Ana Bogdan: „Un set pierdut clar mă motivează și mai mult. Există o răutate așa în mine, o dorință nebună de a câștiga”

Adrian Țoca | 30 mai 2018
Ana Bogdan:

„Nu atât că mă ajută experiența Australian Open, dar este un lucru pe care vreau să-l depășesc. E un pas pe care vreau să-l fac înainte. Adică să joc în săptămâna a doua la un Grand Slam.”

Roland Garros este oferit de

(Corespondență din Paris)

Nu te-ai aștepta, poate, de la Ana Bogdan să aibă latura asta, dar e îmbucurător să auzi o jucătoare de-a noastră vorbind deschis despre cum o situație de adversitate o motivează suplimentar. Ana își descria propriul ei roller-coaster (termen potrivit și folosit de ambele românce care au jucat pe terenul 4 azi) din meciul cu Vondrousova, când am întrebat-o dacă îi este greu sau ușor să se reseteze după un set pierdut la scor, precum al doilea.

„Nu e greu, nu. După un set pierdut clar, mă motivez și mai mult. Și sunt și mai determinată. Pot să spun că există o răutate așa în mine, o dorință nebună de a câștiga, de a juca și mai bine.”

Tot în termeni similari a povestit și momentul de cumpănă de la 4-4 în decisiv. La care admite zâmbind că putea să nu ajungă, că putea să închidă mai repede:

„În primul set am jucat foarte bine, am luat mingea devreme, am fost agresivă, îi luam din timp. Iar în setul doi cred că am înmuiat un pic jocul, iar ea a scos mult mai multe mingi, s-a mișcat mult mai bine. În setul al treilea, la 4-1 nu pot să spun că m-am relaxat, că eram încă focusată pe meci. Dar eram foarte încordată; simțeam că se apropie victoria și am început să mă gândesc la asta, în loc să mă gândesc la următoarele puncte. Dar în final am luptat și am câștigat.

Nu mai știu câte mingi de break am salvat la 4-4, dar știu că de fiecare dată când avea avantaj, mă motivam și mai tare, și mai tare. Și am ținut cu dinții de scor. A fost foarte important, pentru că urma la serviciu la 5-4”.

Unde mai pui că venea și ploaia. „Am văzut la un moment dat, la 5-4, când am schimbat terenul, am văzut niște nori destul de negri și mi-am zis că trebuie să închid acum. Am făcut tot ce-am putut pentru asta”, râde ea.

Ana are acum victorii la toate turneele de Grand Slam: făcuse turul 3 la AO și turul 2 la Wimbledon și US Open, dar la Paris încă nu câștigase pe tablou. Avea, în schimb, niște experiențe în calificări care au avut și ele relevanța lor, aveam să aflăm. Dar e bine că a spart gheața și la Roland Garros:

„Da, chiar. Nu m-am gândit la asta. Clar că sunt fericită, mai ales că am avut parte de un meci foarte puternic pentru primul tur. Știam că am o adversară dificilă și că este determinată, e îndrăzneață, e mai tânără decât mine și a avut rezultate excepționale anul trecut, deci m-așteptam să fie un meci dificil. Sunt foarte fericită că sunt în turul 2 și aștept cu nerăbdare chiar și meciul de dublu, de mâine.

Este pentru prima dată când voi juca dublu la un Slam.”

Ne îndreptăm cu privirea spre meciul următor, cel cu Angelique Kerber, pe care Ana deja încearcă să-l apuce de undeva.

„Clar mă aștept la un meci care se va juca punct cu punct, până la final și va fi mult mai antrenant decât cel de azi. E clar că va fi o nouă experiență pentru mine și mă voi bucura pe deplin. E tot stângace, a fost un antrenament bun meciul acesta. Kerber dă destul de plat și are anumite pattern-uri în joc, o tactică pe care o aplică în meciuri. O să fiu atentă la chestia asta. Da, mă uit la adversare. Vorbesc și cu Gabi, cu antrenorul meu, se uită și el mereu și îmi spune lucruri. Dar nu rămân bătute în cuie, pentru că adversara poate să schimbe și ea în meciul cu mine. Dar sunt informații pe care le am acolo și pe care aș putea să le folosesc, dacă va fi nevoie.”

Am întrebat-o dacă există meciuri care îi captează atenția într-un mod diferit, pe care le așteaptă mai mult ca pe altele, așa cum fanii ‘încercuiesc’ anumite meciuri pe care le așteaptă mai mult ca pe orice, sau cum jurnaliștii cuprind unele meciuri în niște fire narative. E interesant de aflat că Ana o stresează mai puțin meciul propriu-zis, cât mediul.

„Înaintea unui astfel de meci, mă gândesc nu atât la meciul în sine, cât la atmosfera în care se va juca. Pentru că eu n-am mai jucat până acum pe arenele mari de aici. Dar până la urmă trebuie să mă obișnuiesc cu lucrul ăsta. Acum doi ani jucam prima dată în calificări la turneele de Grand Slam și mi se părea ceva incredibil și parcă de neatins, ceva de visat, iar atmosfera era încărcată și eu eram un pic panicată la început. Acum deja nu mai simt lucrul ăsta. Și azi a fost o atmosferă pe teren ca pe o arenă mare. Le mulțumesc spectatorilor pentru susținere. În multe momente din meciul de azi m-au ridicat. Când eu eram căzută și simțeam că meciul era parcă împotriva mea, că ei îi intră toate mingile, iar mie nu-mi mai intră nimic, atunci erau momente când cineva striga. Și clar m-au ridicat așa.”

Dar, rezumă ea, cu referire la meciul cu Kerber: „E clar că intri mult mai motivat și mai determinat cu astfel de adversare, încerci să faci 200 la 100, pentru că nivelul este cel mai ridicat. Și atunci și tu trebuie să te ridici. Poate chiar mai mult de atât.”

Apropo de obișnuințe, sezonul Anei curge și el într-o altă dinamică decât precedentul. A avut de gestionat câteva accidentări, spune ea, comparativ cu 2017, când a jucat aproape fiecare turneu pe care și l-a propus. „Am ratat Indian Wells și Miami din cauza spatelui, iar acum am ratat Roma și Nurnberg din cauza cotului. N-am jucat foarte mult pe zgură. La Madrid am avut o durere destul de puternică la cot, care m-a ținut până acum. E ok acum. Aici oricum nu contează dacă te mai doare ceva sau nu, uiți de orice!”.

Spune ea, asta n-o afectează neapărat, pentru că nu e genul care să aibă musai nevoie de multe meciuri în picioare, ne spune. „Nu țin neapărat să am meciuri, nu. La Wimbledon, anul trecut, nu am avut niciun turneu pe iarbă înainte. Nu contează foarte mult lucrul ăsta pentru mine, contează să mă simt bine, să simt mingea, terenul.”

Am întrebat-o dacă faptul că are deja o experiență de tur 3 la un Slam, reușită la Melbourne, îi vine în ajutor aici. Ocazie pentru o altă declarație interesantă: „Nu atât că mă ajută experiența Australian Open, dar este un lucru pe care vreau să-l depășesc. E un pas pe care vreau să-l fac înainte. Adică să joc în săptămâna a doua la un Grand Slam.”

 

***

Ia-ți din Shop „30-0 Tee” și pune-te pe făcut puncte! Asigură-te că ești mereu la conducerea scorului cu un tricou care te scoate în evidență ca fan al tenisului (și limpede că spune ce site citești :D). Disponibil pe negru, alb și gri aici.

De asemenea, în Shop mai ai doar pe durata Roland Garros până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 până în noiembrie. Profită de ele aici.

 

 

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi