Ana Bogdan: un meci strâns și o replică bună cu Konta, în primul ei meci pe o arenă mare la Wimbledon. Cum s-a văzut evoluția româncei

Treizecizero | 2 iulie 2019

Pentru meciul Anei Bogdan, ne-am gândit să invităm o voce neutră să analizeze evoluția ei; așa că Mert Ertunga revine ca autor pe 30-0. Mert este un fost jucător (de două ori cel mai bine clasat jucător turc) și antrenor de tenis și fost căpitan al echipei de Cupa Davis a Turciei; actualmente jurnalist la […]

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Pentru meciul Anei Bogdan, ne-am gândit să invităm o voce neutră să analizeze evoluția ei; așa că Mert Ertunga revine ca autor pe 30-0. Mert este un fost jucător (de două ori cel mai bine clasat jucător turc) și antrenor de tenis și fost căpitan al echipei de Cupa Davis a Turciei; actualmente jurnalist la Tenis Dunyasi, cea mai importantă publicație de tenis din Turcia, și la Tennis with an Accent. A mai scris un articol pentru 30-0 în publicația Simona. Povestea Primului Slam. Îl puteți citi și pe site-ul său.

Câștigându-și locul pe tablou, Ana Bogdan a intrat în turul întâi de la Wimbledon pe un val de încredere, după ce a câștigat trei meciuri contra unor adversare cu stiluri diferite. În plus, Ana a reușit cea mai bună evoluție a ei în ultimul tur de calificări, contra Mariei Bouzkova, a 13-a favorită a calificărilor – și care între timp a câștigat, ca lucky-loser, ieri pe tabloul principal. Pe Bouzkova, Bogdan a învins-o sonor, un 6-3, 6-1 în care a jucat un impecabil tenis de pe baseline. 

Ana avea nevoie să producă un alt tenis grozav ca să poată trece de a 19-a favorită a turneului, Johanna Konta, care a venit la Wimbledon ca una dintre jucătoarele așteptate să ajungă departe în turneu, după recenta ei evoluție excelentă de la Roland Garros. Deși n-a ajuns nici măcar în sferturi la vreunul din cele două turnee premergătoare pe iarbă la care a evoluat, suprafața de la Wimbledon i se potrivește perfect pe stilul ei, un tenis bazat pe atac. În plus, are și susținerea publicului de partea ei, ori de câte ori intră pe teren. 

Deloc surprinzător, meciul avea să se decidă, mai mult sau mai puțin, în termenii impuși de Konta, cu Bogdan bazându-se în principal să fie consistentă și să-și mențină redus numărul erorilor neforțate. Konta a căutat să execute planul ei A, bazat în general pe obținerea de puncte gratis cu serva sau să închidă punctul din a doua minge. De asemenea, să lovească retururi agresive ori de câte ori oportunitatea se prezenta. 

Ana și-a făcut partea ei de treabă, reușind un meci curat în cea mai mare parte. A comis doar șase erori neforțate în primul set (**vezi explicația mea de la finalul textului despre numărarea erorilor neforțate). Diferența a fost că britanica a făcut o treabă excelentă cu plasamentul primului serviciu, suficient cât să poată închide punctul cu următoarea minge, executând astfel combinații 1-2 cu care nu i-a permis Anei să intre și să construiască raliuri de pe baseline.

Obiectivul Johannei a fost, evident, să stea agresivă pe retururi, astfel încât să obțină câte un break pe set, suficient cât să preia conducerea în fiecare set. Ca să poată face asta, a avut nevoie și de ceva ajutor din partea româncei, poate un procentaj mai mic pe primul serviciu sau poate câte o eroare neforțată venită într-un moment deloc prielnic, care să ajute cauza britanicei. În ce privește greșelile neforțate, Ana n-a fost de clintit, cum am notat mai devreme. Dar a avut, în schimb, probleme cu primul ei serviciu, punând în teren doar 15 din 32 de servicii, pentru un procentaj de 47 la sută. Problema pentru Konta a fost, însă, că la rândul ei a avut o zi inconstantă, cel puțin în priul set. 

Spre exemplu, când Konta a condus cu 5-4 și 15-0 pe serviciul Anei, s-a înscris brusc într-o serie de patru erori neplăcute cu care a pierdut game-ul. A ratat un rever trimis prea adânc pe un serviciu secund, apoi a adăugat alte trei erori de rutină cu reverul, deși era într-o poziție de a câștiga toate acele puncte. Ana, cu jocul ei solid și consistent de pe baseline, nu a fost predispusă la asemenea erori, și asta e ceea ce a ținut-o în primul set. 

Așadar, era nevoie ca cineva să producă ceva, pentru ca primul set să se decidă. Ca una dintre cele două jucătaore să găsească o fereastră, fie trebuia ca una dintre ele să-și asume niște riscuri și să forțeze nota, fie ca adversara ei să facă greșeli neprevăzute, fie o combinație între cele două. Și iată ce s-a întâmplat la 6-5.

—Servind la 15-0, Bogdan a găsit primul serviciu, iar Konta a returnat scurt. Ana a intrat în teren, poate o idee prea târziu, și a trimis un forehand agresiv în colțul de egalitate, dar un pic prea lung. Abia a cincea ei eroare din set.

—Punctul următor, la 15-15, Konta a jucat un punct excelent, deschizându-și terenul cu un forehand ascuțit în cross-court (una dintre loviturile ei preferate) și executând apoi reverul în terenul liber. Ana a ajuns la el, dar n-a putut trimite mingea înapoi peste fileu.

–La 15-30, Ana a ajuns la o scurtă a Johannei nu tocmai bine executată, dar a trimis-o în out, cu siguranță o ratare pe care a regretat-o.

—La 15-40, Bogdan a avut jumătatea de avantaj liberă în terenul lui Konta, dar a ratat un rever cross, trimițându-l în out. A șasea eroare neforțată a ei în set, a doua în acest game.

Această serie de patru puncte a decis setul în favoarea Johannei, 7-5. De asemenea, de notat că Ana a jucat cu serviciul doi la 15-15 și la 15-30, ceea ce i-a permis adversarei ei să construiască acele două puncte pornind de la două retururi solide, cu care și-a făcut rost de cele două oportunități de set. 

În sumar, un set foarte strâns s-a decis la o diferență minoră într-un final în care balanța s-a înclinat în favoarea jucătoarei britanice. Bogdan a fost cu certitudine jucătoarea mai consinstentă – 15 erori neforțate a făcut Konta, față de cele 6 ale Anei – dar n-a putut să treacă în avantaj, pentru că Jo și-a câștigat serviciile în bună măsură datorită plasamentului serviciului (a câștigat 17 din cele 22 puncte în care a pus primul serviciu în teren, și a servit primul la 63 la sută). Iar în acel ultim game, când a contat cel mai mult, a luat inițiativa punctelor pe retur, pe când Ana a șovăit mai mult decât o făcuse până atunci.  

Setul secund a început în mare măsură la fel ca și primul, dar puteai vedea cu ochiul liber că Johanna juca cu mult mai multă liniște, ușurată de faptul că avea primul set în cont și creștea în încredere cu fiecare game. A început, ca atare, să găsească câteva execuții spectaculoase în punctele importante, precum acel drop-volley special de la 1-1, 15-30, precum și când a înfruntat o minge de break în același game, salvându-l cu un forehand winner care a urmat unui prim serviciu foarte bun, care s-a îndepărtat de Ana, obligând-o să se întindă la maxim ca să poată returna. 

Dincolo de faptul că Johanna și-a putut ridica jocul în momentele-cheie, faptul că încrederea în forțele ei a crescut treptat i-a permis să lovească mingea cu mai multă determinare și să mai taie din erorile neforțate. A făcut nouă astfel de erori în setul secund, cu șase mai puțin decât în primul set, și doar trei erori de la 2-2 în sus. A jucat game-ul ei cel mai bun din meci la 3-2, pe serviciul Anei, lovind constant mingi lungi și folosind tot terenul pentru a o plimba pe Bogdan de-a lungul și de-a latul terenului. S-a încheiat cu o eroare de rever a româncei, dar asta probabil pentru că ea a fost sub o presiune imensă în acel game din cauza loviturilor neîncetate și neobosite ale lui Jo. Odată ce Konta a făcut break-ul și l-a confirmat pentru 5-2, sfârșitul era aproape. A mai făcut un break, închizând meciul pentru 7-5, 6-2, într-o oră și 25 de minute. 

Din nou, n-a fost neapărat un meci rău făcut de Ana Bogdan: a fost o diferență mică în favoarea Johannei la final de prim set, iar aceasta a știut să ducă acel momentum în setul secund și să-și domine adversara. Konta, care o va întâlni acum pe Siniakova, a părut de aceeași părere în conferința ei de presă, unde a spus că a mulțumit-o felul în care s-a achitat de obstacolele pe care le-a propus meciul și felul în care a pus în practică soluțiile. 

**Notă în ce privește erorile neforțate

Pentru cei care nu citesc constant articolele mele: îmi fac întotdeauna propria numărătoare în ce privește erorile neforțate, așa că numerele pe care le folosesc ar putea să varieze ușor față de cifrele oficiale. Statisticienii folosiți de turnee tind să nu calculeze erorile de retur drept erori neforțate, pe când eu fac asta. Dacă un jucător poate lovi un retur confortabil pe serviciul doi, de exemplu, dar în schimb îl trimite în fileu sau în out, după părerea mea asta ar trebui să fie socotită drept o eroare neforțată. Alt exemplu. Dacă un jucător e la fileu și adversarul său are o oportunitate de passing, eu socotesc că asta e o eroare neforțată, deși multe dintre statisticile oficiale nu o calculează așa, apreciind că e o eroare forțată, doar pentru că celălalt jucător se afla la fileu, teoretic în calea mingii. Mie mi se pare că e o situație similară cu un penalty la fotbal: jucătorul care încearcă passingul e într-o postură excelentă să-l reușească și să câștige punctul. Dacă ratează un passing shot ușor, e de calculat drept o eroare neforțată. În final, eu nu includ o dublă greșeală în totalul erorilor neforțate, pe când unele turnee fac asta. În rezumat, statisticile mele reflectă numărul de greșeli pe care jucătorul în cauză nu ar fi trebuit să le facă, exceptând dublele greșeli, care merită să fie socotite separat, în opinia mea. 

30-0 Tee a revenit în Shop!

Unul dintre cele mai bine vândute tricouri din Shop revine pe stoc, la cererea voastră. 30-0 Tee e din nou disponibil: ia-ți acum un tricou din Shop. Cantitățile sunt limitate!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi