Ana Bogdan revine cu succes pe teren, trece de Timea Babos la Roland Garros

Andrei Năstase | 29 septembrie 2020

Ana devine a patra jucătoare din România calificată în turul al doilea la Roland Garros.

Roland Garros este oferit de

Absentă de pe teren după accidentarea suferită la Praga, în august, Ana Bogdan a reușit un comeback promițător, învingând-o pe Timea Babos în primul tur la Roland Garros. A fost 6-4, 6-2 pentru jucătoarea noastră, care, afară de un scurt segment în primul set, a controlat meciul.

*

Pe terenul 7, în fața a trei-patru spectatori zgribuliți, echipată și ea pentru vremea rece și ploioasă de la Paris, Ana a început bine. Agresivă și foarte precisă cu reverul, și-a câștigat repede primul game de serviciu, apoi a reușit imediat break-ul, ajutată și de câteva scurte foarte inspirate.

Mai important, la primul ei meci după întinderea suferită la coapsa stângă în sferturile de finală ale turneului de la Praga, în urmă cu șase săptămâni, Ana a părut să se miște fără griji și-n sprinturile către fileu (așa s-a accidentat în Cehia). 

Din păcate, cinci-șase greșeli neforțate, venite parcă de nicăieri, mai toate după o bună construcție a punctului, au costat-o următoarele două game-uri.

Puțin nerăbdătoare și lovind prea plat în unele mingi care, dacă ar fi fost trimise mai rotund, cu mai mult lift, i-ar fi adus fără probleme punctul, Ana a ajutat-o pe Timea nu doar să mai facă un break, ci și să prindă curaj.

Asta s-a văzut în jocul de 4-2, pe care unguroaica l-a controlat bine, amintindu-ne că înțelege excelent, la fel ca mulți dubliști, geometria terenului.

Babos, care s-a concentrat în ultimii ani pe jocul de dublu și a câștigat trei tilturi de Grand Slam – unul chiar la Paris – alături de Mladenovic, nu avea cu ce să se laude la simplu în 2020, dar rămâne o adversară incomodă. Mai ales pe un teren jilav și cu mingi grele, greu de controlat, de care s-au plâns deja o mulțime de jucătoare și jucători.

Că exact aici, la 2-4, lipsită de timing-ul din primele două game-uri, Ana a reușit să tragă de umeri, să scuture brațele și să se relaxeze, a fost esențial pentru ea.

Ca și cum și-a amintit brusc planul ei de joc, Ana Bogdan a început din nou să construiască cu migală: mingi mai rotunde și mai lungi, în locul loviturilor plate oprite de banda fileului, schimburi prelungite și puncte încheiate adesea în contre-pied. 

Altfel spus, din nou în control. 

Poate că a contat și schimbarea mingilor. Sau poate că pauza pe care picăturile de ploie au luat-o au înseninat-o puțin pe jucătoarea din România. Cert e că toate lucrurile bune s-au întors la fel de repede cum dispăruseră la 2-0.

În plus, au apărut strigătele de încurajare – Hai!, Hai! – și pumnul strâns după mingile importante de break pe care Ana a știut să le câștige și pentru 4-4, dar mai ales pentru 6-4: de fiecare dată cu inițiativă, cu intenții precise și cu execuție sigură.

Un prim set câștigat greu(ț), dar firesc. 

Și tocmai cu senzația de firesc – de nici nu se poate altfel – am continuat să ne uităm la setul doi.

Din nou cu echilibrul sensibil dintre agresivitate și răbdare, cu construcția atentă care i-a adus cele mai multe puncte de la 2-4 încoace, Ana a făcut iar un break rapid, de astă dată pentru 3-1. Și spre deosebire de primul set, ea și-a confirmat imediat – cu câteva puncte superbe – break-ul obținut: 4-1.

Mai încurajator decât scorul, jocul: mai mereu la cârma schimburilor, mult  mai rapidă în deplasare, mai bună în duelurile de rever și atentă să pună prima minge în teren cu serviciul, Ana s-a dus la 5-2 și a închis meciul la prima ocazie, când reverul lui Babos s-a dus afară.

Un 6-4, 6-2 scurt (sub 90 de minute), un joc tocmai bun pentru ca Ana să intre în ritmul acestui turneu început perfect de jucătoarele din România: patru victorii în primele patru meciuri! 

Ea o va întâlni în runda următoare pe învingătoarea dintre Sofia Kenin și Ludmila Samsonova, meci care urmează să se dispute în această după amiază.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi