Ana Bogdan, în semifinale la Monterrey! Joacă pentru finală cu Garbine Muguruza

Radu Marina | 7 aprilie 2018

Ana Bogdan face cel mai bun meci din acest sezon împotriva uneia dintre cele mai în formă jucătoare ale ultimelor săptămâni și merge în prima semifinală WTA din 2018, după 6-2, 6-4 cu Danielle Collins

Este a treia semifinală WTA a carierei pentru Ana, după cele reușite la Florianopolis (2016) și București (2017). De asemenea, ea va urca cel puțin până pe locul 76 de săptămâna viitoare, fiind cea mai bună clasare a ei.

Calificarea într-o semifinală WTA e un rezultat notabil de oriunde l-ai privi, dar în cazul Anei, dacă-l punem în context, el devine cu adevărat prețios. Ajunsă la Monterrey fără meciuri în picioare, revenită după o accidentare la spate pentru care a avut nevoie de mai bine de două luni de pauză, Ana s-a chinuit și a câștigat la limită, în tiebreak-ul setului decisiv cu Victoria Rodriguez, meciul din primul tur, în care a salvat și o minge de meci. Apoi a urmat un meci care s-a întins pe două zile cu Sorribes Tormo, iar în sferturi a primit o jucătoare aflată în vârf de formă: Danielle Collins, jucătoarea cu 10 victorii în ultimele 12 meciuri, care a ajuns până în semifinale la Miami venind din calificări și care le învinsese, printre altele, pe Venus Williams, Coco Vandeweghe, Irina Begu sau Monica Puig.

La momentul meciului, era așadar o diferență notabilă între cele două. Collins urcată pe un val imens de încredere, Ana, cu două meciuri legate după mai bine de două luni. Și totuși, diferența mare care se conturase la începutul meciului a dispărut subit, după câteva game-uri.

Contribuția semnificativă aici a avut-o Ana, care a găsit rapid breșe în jocul americancei și a început să insiste asupra punctelor slabe. Lovitură cu lovitură, punct cu punct, game cu game, Ana a început să înțeleagă ce are de făcut pentru a sparge jocul lui Danielle.

Semnele că știe ce trebuie făcut au venit repede, la 1-1 în primul set, când după câteva lovituri stânga-dreapta, cu care a reușit să o deplaseze mult spre lateral, Collins nu a mai avut nici precizia, nici greutatea și nici acuratețea loviturilor arătată în primele două game-uri. Acesta a fost momentul în care Ana a făcut break-ul și a preluat controlul meciului definitiv.

Cu imaginea clară a ce trebuie să facă pentru a avea succes în fața americancei, Bogdan a părut că urmează cu rigurozitate planul de a o scoate pe Collins din zona de confort. Asta avea să fie și cheia meciului, de altfel. Un exemplu de punct bine jucat în fața unei adversare imobile, replicat ulterior pe tot parcursul meciului: la 2-1, 30-30 în primul set, Ana lovește stânga – dreapta, se folosește de tot terenul, Collins aleargă cu greu, se întinde după câteva mingi, lovește dezechilibrat, încearcă un slice defensiv haotic și mingea nu trece fileul. Așa au arătat multe puncte câștigate de Ana pe tot parcursul meciului, de aici și frustrarea arătată de americancă în multe momente; simțea că nu are controlul meciului și nu găsește soluții la jocul propus de româncă.

Collins e o jucătoare care se bazează foarte mult pe ofensivă și pe mingi lovite tot timpul devreme, din urcare, în încercarea de a-și surprinde adversara și de a nu-i da timp de reacție. Cu asta a impresionat în ultimele două săptămâni: joc rapid, agresiv și compact. Problema este defensiva, care aproape lipsește.

Contra Anei, când nu a fost nevoită să se apere și să scoată mingi, a fost foarte periculoasă, ca orice altă jucătoare ofensivă și cu lovituri puternice care lovește de pe loc sau când mingea îi vine în zona ei de confort. Meritul Anei este că nu a lăsat-o nicio clipă să devină periculoasă; a plimbat-o pe tot terenul, a alternat loviturile, efectele și nu i-a dat nicio minge la fel. Iar la aproape orice atac în cross, americanca a părut că se chinuie efectiv să lovească, mingea fiind departe de corpul ei. Aici e foarte posibil ca multele meciuri pe care le-a jucat în ultima vreme să-și fi spus cuvântul.

Primul set a curs foarte repede, dar asta s-a întâmplat și pentru că serviciul Anei a fost la un nivel grozav: două puncte cedate cu prima servă, patru cu a doua. Și așa avea să continue până la finalul meciului, încheiand meciul cu 12 ași (patru cu serviciul doi) și cu un procent de 80% puncte câștigate cu primul serviciu.

În setul doi, Collins a schimbat și ea câte ceva. Pentru a deține controlul în raliuri și a nu mai fi plimbată pe tot terenul a încercat ca la fiecare minge care e departe de corp să lovească cu mult top spin, pentru a putea să se regrupeze în teren. Avea să fie o mișcare inteligentă pentru moment, iar asta a ajutat-o să salveze o minge de break chiar în debutul setului doi. La a doua însă n-a mai avut nicio șansă, pentru că nu a mai depins prea mult de ea și Ana a făcut break-ul cu o contra-scurtă impecabilă.

Cu break-ul reușit, Bogdan nu a avut nici cea mai mică problemă în a-l consolida, asta până la 4-3. Game-ul opt din setul doi a fost singurul moment din meci în care i-a fost amenințat serviciul, iar Collins a avut câteva mingi de break. Prima dată americanca a condus cu 15-40. Răspunsul Anei? Doi ași, un serviciu câștigător și s-a ajuns la egalitate. A urmat o altă minge de break pentru Collins. Răspunsul? Încă un as al Anei. O altă minge de break pentru americancă, un alt serviciu câștigător pentru Ana. Cam așa s-a desfășurat cel mai intens game al meciului, câștigat în cele din urmă de jucatoarea mai lucidă, mai clară în decizii și mai stăpână pe situație.

Ajunsă la 5-4, după un game de serviciu solid al americancei, Ana a închis în stil mare meciul: doi ași, un (alt) serviciu câștigător și un winner din apropierea fileului, al 30-lea la total pentru ea din meci.

https://twitter.com/Ashish__TV/status/982503745857531905

Pentru finală, Ana va trebui să îi țină piept Garbinei Muguruza, cu care nu s-a mai întâlnit până acum. În cele trei meciuri jucate la Monterrey, Muguruza a pierdut doar zece game-uri, iar meciul va fi o provocare pentru Ana, care are ocazia să se testeze contra uneia dintre jucătoarele cele mai bune din lume. Muguruza e altceva, dar Ana ne-a arătat că poate livra un tenis excelent când situația o cere, poate găsi soluții și are răspunsuri corecte și eficiente la întrebările puse de adversare.

https://twitter.com/gabyserrar/status/982458513107701760

 

Tot pentru finală va juca și Mihaela Buzărnescu, în proba de dublu la Charleston. Alături de Heather Watson, Mihaela s-a calificat în semifinale după 4-6, 6-3, 10-1 împotriva echipei Raquel Atawo/Anna-Lena Groenefeld. În semifinale, cele două vor juca împotriva echipei Klepac/Martinez Sanchez, favorite 3.

*

Scurt și cuprinzător: primește primăvara cu reducerile de săptămâna asta: până la 40 la sută la produsele selectate din Shop! Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi