Andy Murray, retragere de ziua lui. Ratează Roland Garros? “Aș fi surprins să pot juca la Paris”

Adrian Țoca | 15 mai 2013

Andy Murray, retragere de ziua lui. Ratează Roland Garros? “Aș fi surprins să pot juca la Paris”

LATER UPDATE: Andy Murray a declarat că, la acest moment, este ‘puțin probabil’ să participe la Roland Garros, din cauza durerilor la spate. Întrebat de jurnaliști, la Roma, dacă va avea nevoie de o operație la spate, britanicul a spus că nu știe: “E o problemă care datează din 2011. Aș fi foarte surprins dacă voi juca la Paris, e cel mai fizic Slam dintre toate”, a mai spus Murray, care intenționează să își acorde 4-5 zile de odihnă, apoi să decidă în funcție de cum se va simți la acel moment.

Dincolo de vestea proastă dinspre Muzz, dacă el va decide să nu vină la Paris, asta va avea implicații majore asupra turneului și din alt punct de vedere. Rafa Nadal va urca automat între primii patru capi de serie, indiferent dacă va câștiga sau nu la Roma. La rându-i, Federer ar redeveni favorit numărul 2. 

Nu doar Murray se declară neliniștit în privința prezenței la Paris. Agnieszka Radwanska s-a retras din turneul de la Bruxelles, programat pentru săptămâna următoare, și a spus că e foarte îngrijorată nu doar în ce privește RG, dar și legat de Londra. Din cu totul alte motive ar putea rata Bernard Tomic al doilea Slam: tatăl său a spus că e posibil ca Bernie să nu vină la Paris, nedând alte explicații. Cel mai probabil, problemele din familia Tomic sunt departe de a fi rezolvate. După scandalul recent, lui John Tomic i se retrăsese acreditarea de la Roland Garros.

În fine, o retragere certă de astă dată implică o româncă: incomplet refăcută din păcate, Alexandra Dulgheru s-a retras de pe tablou.

 

 ***

 

În pofida declarațiilor pozitive din ultimele săptămâni, Andy nu reușește să dea fanilor săi prea multe motive de speranță în ceea ce privește Roland Garros. După Roma, Murray ajunge la un bilanț de 3-3 pe zgură în 2013 (înfrângerile precedente, la Wawrinka și Berdych), iar Queens, adică primul turneu pe iarbă, n-ar putea fi mai departe în clipa asta pentru britanic. Nici faptul că azi și-a sărbătorit ziua nu l-a ajutat prea mult: numărul 2 mondial a pierdut la Marcel Granollers, dar nu oricum, ci decizând să se retragă la 3-6, 7-6. O nouă ieșire prematură din turneul la care, în 2011, a fost extrem de aproape să-i oprească seria de victorii consecutive a lui Novak Djokovic și să joace o finală de Masters pe zgură; a fost atunci una dintre cele mai frumoase partide ale anului, însă diferența între prestația lui Murray pe zgură din 2011 și cea de acum e ca de la cer la pământ. 

În pofida felului ușor frustrant în care a obținut victoria, Granollers a fost, totuși, jucătorul mai bun mare parte din timp. Andy a fost sâcâit pe cam tot parcursul meciului de dureri la șold, motiv pentru care a chemat și trainer-ul, la 1-2 în setul secund. Gestul i-a atras câteva fluierături exagerate din partea publicului, nu tocmai cadoul pe care ți l-ai dori de ziua ta. Înainte de asta, Granollers făcuse un meci solid, insistând cu succes pe reverul britanicului, rever pe care l-a prins într-o zi nu tocmai fastă, poate și din cauza durerilor la șold. Marcel a mai obținut multe puncte utile cu veniri inspirate la fileu, finalizate, de multe ori, cu volee inspirate.

Însă scenariul după care s-a desfășurat setul secund merită un premiu pentru dramă. Întâi am început cu cel mai frumos game al meciului, primul din setul secund: o nebunie de peste 12 minute, punctată cu multe răsturnări de situație, execuții superbe și schimburi foarte bune; totul, asezonat cu câteva picături de ploaie.

După time-out-ul medical, Murray a pierdut la zero următoarele două game-uri. Era 6-3, 4-1 și 40-15 și senzația că Andy a abandonat orice speranță sau luptă. Dar Muzz a revenit dintr-o dată în joc, semn că întotdeauna e greu să-ți mai stea mintea la joc și să te ții de planul de până atunci după ce ți-ai văzut adversarul primind îngrijiri medicale chiar sub ochii tăi.

Britanicul a câștigat două game-uri, apoi l-a primit cadou pe al treilea de la un Granollers ușor amețit de revenirea bruscă a adversarului său. La 4-4, spaniolul a făcut iar break, dar n-a putut închide, pierzându-și din nou serviciul. De unde părea scăpat în învingător, Marcel a avut de salvat o minge de set la 5-6. S-a ajuns, târâș-grăpiș, în tie-break, unde caruselul răsturnărilor de situație și al mini-break-urilor a continuat.

Ajuns la 5-4 și cu două servicii în mână, Granollers a izbutit cumva performanța de a pierde setul, atrăgându-și privirile pline de reproș ale britanicului. Nu-i glumă. Și-am aflat, secunde mai târziu, de ce. Deși câștigase setul secund, Murray a decis să nu mai continue meciul și-n decisiv. Crazy stuff și un final bizar, dar care se potrivește cu scriptul după care s-a jucat manșa a doua.

O decizie corectă, menită să-i conserve forțele, dar care nu-i va aduce deloc un PR bun britanicului. Ce-i drept, e de apreciat că Murray nu a abandonat la 1-4, însă e greu de spus cât la sută din revenirea lui s-a întâmplat pentru că el și-a dorit-o, și cât la sută s-a cauzat lui Granollers. 

Culmea culmilor, bizareria bizareriilor? Singurele două retrageri din cariera britanicului au venit ambele de ziua lui. Precedenta s-a petrecut în 2007, la Hamburg, și s-a lăsat cu urmări serioase. Accidentat la încheietură, Murray a ratat, ulterior, atât French Open, cât și Wimbledon-ul. Să sperăm că nu va mai fi cazul și acum.

 

 

Eliminarea lui Murray continuă curățarea capilor de serie de pe jumătatea inferioară a tabloului. Au ieșit prematur Haas, Almagro (ieri), iar astăzi, pe lângă Muzz, a mai părăsit turneul și Jo Tsonga, la rându-i cu un sezon de zgură sub standarde. Francezul a pierdut la Jerzy Janowicz. Sau Jerzy Dropshot-owicz, polonezul făcând iar risipă de faimoasele sale scurte. O victorie solidă pentru JJ, care dispăruse un pic din prim-plan în ultima perioadă. În fapt, e primul lui succes la un jucător de top 10 după turneul de la Paris de anul trecut, la care și-a făcut apariția în prim-plan. Motiv pentru Janowicz să sărbătorească momentul un pic cam exagerat: și-a rupt tricoul după modelul Djokovic. Pentru el, urmează acum alt francez: Richard Gasquet.

A mai trecut mai departe și Gilles Simon (l-a eliminat pe Youzhny), francezul urmând să-l reîntâlnească pe Roger Federer. Simon a fost mereu un jucător incomod pentru Federer. L-a bătut în primele două meciuri directe (ambele în 2008, ambele pe hard, ambele cu revenire de la 0-1 la seturi), apoi, la Australian Open 2011, a revenit de la 0-2 la seturi, pierzând, totuși, decisivul cu 6-3. O să fie un test interesant pentru Federer, de văzut dacă elvețianul va confirma semnele bune din meciul cu Starace. N-ar fi exclus ca Simon să-i 

La rându-i, Stanislas Wawrinka s-a retras, previzibil, din turneu din motive medicale, lăsându-i cale liberă lui Dolgopolov pentru un meci cu Djokovic. Stan a luat decizia corectă; avea nevoie de o pauză înainte de Roland Garros, turneu la care probabil că marii favoriți nu și-l vor dori pe sfertul lor de tablou.

 

Racheta cu care Delpo a câștigat US Open a ajuns la Papa Francisc

În alte știri, inevitabilul s-a produs: Del Potro l-a întâlnit pe Papa Francisc, a cărui origine, după cum bineînțeles se știe, e argentiniană. Uriașul blând și-a dorit mult onoarea de a-l întâlni pe Sfântul Părinte, eveniment despre care a tweet-uit apoi, foarte fericit.

 

 ”A fost o experiență incredibilă să-l întâlnesc pe Papa Francisc, e ceva ce n-o să uit niciodată. E un vis devenit realitate pentru cineva ca mine. Am fost foarte emoționat înainte să-l cunosc, să-l felicit și să discut cu el. A fost foarte drăguț cu mine. Toată lumea știe cât de modest și de umil este. E o zi pe care n-o s-o uit niciodată”, a spus Juan Martin despre eveniment. Delpo i-a făcut cadou Sfântului Părinte racheta cu care a câștigat unicul Slam din carieră, US Open 2009.

La întâlnire au mai participat și alți argentinieni, Carlos Berlocq și Horacio Zeballos, precum și sud-africanul Kevin Anderson, croatul Marin Cilic și mexicanul Santiago Gonzalez. 

 

 | Fan al lui Murray? Citește:  Cărți de poveste | Povestea completă și extraordinară a lui Andy Murray, Campion

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi