun set în cele întâlniri directe din circuit. În toamna trecută, Murray câștiga 7-5, 6-3, 6-2 în Cupa Davis. Andy, al cărui socru, Nigel Sears (antrenorul Anei Ivanovic) a leșinat și a fost dus la spital în timpul meciului Ivanovic – Keys, a muncit mult în fața aprigului Sousa, și pare într-o bună dispoziție de joc.

Dacă trece și de Tomic, scoțianul va juca în sferturi cu învingătorul dintre David Ferrer și John Isner. Spaniolul nu a pierdut niciun set până acum și îl conduce pe Big John cu 6-1 în duelurile directe. Americanul, favoritul 11 al turneului, a trecut în turul trei de Feliciano Lopez, 6-7(8), 7-6(5), 6-2, 6-4.

Stan Wawrinka, câștigătorul din 2014 al Australian Open, tocmai a ajuns și el la 400 de victorii în circuitul profesionist și încearcă să nu rămână prea mult acolo. Wawrinka se bate pentru un loc în sferturile de finală cu puternicul Milos Raonic, într-un meci dintre doi jucători care deja au câștigat câte-un titlul în 2016: Chennai pentru elvețian, Brisbane pentru Raonic, care-l depășea acolo în finală pe Roger Federer. Era pentru a doua oară în carieră când reușea să-l bată pe Roger, iar cu câteva zile înainte, la demonstrativul de la Doha, reușise să-l întreacă și pe Wawrinka, care-l conduce cu 4 la 0 în meciurile directe din circuit.

„În ultimele zile n-am prea avut voce. Poate fumez prea mult”, glumea, încă răgușit, Stan. „Adevărul e că am fost puțin răcit. Acum mă simt mai bine; atâta vreme cât mă pot mișca bine pe teren…asta e cel mai important.” Întrebat de următorul lui adversar, Wawrinka a spus că Raonic e un adversar periculos: „Nu m-a bătut niciodată, așa e, dar de fiecare dată au fost meciuri dure. În plus, el joacă foarte bine încă de la începutul anului, a câștigat deja primul titlu, la Brisbane, și l-a bătut acolo pe Federer. Totuși, cred că multe vor depinde de jocul meu, de cum voi juca eu, în ce stare voi fi sau cum voi servi; în general găsesc câteva soluții să-i fac break-ul, chiar dacă (Raonic) servește foarte bine”, mai spunea Stan.

Câștigătorul de aici va juca în sferturi cu învingătorul meciului dintre Monfils și Kuznetsov.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi