Andy Murray s-a întors! Revenirea lui Andy încurajează, readuce tenisul masculin mai aproape de cum arăta acum doi ani

Radu Marina | 19 iunie 2018

Andy Murray, din nou pe teren, după aproape un an, cu o evoluție încurajatoare cu Kyrgios. Între timp, Roger Federer câștigă de zor pe iarbă, Novak Djokovic continuă să lucreze pentru a reveni la cel mai bun nivel, Stan Wawrinka a învins și el, în vreme ce Rafa, bineînțeles, e proaspăt după titlul de la Paris. Circuitul masculin e tot mai aproape de a fi întregit

342 de zile au trecut de la ultimul meci jucat de Andy Murray în circuit, perioadă în care a trecut printr-o operație la șold, o recuperare dificilă, o ieșire din top 150 și multe îndoieli. Sau, în cuvintele lui, o perioadă în care a atins “punctul cel mai de jos” al carierei sale.

Marți, după aproape un an de zile de pauză și clasat pe locul 156 mondial, Andy s-a întors în circuit. Nu a făcut-o cu victorie, dar evoluția convingătoare cu Nick Kyrgios, la Queens, poate fi considerată o victorie în sine. Mai cu seamă că decizia de a intra în turneu a fost luată foarte târziu, cu destule rețineri. A fost 2-6, 7-6, 7-5 pentru Kyrgios, un jucător pe care Murray l-a dominat mereu (până azi, australianul câștigase un set în cinci meciuri), dar un tip pe care nu-l vrei adversar în primul tur, pe iarbă, după o operație și o pauză atât de mare.

https://twitter.com/TennisTV/status/1009088414895882240

Timp de un set și jumătate, nivelul lui Murray a fost surprinzător de bun – și tocmai ăsta e câștigul lui Andy din meciul ăsta. După operația suferită în ianuarie la șold existau destule dubii cu privire la forma scoțianului: va mai reuși să atingă un nivel acceptabil? Meciul cu Nick a arătat că tenisul lui Murray n-a plecat nicăieri. Retururile lungi și apăsătoare încă sunt acolo, contraatacurile și tranziția apărare-atac n-au plecat nici ele nicăieri, iar deplasarea, deși încă suferă pe alocuri, rămâne un pilon de bază al jocului său. “A returnat incredibil. Totul e la fel. Nu s-a schimbat nimic. Are nevoie doar de câteva meciuri în picioare”, spunea Kyrgios la finalul meciului despre Murray.

În felul acesta, Andy a reușit să câștige primul set destul de clar, să revină de la 2-4 la 4-4 în setul doi și să fie la doar două puncte de victorie în setul doi. Într-un final, efectele acestei pauze îndelungate s-au simțit. Nicio revenire nu e ușoară și am putut observa asta, parcă mai mult ca oricând, la Serena Williams, Novak Djokovic, Stan Wawrinka sau Vika Azarenka. La fel ca ei, nici Murray nu a reușit să păstreze același nivel o perioadă îndelungată de timp; a jucat în serii și a alternat puncte bine jucate cu multe erori consecutive, care într-un final au înclinat balanța în defavoarea lui.

Acesta este cea mai întâlnită ,,manifestare” a unui (mare) jucător la revenirea după o pauză îndelungată: toate loviturile sunt acolo, nu are nevoie de mult timp pentru a le pune în funcțiune, dar încă nu reușește să le lege cum trebuie și să intre în ritmul obișnuit. Și e firesc să fie așa: pentru a reveni la același ritm, trebuie să-ți recuperezi intensitatea, încrederea și reperele. Și pentru toate astea ai nevoie de meciuri și victorii.

Andy va reveni, cel mai probabil, la forma lui obișnuită, chiar dacă perioada complicată nu s-a terminat odată cu acest meci. A făcut primul pas, poate cel mai greu, iar de acum încolo speranța e că lucrurile se vor mai limpezi pentru el. Iubește prea mult acest sport pentru a nu încerca să-și mai dea o șansă: “În sport joci pentru a câștiga, dar când ești departe de ceea ce îți place să faci, realizezi că de fapt joci tenis pentru că iubești să faci asta. Nu am început să joc pentru a câștiga turneul de la Wimbledon sau pentru a ajunge numărul 1 mondial. Când eram copil nu am crezut niciodată că voi reuși asta, nu m-am gândit la astfel de lucruri. Am jucat tenis pentru că mi-a plăcut și am iubit acest sport. Și am continuat și voi continua să fac asta pe tot parcursul carierei mele.”

https://twitter.com/BBCSport/status/1009196123708448768

În afară de Murray, la Queens a mai evoluat azi Novak Djokovic, care i-a lăsat doar trei game-uri lui John Millman și se vede în turul următor cu Grigor Dimitrov, favorit doi. De altfel, Dimitrov și Kyle Edmund (care a trecut de Harrison) sunt singurii capi de serie care și-au câștigat astăzi meciurile; David Goffin, favorit 4, a fost eliminat de Feliciano Lopez (o eliminare care, ținând cont de istoricul lui Feliciano pe iarbă, nu ar trebui să mire prea mult), Kevin Anderson, favorit trei, a pierdut în trei seturi cu Leo Mayer, iar Tomas Berdych, favorit opt, a fost învins de Julien Benneteau.

Și la Halle s-au întâmplat lucruri relevante: Federer și-a mai adăugat o victorie pe iarbă (6-3, 6-4 cu Bedene) și a dus seria de meciuri câștigate la 17 pe această suprafață; Stefanos Tsitsipas a pus și el o nouă victimă pe listă, a trecut de Lucas Pouille, bifând a cincea victorie vs. top 20 în ultimele săptămâni, iar Borna Coric l-a eliminat pe Alexander Zverev, finalistul de anul trecut, într-un meci în care neamțul a părut nerefăcut după accidentarea suferită la Paris. De altfel, Sasha a spus că nu s-a putut antrena decât o dată de la RG încoace, insuficient pentru a face față unui adversar de calitate precum Coric.

Mihaela Buzărnescu continuă să adune victorii

Mergând acum spre circuitul feminin, la Birmingham, Mihaela Buzărnescu a mai bifat o victorie pe iarbă, 6-3, 4-6, 6-0 cu Timea Babos, și o va întâlni în turul următor pe Petra Martic, care a învins-o clar pe Coco Vandeweghe. În cazul unei victorii cu Martic, Mihaela s-ar putea reîntâlni cu Elina Svitolina, care a trecut de Donna Vekic și urmează să o întâlnească pe Alize Cornet.

Ce ar mai fi de notat pe tabloul de la Birmingham e victoria în două seturi a Petrei Kvitova în fața Johannei Konta și reîntâlnirea Garbine Muguruza – Barbora Strycova. Ultima dată când s-au văzut pe iarbă (Eastbourne 2017), n-a ieșit prea bine pentru Muguruza, fiind învinsă categoric de cehoaică, izbutind un singur game.

La Mallorca, celălalt turneu WTA care se desfășoară în săptămâna aceasta, Sorana Cîrstea a fost învinsă în trei seturi (2-6, 6-3, 6-2) de Johanna Larsson, Victoria Azarenka a reușit o victorie în extremis cu Stefanie Voegele (6-7, 6-3, 7-5), iar Anastasia Sevastova și Lucie Safarova au obținut primele succese pe iarbă în acest an, după victorii la Svetlana Kuznetsova, respectiv Marta Kostyuk.

 

***

Simona Halep este, de acum, campioană de Grand Slam. O performanță istorică, a cărei însemnătate merită contextualizată. Cu șase ani de experiență în spate, echipa Treizecizero s-a pregătit pentru a putea pune în pagină Povestea Primului Slam. Nu o rata!

“Simona Halep. Povestea Primului Slam” este, la fel ca toate celelalte apariții editoriale Treizecizero, o revistă atent îngrijită, un produs premium de pus în colecție. Dedicată unei performanțe unice, publicația este o combinație între cuvânt și fotografie, între frumusețea detaliilor de atmosferă, profunzimea analizelor și emoția imaginilor. Ea oferă o imagine amplă asupra drumului parcurs de Simona Halep pentru cucerirea Primului Slam: apariția în elită, ratările premergătoare marelui triumf, oamenii care i-au fost alături și, bineînțeles, punctul culminant – turneul la care s-a petrecut totul.

Precomandă revista de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi