Ana Bogdan își construiește un moment bun, o învinge pe Sorana Cîrstea în duelul românesc de la BRD Bucharest Open

Radu Marina | 18 iulie 2017

Tot azi, Irina Begu și Gabriela Ruse și-au asigurat victorii comode și trecerea în turul al doilea

Ana Bogdan a învins-o în două seturi pe Sorana Cîrstea (6-4, 6-2), reuşind prima victorie din acest sezon pe tabloul principal al unui turneu WTA.

E pentru a două oară în câteva săptămâni când Ana reuşeşte să învingă o jucătoare din top 100, după cea reuşită la Roland Garros împotriva chinezoaicei Ying –Ying Duan din primul tur.

E, de asemenea, un rezultat care confirmă perioada bună de joc a Anei (la Paris a trecut de calificări, la Wimbledon s-a calificat în premieră în turul doi), iar senzaţia e că de la meci la meci nivelul jocului ei creşte.

Astăzi a reuşit să găsească întotdeauna răspunsuri la jocul agresiv al Soranei, nu a încercat să forţeze ori să intre în schimburi agresive de pe linia de fund, ci a jucat inteligent multe dintre puncte, căutând mai mult să deranjeze cu lungimea, cu unghiurile scurte şi mai puţin cu loviturile în forţă. Doar atunci când era sigură pe lovitură a accelerat şi a făcut pasul în faţă, reuşind mai de fiecare dată să câştige punctul. Cu alte cuvinte, un joc eficient şi curat făcut de Bogdan azi.

Sorana, în schimb, nu a fost deloc în apele ei. A intrat în meci destul de încordată şi a încercat să facă punctul de la prima lovitură, lovind foarte foarte tare. În primele 3 game-uri a ratat complet toate loviturile de rever, apoi şi-a pierdut serviciul de două ori după câteva duble greşeli consecutive şi s-a văzut condusă rapid cu 0-5. Antrenorul ei, Marius Comănescu a încercat să o mai liniştească şi i-a repetat de câteva ori că nu e cazul să lovească aşa de plat, că nu e nevoie sa fie aşa agresivă. E suficient doar să lifteze puţin mai mult loviturile, să construiască mai mult punctul şi să conducă ea jocul.

De la 0-5, Sorana a reuşit o revenire importantă, reuşind să câştige 4 game-uri la rând și a fost la două puncte de a egala la 5. Diferenţa faţă de cum jucase Sorana până la 0-5 a fost uriaşă. Şi-a calibrat loviturile, a început să simtă mai bine mingea, a avut răbdare, a pus câteva scurte excelente, două chiar consecutive şi a returnat foarte bine; toate acele retururi lungi şi pe centru, chiar în picioarele adversarei i-au adus multe puncte.

La 5-4, 30-30 a fost un punct important al meciului, punct pe care Sorana l-a jucat cu mult curaj şi pe care l-a avut în mână; l-a construit bine, cu lovituri din ce în ce mai aspre, dar finalizarea nu a fost tocmai cea mai reuşită. A încercat o scurtă destul de previzibilă, ajunsă de Ana, pierzând punctul şi mai apoi şi setul, după câteva servicii bine plasate ale Anei.

În setul doi, echilibrul s-a rupt la 2-2, după alte două duble greşeli ale Soranei şi o eroare neforţată, iar de acolo Ana a câştigat 4 game-uri la rând. Cîrstea a continuat să pună presiune la retur, a reuşit câteva lovituri foarte bune, dar nu a găsit mai deloc echilibrul necesar; fie a fost foarte agresivă şi a greşit, cumva şi provocat de defensiva solidă a adversarei fie a încercat să stea mai mult în schimb, fără a mai risca şi a devenit pasivă, dându-i ocazia Anei să facă pasul în faţă şi să atace.

Sigur, nu trebuie uitat nici faptul că Sorana vine după 7 meciuri jucate pe iarbă, după un tur trei reuşit la Wimbledon, iar trecerea la zgură nu-i tocmai uşoară. Mai ales că dacă ne uităm la cum a început meciul şi cum a lovit o mare parte din meci, a fost exact un joc de iarbă: lovituri luate devreme, plate, fără răbdare şi o agresivitate sporită. Şi nici acele duble greşeli, multe dintre ele consecutive (8 în tot meciul) nu indică ceva bun, mai ales că au reapărut problemele la umăr încă de la Roland Garros (acolo unde s-a şi retras de la dublu) şi apoi au continuat la Wimbledon.

Pentru un loc în sferturi, Ana Bogdan va juca cu Cagla Buyukakcay, care încearcă să se redreseze după un început de sezon tare modest, cu 8 înfrângeri consecutive, printre care şi o înfrângere cu 0-6, 0-6 cu Irina Begu, la Charleston, şi o cădere în clasament de aproape 100 de locuri. Buyukakcay a trecut în primul tur de Polona Hercog într-un meci foarte dificil, de aproape 3 ore, încheiat cu 7-6 în decisiv.

Fotografii: Sportpictures

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi