Ana Bogdan e învinsă de Mayar Sherif în semifinalele turneului de la Parma, dar momentul ei bun e incontestabil

Radu Marina | 1 octombrie 2022

Pentru Ana se încheie încă o săptămână foarte bună, în care a mai trecut o bornă importantă și și-a asigurat un career high de 46 WTA.

Ana Bogdan a fost învinsă în semifinalele turneului de la Parma (WTA 250), de Mayar Sherif, 4-6, 6-3, 4-6, după un meci maraton, încheiat după aproape trei ore de joc.

S-a jucat dur, s-a alergat mult și s-a muncit foarte mult pentru fiecare punct iar diferențele între cele două au fost minore. Totul s-a decis la câteva puncte pe final, pe care Sherif le-a gestionat și jucat impecabil. 

Ana a căutat mult timp o finală de turneu WTA. În multe rânduri a fost aproape, și-a oferit șanse să joace o finală, dar s-a oprit în fața unei bariere care nu i-a permis să depășească și acest prag. A făcut-o însă anul acesta, nu o dată, ci de două ori – la un interval scurt de timp, după o perioadă în care a săpat adânc în interiorul ei, s-a regăsit și înțeles, iar când toate piesele s-au așezat în locul potrivit, totul a început să funcționeze. Au venit victoriile, încrederea și rezultatele relevante. 

La Parma, turneu unde a trecut de Laura Pigossi, Anna Karolina Schmiedlova și Irina Begu, Ana a avut, din nou, șansa de a-și trece în cont a treia finală la nivel WTA. I-a lipsit foarte puțin, dar multe lucruri nu-și poate reproșa: azi a dat tot ce a avut și, deși fără multă energie, a oferit tot ce a avut mai bun. N-a fost suficient, dar partea bună e că ea continuă să-și construiască un momentum, adună victorii şi îşi consolidează locul în clasament.

În decursul a două luni, Bogdan s-a calificat în două finale WTA (Varșovia, WTA250, Iași, WTA125) și două semfinale (Portoroz, Parma) iar aceste rezultate au dus-o, în premieră în top 50 WTA. Sunt lucruri pe care le așteptam, pentru că de-a lungul ultimilor doi ani Ana a demonstrat că poate aparține acestui loc în care e acum. Dar cum fiecare evoluează diferit și are ritmul său, momentul Anei a venit acum, la 29 de ani, după perioade incerte, în care a trecut prin multe și a ajuns la un nivel suficient de înalt al înțelegerii tenisului – și al ei, ca sportiv.

Semifinala cu Sherif, o specialistă pe zgură, tenace și greu de scos de pe teren, care iubește să joace pe această suprafață, a fost, cum era de așteptat, dură. Partida a avut de toate și s-a muncit mult pentru fiecare game și punct. Niciuna n-a lăsat garda jos, s-a jucat intens și majoritatea game-urilor au fost neașteptat de echilibrate; game-uri lungi, de câte 5 sau 10 minute, în care s-a alergat mult și foarte mult. 

Meciul a fost echilibrat de la un capăt la celălalt, cu segmente de joc în care fiecare a avut momentul ei: Sherif a fost sclipitoare în câteva rânduri pe finalul primului set – iar curajul asta i-a adus setul, Ana a preluat frâiele în începutul setului doi și n-a mai lăsat nimic la întâmplare, stabilind o distanță clară între ea și adversara sa, care nu a mai putut-o ajunge din urmă. 

Decisivul a fost o luptă, o mare luptă în care câteva puncte mai bine jucate au înclinat balanţa în favoarea lui Sherif. Ana a început cu break, pe care l-a făcut în game-ul doi, dar asta nu a schimbat evoluția setului, deși Sherif era încolțită și cu spatele la zid. Din contra, egipteanca a continuat cu aceeași atitudine bună, s-a încurajat, a alergat, a făcut diferența cu forehandul și în cele din urmă a obținut ce și-a dorit: și-a luat break-ul înapoi, a egalat și a trecut la conducere. 

Faptul că Sherif a servit prima în decisiv și, implicit, a condus, a fost un avantaj, mai ales într-un meci atât de tensionat precum acesta. N-a fost ușor să rămână în față, Ana având mingi de break atât la 3-3, cât și la 4-4, dar tipic ei, Mayar a luptat, a rămas acolo și a supraviețuit. Iar când Ana a servit, la 4-5, pentru a rămâne în meci, egipteanca a dat totul și chiar ceva în plus: nu a greșit nicio minge și a câștigat meciul cu patru lovituri direct câștigătoare, dintre care trei cu forehandul. 

Pentru Ana se încheie încă o săptămână foarte bună, în care a mai trecut o bornă importantă și și-a asigurat un career high de 46 WTA, cu șanse mari de a se apropia de top 30. Ana se află acum în locul potrivit, e unde trebuie, merge în direcția corectă și senzația e că acesta e doar începutul. Se pot întâmplă lucruri frumoase pentru carieră ei de acum încolo, iar următorul turneu la care va participa va fi la Cluj, la Transylvania Open, acolo unde are, din nou – mai ales acum, în această perioadă – șansa de a încerca să spere pentru primul său trofeu WTA. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi