Anca Todoni e campioană la nivel WTA 125K, câștigă titlul de la Bari, cel mai important al carierei ei de până acum

Radu Marina | 9 iunie 2024

Anca Todoni a câștigat turneul WTA 125k de la Bari după victoria obținută cu Panna Udvardy din finală. Anca s-a impus, 6-4, 6-0 și își trece în palmares primul ei trofeu la nivel WTA, și cel mai important al carierei de până acum.

Anca Todoni a câștigat turneul WTA 125k de la Bari după victoria obținută cu Panna Udvardy din finală. Anca s-a impus, 6-4, 6-0 și își trece în palmares primul ei trofeu la nivel WTA, și cel mai important al carierei de până acum.

Clasată la startul săptămânii pe locul 179, Anca face un salt semnificativ odată cu acest trofeu și arată de ce e considerată una dintre cele mai promițătoare jucătoare din România. Cu performanța din această săptămână, Anca se alătură Soranei Cîrstea pe o listă scurtă de jucătoare din România care au câștigat un trofeu WTA la vârsta de 19 ani. În 2008, tot la 19 ani, Sorana cucerea turneul de la Tashkent.

În drumul către acest trofeu, Anca a avut de trecut câteva teste dificile, deși a pierdut un singur set în cele cinci meciuri. A învins-o în primul tur pe Fiona Ferro (6-3, 6-0), favorita 8 a turneului, pe Elvina Kalieva (6-4, 6-2) în turul doi, și pe Eva Lys în sferturi, 6-2, 7-5. În semifinale, Anca a avut cea mai grea misiune, pe care a trecut-o cu bine: a revenit de la 2-6, 1-3 și break în decisiv cu Nadia Podoroska, locul 59 și favorita principală a turneului. În finală, românca nu i-a dat nicio șansă jucătoarei din Ungaria, Panna Udvardy.

În finala cu aceasta din urmă, Anca nu a avut de apărat nicio minge de break, a dominat meciul, iar procentajele la serviciu au fost excelente: 74% puncte câștigate cu primul serviciu și 68% cu al doilea.

De oriunde te-ai uita la acest rezultat, el e unul important pentru Anca și pentru ce urmează de aici încolo pentru ea și cariera ei. Pe de o parte, vorbim de un turneu unde patru din cele cinci adversare pe care le-a învins au fost mult mai bine clasate decât ea. Pe de alta, evoluția ei, într-un singur an, e absolut remarcabilă: în decurs de un an a urcat peste 700 de locuri în clasamentul WTA iar acum, în urma acestui succes, ea e la câțiva pași de intrarea în top 100.

Anca va urca cel puțin până în jurul locului 136 după acest turneu și, probabil, intrarea printre primele 100 de jucătoare ale lumii e un obiectiv care se poate îndeplini până la intrarea pe hardul american. Însă momentul când se va întâmpla asta e mai puțin important: filosofia Ancăi și a echipei ei (se pregătește la Arc Pro Tenis alături de echipa Artemon Apostu – Adrian Cruciat – Adrian Gavrilă, club de tenis cu care colaborează și Raluca Olaru) e aceea de a nu grăbi neapărat această ascensiune, de a construi organic – o strategie ce s-a dovedit câștigătoare în ultimele 12 luni.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi