Ana Bogdan reușește prima ei victorie pe tabloul unui Slam, o va întâlni pe Monica Niculescu în turul al doilea!

Treizecizero | 30 august 2016

Ana a trecut de Sorana Cîrstea în primul tur, într-o neobișnuită întâlnire între două românce pe tabloul unui turneu de Grand Slam. Ca să se dubleze sentimentul de inedit, parcursul de debut al ei continuă tot contra unei românce

Ana Bogdan nu era cunoscută, până cu nu mult timp în urmă, urmăritorilor ocazionali de tenis. Rezultatul din turul 1 de la US Open va schimb asta: la 23 de ani, Ana a reușit prima ei victorie pe tabloul unui turneu de Grand Slam, asta după ce se calificase tot în premieră. Cu punctele obținute deja, se va apropia puternic de intrarea în Top 100, urmând să ocupe un career high.

Din păcate tot pentru noi, învinsa a trebuit să fie tot o româncă, mai experimentata Sorana Cîrstea. Nu se întâmplă pe fiecare zi meciuri între sportivele noastre, cu atât mai puțin într-un Slam. Dar saltul valoric consistent reușit de jucătoarele din România, un grup care s-a mărit de la un an la altul, va crește probabilitatea ca astfel de meciuri să se întâmple. Tragerea la sorți a avut și ea o contribuție importantă, înghesuind trei românce pe același mic segment de tablou.

Începutul a fost nu nereușit, ci de-a dreptul ratat pentru Ana. Emoțiile debutului și un start în forță al Soranei au făcut ca primele nouă game-uri să intre foarte repede în contul acesteia. Părea că ne îndreptăm spre o victorie clară a Soranei, care încerca aici să lege iar momentumul din prima parte a sezonului. Sori s-a desprins apoi la 5-2 și îi mai rămânea să închidă, ceea ce părea o formalitate. Doar că, încă o dată, concluzia unui meci se dovedește cea mai dificilă parte. Un prim hold la zero pentru Ana a sădit primele semne de îndoială în jocul Soranei, care și-a pierdut prompt serviciul la zero când a servit pentru meci. Asta a dat startul unei alte serii la fel de disproporționate și de rapide precum și cea cu care s-a început meciul, dar de data asta în favoarea outsiderei: Ana a câștigat 10 din ultimele 12 game-uri și a obținut calificarea, și pe fondul numeroaselor erori neforțate făcute de Sorana în setul decisiv.

Dacă pentru Sorana este o dezamăgire dificil de gestionat, pentru Ana e un rezultat personal important, unul dintre acele momente care pot schimba traseul unei cariere. După mult timp petrecut în turnee challenger și în calificări, ea se găsește acum în mijlocul unui moment favorabil, din care-și poate trage inspirație, energie și motivație pentru pașii următori. Apropierea de Top 100 și experiența trăită la un Slam, cele patru victorii consecutive (cu tot cu cele din calificări)  – sunt tot atâtea motive ca ea să-și dubleze eforturile pentru a progresa. Ea se alătură, astfel, unui grup masiv de jucătoare din România care au jucat și au câștigat, în ultimul deceniu, meciuri pe tablourile de Grand Slam.

Până una-alta, Ana va trebui să treacă prin ciudata experiență de a juca al doilea meci consecutiv la un Slam contra unei românce. După tenisul totul pe cartea atacului jucat de Sorana, pe Ana o așteaptă acum tenisul variat și imprevizibil al Monicăi Niculescu. Spre deosebire de Bogdan – Cîrstea (prima întâlnire între cele două), Ana și Monica se vor găsi la a treia întâlnire, cu Niculescu câștigându-le pe precedentele, de fiecare dată la București (în 2010, la un 75k, și anul trecut, la WTA Bucharest Open, un 6-2, 5-7, 6-2).

Monica a reușit, la rândul ei, un rezultat foarte bun, trecând de Barbora Strycova în trei seturi, 6-3, 6-7, 6-1, într-un meci jucat cu concertul lui Phil Collins, de pe Ashe, în fundal. E bun dintr-o serie de motive: meciurile puține jucate vara aceasta la simplu de Moni, timpul scurt avut la dispoziție pentru refacere după finala câștigată la dublu la New Haven, palmaresul direct cu Strycova și forcingul acesteia de pe finalul setului secund. Atunci cehoaica a atacat furibund, s-a prezentat des la fileu și a avut multă limpezime, întorcând o situație în care românca a condus cu 5-3 și a servit pentru meci la 5-4. Pusă în dificultate, Monica a evitat să pățească precum Sorana mai devreme: a răspuns cu mult calm și a făcut un set trei fantastic, concretizându-și oportunitățile. Monica avea un bilanț de 19-42 în meciurile din WTA în care a câștigat primul set, dar l-a pierdut pe al doilea.

Moni a vorbit pentru WTA despre cum s-a simțit la New Haven, unde a cucerit al treilea ei titlu de dublu al anului: “A fost extraordinar! Am învățat atât de multe din acea săptămână, Sania mi-a dat multe ponturi despre cum să joc cu unele fete, cum să văd jocul. A fost nemaipomenit să jucăm împreună. Ea lovește atât de puternic, așa că eu n-a trebuit decât să-mi fac treaba la fileu. M-am simțit fantastic, îi mulțumesc că a jucat cu mine și sper să repetăm experiența, pentru că a fost grozav”.

Prima reprezentantă a României intrată în turneu a fost și prima eliminată. Irina Begu își continuă relația complicată cu sezonul american de hard, cedând în două seturi cu Lesia Tsurenko, 6-0, 6-4, în doar o oră și 15 minute. Ca și Ana Bogdan ceva mai târziu pe același stadion, Irina a pierdut primele nouă game-uri, înainte de a intra un pic în joc cu o serie de trei game-uri la rând. Dar Tsurenko a făcut break când Irina servea ca să stea în meci și totul s-a terminat mai repede decât ar fi sperat jucătoarea noastră. Irina continuă la dublu, unde va face pereche cu Raluca Olaru. Și Sorana rămâne să încerce o victorie la dublu, alături de Ana Ivanovic.

Azi intră celelalte jucătoare din România în turneu: Patricia Țig o întâlnește pe Laura Siegemund, în vreme ce Simona Halep, favorita 5 a turneului, deschide sesiunea de zi pe Arthur Ashe cu Kirsten Flipkens.

Îți place?
Cele mai noi