Ana Bogdan câștigă un meci imens. Jaqueline Cristian continuă să joace la un nivel ridicat. Semifinală românească la Transylvania Open!

Radu Marina | 9 februarie 2024

Cele două românce au făcut meciuri mari, în feluri diferite: Jaqueline a fost aproape fără greșeală, Ana a luptat fantastic, refuzând efectiv să piardă un meci epuizant.


este partener principal al Transylvania Open

Ana Bogdan se califică pentru prima dată în carieră în semifinalele Transylvania Open după un meci maraton, încheiat în trei ore și jumătate. Bogdan a învins-o în trei seturi, 3-6, 7-6, 7-6 pe Arantxa Rus, favorita 1 a turneului, în ceea ce a fost cel mai bun meci jucat la această ediție a Transylvania Open.

Ana Bogdan se alătură astfel lui Jaqueline Cristian, calificată de asemenea în semifinale, fiind pentru prima dată când două jucătoare din România se califică în semifinalele Transylvania Open.

Cele două se vor duela în semifinale într-un duel 100% românesc, partidă care garantează prezența, pentru al doilea an la rând și a treia oară în istorie, unei jucătoare din România în finala turneului.

Pentru Ana, acest rezultat trebuie că înseamnă mult: și-a dorit de mult timp să obțină un rezultat bun la Cluj iar acum, în final, îl are. Nu l-a obținut când era în cea mai bună formă sau când era favorită, în schimb îl are acum, când a venit la Cluj fără mari așteptări și a putut juca liber, fără mare presiune.

Evoluția acestui meci a fost absolut nebunească, iar nivelul arătat de cele două a fost extrem de ridicat. Rus a condus cu set și break în setul doi; Ana s-a luptat să revină, a egalat, a supraviețuit și s-a agațat de orice mică șansă pentru a reveni, reușind să ducă setul în tiebreak, acolo unde a fost la două puncte de eliminare, dar a avut curajul să joace agresiv în câteva momente cheie.

Odată cu setul doi câștigat la limită, Ana s-a văzut condusă în setul decisiv cu 3-1 și 4-2 de Rus, pe fondul unui joc foarte inspirat al olandezei, care a lovit agresiv, curat și a avut aproape toate răspunsurile. Dar Ana, așa cum a declarat după meci, nu a renunțat să creadă și a fost extrem de important că a rămas în meci, conectată la meci, pentru că asta i-a permis să rămână lucidă și să își aștepte oportunitățile.

După un efort considerabil, Ana a revenit în decisiv, a egalat și a avut inclusiv șansa de a servi pentru victorie la 6-5. Însă nici Rus nu a renunțat usor, olandeza revenind și ducând setul într-un nou tiebreak – tiebreak care a fost gestionat aproape impecabil de Ana în punctele importante, în ciuda faptului că Rus nu a cedat deloc ușor.

Pentru calificarea in finala Transylvania Open, Ana se va întâlni, așadar, cu Jaqueline Cristian, cu care s-a mai întâlnit de două ori până acum. Ambele meciuri au fost câștigate de Bogdan, ultimul meci având loc la Parma, anul trecut, cu victoria Anei în trei seturi.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

La rândul ei, Jaqueline a jucat la un nivel foarte ridicat în meciul cu Anastasija Sevastova, asigurându-și prima prezență în semifinalele Transylvania Open, după o victorie excelentă contra Anastasijei Sevastova. Jaqueline s-a impus, 6-3, 7-5 în fața letonei după o evoluție aproape perfectă, în care a jucat cel mai bun tenis al său. Jaq a fost alertă, mereu cu soluțiile cele mai potrivite, foarte exactă și echilibrată în atac și defensivă. 

Și Jaqueline a venit la Cluj fără mari așteptări, având ca obiectiv să se bucure de oportunitatea de a juca acasă. Și în cazul ei, asta se pare că a eliberat-o. Pe tot parcursul săptămânii Jaq a jucat un tenis foarte compact, a lovit prin adversară și în mod constant a reușit să-și adapteze planurile de joc în funcție de jocul adversarei, ceea ce nu e tocmai ușor de făcut, mai ales când adversarele întâlnite au fost care mai de care mai diferite.

Singurul moment dificil pentru Cristian în acest meci a fost de la scorul de 5-3 în setul doi, când a servit pentru meci. De la acest scor, Cristian s-a văzut prinsă din urmă, egalată și având de salvat trei mingi de break consecutive la 5-5. În fața acestei provocari, Jaqueline a raspuns prompt și impecabil: a salvat cele trei mingi de break, a trecut din nou în avantaj iar la 6-5 a aruncat tot ce a avut mai bun înspre Sevastova pentru a-și lua victoria.

Victoria cu Sevastova, jucătoare foarte valoroasă, cu multă experiență, are, de altfel, o semnificația aparte. Pe de o parte e calitatea rezultatului în sine, obținută după o evoluție în care aproape fiecare departament al jocului său a fost la un nivel înalt (de la serviciu, la retur și până la defensivă). Pe de alta, e rezultatul – acasă, în fața propriilor suporteri – cel mai relevant obținut de ea în ultimul an.

Rezultatul de astăzi o duce pe Cristian în prima semifinală WTA din iulie 2023 încoace (Praga) și va urca până pe locul 70 (cel puțin) începând de luni.

Semifinala dintre cele două românce va începe sâmbătă de la ora 15:00 (programul inițial fiind inversat, din cauza orei târzii la care a trebuit să înceapă sfertul Pliskova – Errani).

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi