Ana Bogdan cedează o bătălie dramatică, România conduce acum Slovenia cu 2-1

Treizecizero | 15 aprilie 2023

Meciul al patrulea le va aduce față în față pe Jaqueline Cristian și Kaja Juvan.

Ana Bogdan a fost foarte aproape de a aduce punctul victoriei pentru România în meciul de baraj din deplasare cu Slovenia, dar a cedat un thriller de peste trei ore cu Tamara Zidansek, 3-6, 7-6, 7-5 în ziua a doua a confruntării de la Koper.

În meciul dintre liderele celor două echipe, Ana a avut nevoie de câteva game-uri pentru a-și găsi jocul, dar odată ce s-a întâmplat asta, nimic nu a mai putut-o opri în primul set. Zidansek a făcut prima break și s-a desprins la 3-1. Dar, ca și ieri, când a legat șase game-uri consecutive în decisivul cu Juvan, Ana a găsit și aici o serie, câștigând cinci game-uri la rând în drum spre primul set, obținut într-o manieră dominantă.

Intensitatea pe care a adus-o Ana în această serie a fost, pe alocuri, descurajantă. Iar această intensitate n-a scăzut nici în setul secund, când a făcut timpuriu break. Românca a presat-o constant pe fosta semifinalistă de la Roland-Garros, în special pe partea de rever, alternând ocazional inspirat cu scurte câștigătoare. Zidansek a ieșit rareori de sub presiune și a părut în marea majoritate a timpului că nu știe cum s-o oprească pe Ana, din racheta slovenei curgând în schimb erori neforțate.

Însă meciul a devenit, firesc, tot mai greu, pe măsură ce linia de sosire a devenit vizibilă și dinamica lui a început să se schimbe. Ana și-a pierdut serviciul la 4-3 și la 5-4, dar a răspuns în fiecare ocazie adunându-și imediat toate puterile și motivația pentru a face alt break. Însă nu a găsit aceeași claritate când a trebuit să servească pentru victorie, așa că setul secund a alunecat în tiebreak. Un tiebreak în care și Ana, și Tamara au simțit greutatea momentului: s-a jucat cu mult mai mult control, cu mai puține riscuri asumate și cu mai multă greutate în braț; Zidansek a avut ceva claritate în plus, forțând astfel decisivul.

Într-un astfel de moment, în care linia de sosire se îndepărtează mult, după ce Ana fusese atât de aproape de victorie, pericolul e evident: lucrurile pot scăpa repede din mână. Meritul Anei e că și-a gestionat bine emoțiile și a continuat să lupte. Odată ce dezamăgirea pierderii setului secund a fost lăsată în urmă, Ana a redevenit cea care a căutat mai mult să creeze, să ia inițiativa și să dicteze.

Nu a fost întotdeauna ușor de făcut asta, pentru că Zidansek și-a intrat tot mai bine în rolul de disruptor, căutând să pună probleme cu toate elementele jocului ei, unul bine echipat pentru zgură. Slovena a putut să reducă numărul greșelilor de fiecare dată când era împinsă de Ana pe marginea prăpastiei și avea nevoie mai mare să producă cumva puncte, iar asta a ajutat-o să prelungească lupta și să îi testeze răbdarea și puterea de luptă a Anei.

Meciul s-a transformat astfel într-o luptă de uzură epuizantă, cu schimburi lungi și dificile, cu realizări tehnice notabile de ambele părți, dar și cu ratări frustrante. Un duel clasic de zgură, în care Ana și Tamara au venit cu toate loviturile și au folosit tot terenul și toate unghiurile posibile. Chiar și așa, Ana a fost mereu cea care a stat în față pe tabelă. Ea s-a desprins la 5-2, dar din păcate nu a putut închide când a servit pentru meci la 5-3.

A fost o lovitură peste care, de data asta, Ana nu a putut să mai treacă. Văzută oprită încă o dată atât de aproape de victorie, ea a avut un moment în care și-a pierdut intensitatea și concentrarea și a făcut două game-uri mai slabe unul după altul; Zidansek a profitat prompt și a putut servi cu succes pentru victorie. Asta, deși Ana a câștigat per total mai multe puncte (114-111).

Meciul al patrulea le va aduce față în față pe Jaqueline Cristian și Kaja Juvan.

Foto: Vid Ponikvar / BJK Cup

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi